Câtâ pâine trebuie să mâncăm într-o zi. Medic: „E foarte bună. Mai multă nu avem nevoie, devine păgubos“
Fie că e ambalată sau proaspăt coaptă, pâinea nu lipsește niciodată de la mesele românilor. Un medic spune câtâ pâine trebuie să mâncăm, de fapt, într-o zi. Dacă depășim cantitatea recomandată, apar probleme.
Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru DC MEDICAL, care este cantitatea de pâine pe care ar trebui să o consumăm într-o zi:
"Pâinea e foarte bună. Este pâinea noastră cea de toate zilele. E foarte bună. 150-200 de grame de pâine pe zi ar trebui să mâncăm. Mai mult nu avem nevoie. Acel ”papă, ia cu pâine că pâinea ține de foame” devine păgubos”.
Cea mai sănătoasă pâine ce poate fi cumpărată din magazin este pâinea 100% din cereale integrale. Cu toate acestea, și alte tipuri de pâine pot fi consumate într-o dietă sănătoasă. Problema este legată însă de cantitatea pe care o consumăm.
„Cea mai bună pâine ar fi pâinea din cereale integrale, numai că ce găsim noi ca pâine neagră pe piață e un fel de pâine vopsită. Cea mai bună pâine este cea pe care o găsești la magazinul de lângă tine. Câtă, aici e discuția. Trebuie cântărită. Aici e mai complicat. E ușor de spus. Mai mult de 200 de grame de pâine, nu văd de ce ți-ar trebui într-o zi, dacă nu ești durduliu”, explică medicul.
Specialistul spune că cei durdulii pot scădea cantitatea la 150 de grame de pâine pe zi.
„Am fost cu toții obișnuiți că pâinea ține de foame. Dacă nu simt gust de pâine în gură parcă nu îmi ajunge mâncarea, parcă nu mă satur. Este de văzut cât anume mâncăm", a explicat dr. Doru Negru.
Care este cea mai sănătoasă pâine
Pâinea integrală este făcută din făină integrală de grâu, ceea ce înseamnă că bobul cerealelor rămâne intact la fabricarea făinii pentru pâine. Pentru alte tipuri de făină se îndepărtează și tărâțele din boabele de cereale la fabricare, ceea ce elimină vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții importanți, care previn deteriorarea celulelor.
Pâinea integrală poate conține și alte cereale, cum ar fi ovăzul, orzul sau secara, care pot adăuga diversitate nutrițională la dietă, spune Jill Weisenberger, dietetician nutriționist autorizat. Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, alimentele 100% din cereale integrale ar trebui să reprezinte cel puțin jumătate din consumul total de cereale.
„Totul se reduce la ceea ce vă place, dar îmi place foarte mult ca oamenii să mănânce o varietate de alimente. Deci, dacă mâncați mult grâu sub formă de paste, biscuiți și cereale pentru micul dejun, poate că ar fi bine să aveți pâinea din făină de ovăz”, spune Weisenberger.
Sursa: adevarul.ro