Cataclismul




Cataclismul

Am recitit sfantul program de guvernare, cu care PSD a castigat alegerile, ca sa vad unde scrie despre reintroducerea supraaccizei la carburanti. N-am gasit.

In schimb, am gasit scris ca medicii vor beneficia de impozit zero, ca impozitul pe dividende va disparea, ca proprietarii terenurilor agricole lucrate vor fi scutiti de impozit.

Si, totusi, iata din nou supraacciza pe carburanti, ceea ce va atrage un efect de scumpire in lant in tara unde PSD promitea sa ploua cu carnati, in timp ce scutirile de impozit s-au topit cam la fel ca mare parte din promisiunile de cresteri salariale, desigur cu exceptia celor pentru politicieni.

Cine a inteles din start ca sfantul program era doar o sarlatanie electorala nu are niciun motiv sa fie uimit ca ea crapa acum. Iar cine a crezut in ea sa-i fie invatatura de minte.

Dar tragedia acestei guvernari nu se limiteaza la previzibila incalcare a unor irealizabile promisiuni electorale.

Tragedia este ca ea distruge Romania piatra cu piatra si bucata cu bucata, astfel incat la final nu stiu ce va mai ramane in picioare.

Dupa ce au dat atacuri repetate la Pilonul 2 al sistemului de pensii, alta masura care nu a existat in sfantul program, provocand seisme pe bursa, acum premierul ia practic cu asalt sistemul bancar din Romania cu declaratii parca menite sa provoace o criza a sistemului.

Si probabil chiar asta s-ar intampla daca, alta aberatie de fapt, credibilitatea premierului si a acestui guvern n-ar fi atat de scazuta incat oamenii sa oscileze doar intre injuraturi si bascalie.

Cum e posibil ca un premier cu toate tiglele pe casa sa indemne oamenii sa evite bancile si cardurile bancare, sa incurajeze platile cash si tinutul banilor la saltea?

Cand tu ai probleme enorme cu evaziunea fiscala, cum sa ataci unul dintre principalele instrumente de combatere a acesteia, care este plata la vedere, cu cardul?

Cum sa incurajezi cash-ul care poate fi ban negru, ban furat, necontrolabil ca provenienta si care realizeaza tranzactii cu mult mai greu controlabile.

Nu de aceea au si fost introduse praguri maxime pana la care se pot face plati in numerar zilnic?

Si dupa cum observa mai multa lume pe Facebook, oare cum si-o fi platit dl Tudose cele doua masini Mercedes care apar in declaratia de avere? S-a dus cu caramizile de bani la dealer? De credit sau leasing nici nu poate fi vorba fara banci, dupa propriile spuse, deci a platit cu banii jos. Bani la saltea. De unde? Ca tot veni vorba despre Terente.
 

Vad ca sub motivatia combaterii evaziunii a fost introdusa si plata defalcata a TVA, cu consecinte anticipate ca dezastruoase pentru firme, mai ales cele mici si mijlocii, indiferent daca erau bune platnice sau evazioniste.

In acelasi timp, insa, premierul Tudose incurajeaza implicit evaziunea. Mi se pare noaptea polara a mintii.

Ce sa mai vorbim despre faptul ca aceasta plata defalcata a TVA presupune constituirea unor conturi bancare speciale, deci comisioane pentru banci, un cadou de la Guvernul Tudose.

Eu nu tin partea bancilor si nu cred ca exista om pe lumea asta care sa le simpatizeze, dar nici nu trebuie sa uitam ca ele nu sunt institutii de binefacere. Sunt afaceri de intermediere care traiesc ca orice intermediar din comision. Care este nivelul acestui comision depinde de presiunea pietii. Ca dovada, de-a lungul timpului comisoanele au scazut, unele au disparut.

Daca sunt banci care incalca legea, institutiile aflate in subordinea dlui Tudose sa-si faca datoria si sa le sanctionze.

Daca legile sunt prea laxe, sa le modifice majoritatea din spatele dlui Tudose. Dar a starni ura impotriva sistemului bancar si, chiar mai rau, a genera neincredere in acesta este ireposabilitate pura, generata ori de o crasa incompetenta, ori de un populism.

Fara banci, economia nu poate functiona, asa cum sunt ele, bune sau rele. Nicio firma nu se poate dezvolta fara creditare. Numarul romanilor care isi pot lua o casa sau o masina precum dl Tudose, cu geanta de bani, este infim. Bani imprumutati de la banci invart rotile economiei si se intorc la buget prin tot felul de impozite. Banii depusi in banci permit creditarea, deci dezvoltarea afacerilor si consumul. Este un circuit necesar.

Si fara banci de unde s-ar mai imprumuta Guvernul pentru sustinerea unui deficit in crestere?

"Ironia este ca Romania e o tara care este, mi se pare, pe locul doi in Europa la ponderea investitiilor in stat. Deci obligatiunile de stat, detinute de banci, ocupa un loc foarte important, aproape un sfert din portofoliul bancilor.

Or, faptul ca prim-ministrul isi declara neincrederea in banci, adica in acele institutii care finanteaza la greu Guvernul si a caror principala misiune, daca e sa judecam asa, contabil, e tocmai finantarea statului, mi se pare o ironie", a aratat pentru Ziare.com prof. univ. dr. Bogdan Glavan.

Si ce se intampla cand sistemul bancar se prabuseste am vazut recent. E cel mai teribil soc pentru economia unei tari. In loc sa puna mana sa perfectioneze sistemul, sa astupe bresele care permit sau genereaza abuzuri, sa aplice legea cu strictete, premierul Romaniei pune parul pe intreg sistemul bancar.

Scad investitiile straine? Cum sa nu scada intr-o tara in care premierul se refera la niste afaceri private ca la urmasele lui Terente, fara ca macar sa le poata acuza de vreo ilegalitate anume.

Din ce in ce mai mult, actuala guvernare pare un tsunami de incompetenta si iresponsabilitate care loveste Romania cu toata puterea si in toate zonele ei vitale, incepand cu justitia si economia, un autentic cataclism istoric. SURSA Ioana Ene Dogioiu/ Ziare.com .


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...