Câtă cafea este sigur să bem zilnic. La ce boli sunt predispuși consumatorii înrăiți

Câtă cafea este sigur să bem zilnic. La ce boli sunt predispuși consumatorii înrăiți

Un nou studiu a avertizat că a bea patru sau mai multe cești de cafea pe zi ar putea crește riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că peste 400 de miligrame de cofeină pe zi ar putea crește riscul de boli cardiovasculare.

Cafea turcească. FOTO istock

Cafea turcească. FOTO istock

Aproximativ unul din cinci participanți la un studiu indian, potrivit aol.co.uk , a consumat cel puțin 400 de miligrame de cofeină în fiecare zi, ceea ce se traduce în aproximativ patru cești de cafea, 10 cutii de biscuiți sau două băuturi energizante.

Cercetarea a sugerat că un astfel de consum „cronic” de cofeină ar putea avea un impact semnificativ asupra sistemului nervos autonom, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială în timp.

Hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de boală coronariană, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi și demență.

Hipertensiunea arterială slăbește inima în timp și este un factor de risc principal pentru bolile de inimă.

Ceaiul și cafeaua, care conțin ambele cofeină , fac parte integrantă din rutina de dimineață pentru oamenii din întreaga lume, dar oamenii de știință spun că pot fi „dăunătoare” atunci când sunt consumate în exces.

Când sunteți catalogați băutori înrăiți de cafea

Autorul principal al studiului, Nency Kagathara, de la Colegiul și Spitalul Medical Zydus din Dahod, India, spune: „Consumul regulat de cofeină ar putea perturba sistemul parasimpatic, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace”.

Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg

Studiul nostru a căutat să determine efectele consumului cronic de cofeină asupra sănătății inimii, în special recuperarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale”, spune ea.

Consumul cronic de cofeină a fost definit ca aportul oricăror băuturi cu cofeină timp de cinci zile pe săptămână timp de mai mult de un an.

Studiul s-a concentrat pe ceai, cafea și băuturi gazoase precum Coca-Cola, Pepsi, Redbull, Monster și Sting.

Echipa de cercetare a evaluat un grup de 92 de persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Tuturor participanților li s-a măsurat tensiunea arterială și pulsul și au fost supuși unui test de trei minute.

Tensiunea arterială și ritmul cardiac au fost măsurate la 60 de secunde și cinci minute după test. Aportul zilnic de cofeină al fiecărui participant a fost, de asemenea, înregistrat.

Descoperirile au arătat că cele mai mari aporturi zilnice de cofeină au fost observate la participanții care erau femei, angajați în roluri de afaceri și de conducere și care locuiesc în zonele urbane.

Cei care au consumat cele mai mari cantități, consumul cronic de cofeină de peste 600 mg de cofeină pe zi, au avut ritmuri cardiace și tensiune arterială „semnificativ” crescute după cinci minute de odihnă în urma testului pas.

Doamna Kagathara continuă: „Datorită efectului său asupra sistemului nervos autonom, consumul regulat de cofeină ar putea expune persoanele altfel sănătoase la risc de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare. Creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri este vitală pentru a îmbunătăți sănătatea inimii pentru toți”.

Alți factori care ar putea contribui la creșterea tensiunii arteriale includ consumul de alcool, fumatul, vârsta, istoricul medical familial și consumul de sare.

Dar creșterea activității fizice, respectarea unei diete nutritive și alte modificări ale stilului de viață ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă.

Concluziile noului studiu urmează să fie prezentate la conferința Colegiului American de Cardiologie (ACC) Asia 2024 din Delhi, India și, ca atare, ar trebui să fie considerate preliminare până la publicare într-un jurnal evaluat de colegi.

Câtă cafea este sigur să bei?

Deși există o mulțime de beneficii percepute ale cafelei , experții sunt, de asemenea, dornici să sublinieze că nu este un „glonț magic” și ar trebui savurată cu moderație.

„Este important să recunoaștem că băută cu moderație, cafeaua poate oferi anumite beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antioxidante și potențialului de a îmbunătăți vigilența mentală”, explică dr. Joseph Ambani . „Cu toate acestea, la fel ca în multe lucruri, moderația este cheia.

Cofeina este un stimulent care poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, care, în timp, poate contribui la probleme legate de inimă, în special la persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi hipertensiunea sau aritmiile”, continuă Dr Ambani.

Ce spun autoritățile în domeniu

Conform analizei Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a Siguranței Cofeinei, un consum sigur de cafea poate fi definit ca fiind de la trei până la cinci căni pe zi, până la 400 mg pe zi, în timp ce NHS spune că mai mult de 600 mg/zi poate duce la anxietate, insomnie, agitație, palpitații, diaree și neliniște.

De asemenea, merită să luați în considerare dimensiunea ceștii de cafea pe care o beți și tipul. Potrivit Coffee Code UK , există o serie de lucruri care afectează cât de multă cofeină există într-o ceașcă de cafea, inclusiv tipul de cafea folosit, metoda de preparare și nivelul de prăjire, dar ca ghid ei anticipează că va fi între 63 mg. la 100 mg într-o singură cană, mai mult într-o ceașcă mai mare.

Amintiți-vă, de asemenea, că cofeina nu se găsește doar în cafea, ci și în ceai, băuturi gazoase, ciocolată și anumite băuturi energizante, așa că nu uitați să vă monitorizați aportul total.

Pentru majoritatea oamenilor, consumul de una până la trei căni de cafea pe zi este în general considerat sigur și poate fi chiar benefic”, continuă Dr Ambani.

Cu toate acestea, adesea îmi sfătuiesc pacienții să fie atenți la aportul total de cofeină, care include nu doar cafea, ci și ceai, băuturi energizante și anumite medicamente. Limita superioară sigură este de obicei în jur de 400 de miligrame de cofeină pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ patru cești de cafea preparată, însă toleranța individuală poate varia semnificativ.”

Unele persoane sunt mai sensibile la cofeină și pot avea efecte adverse chiar și la niveluri mai scăzute de consum, spune specialistul. Simptome precum palpitațiile, anxietatea și insomnia pot fi indicatori timpurii că aportul de cofeină ar trebui să fie redus.

Deși consumul moderat de cafea este în general sigur pentru majoritatea oamenilor, este esențial să vă ascultați corpul și să vă ajustați aportul în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de modul în care reacționați personal la cofeină”, continuă Dr Ambani.

Pentru cei cu afecțiuni cardiace de bază sau cei care sunt deosebit de sensibili la cofeină, aș recomanda limitarea cafelei la una sau două căni pe zi sau consumul de cafea decofeinizată”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Povestea celei mai scumpe mașini românești dinainte de Revoluție. „Dacă se fabrica în serie spărgeam Toyota”

2 „Lumea se află în pragul unui al Treilea Război Mondial”

3 „Aceasta e mutarea de șah” / Lovitura genială a ucrainenilor care îi poate sili pe ruși să ceară pace

4 Iubitul uneia dintre doctorițele arestate de la Spitalul Pantelimon ar fi încercat să se sinucidă într-o toaletă publică din Brașov

5 Ucraina a lovit cea mai importantă arteră de aprovizionare a trupelor ruse din Kursk