Catalog foto de aproximativ 300 de pagini realizat de Dana Patriciu înainte să plece din țară, atunci când a pozat toate obiectele care se aflau, în acel moment, în vila din Snagov: blănuri, genți, ceasuri, bijuterii, etc...
Ana și Maria, cele două fiice ale miliardarului Dinu Patriciu, decedat în 2014, au reclamat că vila din Snagov a familiei a fost spartă de persoane necunoscute, la începutul lunii mai. Imobilul nu mai este locuit de ceva timp, fiind scos la licitație pentru recuperarea unor datorii pe care afaceristul le-a lăsat în urmă.
Blănurile văduvei lui Dinu Patriciu au dispărut din vila de la Snagov
Informația a fost oferită instanței de către avocatul fiicelor lui Dinu Patriciu, în procesul de partaj pe care acestea îl au cu văduva miliardarului, Dana (mama ”vitregă” a surorilor). Acesta le-a spus judecătorilor că ”în imobilul din Snagov s-a intrat prin efracție, lipsind bunuri presupus comune și constatându-se înlocuirea lacătului de la poartă”, potrivit datelor din dosar consultate de fanatik.ro .
Fetele lui Patriciu au constatat că printre bunurile care ar fi fost sustrase din imobil se află mai multe blănuri scumpe, obiecte de mobilier, inclusiv un pat. În cauză au fost sesizate organele de cercetare penală, care au efectuat cercetarea la fața locului și au prelevat amprente. La momentul incidentului, Dana Rodica Patriciu nu se afla în țară, ea locuind, în prezent, în insula Saint Martin, în nordul-estul Mării Caraibelor.
Vila lui Dinu Patriciu de pe malul lacului Snagov are un statut destul de complicat, ea fiind scoasă la licitație pentru recuperarea unor datorii pe care cel mai bogat român le-a acumulat în ultimii ani de viață. Pe de altă parte, din cauza datoriilor dar și a neînțelegerilor, urmașii lui Dinu Patriciu nu au reușit să încheie succesiunea și să obțină un certificat de moștenitor.
Vila de lux din Snagov, plină de infiltrații și fără curent
În condițiile în care costurile de întreținere a vilei și a domeniului de aproape 14.000 mp (dotat cu piscină și teren de tenis) se ridică lunar la aproximativ 10.000 de euro, fiicele lui Dinu Patriciu au notificat-o pe văduva tatălui lor să contribuie la cheltuieli. ”În prezent nu mai există resurse pentru întreținerea imobilului. (…) Costurile ar trebui împărțite”, le-a spus avocatul surorilor Patriciu judecătorului de caz.
Acesta a mai arătat că, din cauza faptului că nimeni nu mai locuiește acolo, imobilul se degradează pe zi ce trece și că are infiltrații. De asemenea, nu mai funcționează nici iluminatul.
Pe de altă parte, în imobil ar fi rămas bunuri, unele dintre acestea fiind sigilate de executorul judecătoresc. Ele au făcut obiectul partajului dintre Dana și Dinu Patriciu, pe care văduva miliardarului l-a început în 2012, dar n-a apucat să-l încheie nici astăzi, procesul fiind continuat de moștenitorii legali (fiicele lui Dinu Patriciu și mama lor, Sabina).
Văduva lui Dinu Patriciu a plecat în Caraibe și a lăsat în urmă ceasuri, bijuterii și genți scumpe
Audiată în instanță, Maria Patriciu a declarat că bunurile nu au fost clasificate și că nu știe care aparțin văduvei tatălui ei și care reprezintă bunuri comune. Singura ”dovadă” a existenței acelor bunuri reprezintă un catalog foto de aproximativ 300 de pagini, realizat de Dana Patriciu înainte să plece din țară, atunci când a pozat toate obiectele care se aflau, în acel moment, în casă: blănuri, genți, ceasuri, bijuterii, etc.
”Nu ştie (Maria Patriciu, n.r.), din anul 2012, cu ce a plecat, ce a rămas dacă lucrurile rămase sunt pe acea listă, nu a fost făcut niciodată un inventar. Au existat şi plângeri penale prin care reclamanta a acuzat-o pe pârâta Patriciu Ana ca i-a furat blănurile. Reclamanta a fost invitată să vină să îşi ia bunurile mobile, iar când s-a prezentat a spus că nu şi le ia”, se mai arată în dosar.
O miză importantă a procesului este reprezentată de o colecție de 126 de tablouri de artă, pe care Dinu Patriciu o deținea în momentul decesului. Acestea au rămas în vila din Snagov, însă ulterior au fost mutate de fiicele afaceristului, într-o locație mai sigură.
Unde a ajuns colecția de artă de 2.000.000 de euro a lui Dinu Patriciu
Nimeni nu știe ce a mai rămas din colecția omului de afaceri și cât valorează astăzi obiectele. Cert este că, în 2012, Dinu Patriciu a contractat un credit pentru firmele sale, pentru care a garantat cu o colecție de 80 de tablouri, care la acea vreme costau peste 2 milioane de euro.
Șase dintre aceste opere l-au costat pe miliardar peste 700.000 de euro:
- Nicolae Tonitza – Afize (160.000 euro)
- Nicolae Grigorescu – Panseluțe (115.000 euro)
- Ștefan Luchian – Flori de Primăvară (155.000 euro)
- Ștefan Luchian – Garoafe (140.000 de euro)
- Ștefan Luchian – Maci (132.000 euro)
- Ion Țuculescu – Mare fermecătoare (105.000 euro)
De asemenea, Patriciu deținea în colecție și una dintre lucrările de referință a artistului Nicolae Tonitza, intitulată ”Nud pe lac”. Pe piața de artă există trei lucrări cu acest nume, două ”studii”, care valorau, în urmă cu un deceniu, până în 100.000 de euro, precum și versiunea finală, cumpărată la o licitație a casei Artmark cu aproximativ 300.000 de euro.
Unele dintre aceste lucrări fac parte din patrimoniul cultural și nu pot fi scoase din țară. Chiar și așa, lucrările urmează să fie expertizate pentru a se afla adevărata lor valoare.
Fiicele și văduva miliardarului vor să vândă barca cu motor
În fine, fiicele și văduva lui Patriciu încearcă să ajungă la o înțelegere pentru vânzarea bărcii cu motor pe care miliardarul o folosea atunci când se plimba pe lacul Snagov. Este vorba de o ambarcațiune de lux, marca Mastercraft, despre care avocații spun că ”se degradează prin simpla trecere a timpului”.
Dinu Patriciu a fost primul om de afaceri care și-a deschis o firmă după căderea comunismului – SC Alpha Constructii și Investiții Imobiliare SA (Autorizația de funcționare nr 1/1990). În 1998, el a achiziționat compania Rompetrol, pe care a vândut-o cu 3,4 miliarde euro companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, tranzacție care l-a transformat în cel mai bogat român.
A mai avut afaceri în media (trustul Adevărul), comerț (magazinele Mic) și imobiliare (”sute de milioane” investite în zona Capitalei, potrivit relatările presei). Astăzi, moștenitorii lui Patriciu vorbesc doar despre trei imobile, din care unul singur este dobândit dinaintea căsătoriei. Vila din Snagov a ajuns pe mâna executorilor după ce Dinu Patriciu l-a ipotecat pentru obținerea unui credit bancar în valoare de doar 308.000 euro.
De asemenea, din cele 22 de societăți comerciale înregistrate în România de Dinu și Dana Patriciu, 17 au fost radiate. Văduva afaceristului ar mai deține, totuși, unele afaceri în afara granițelor.