Câtă apă să bei pe timp de caniculă. Cum trebuie consumate lichidele pentru o hidratare optimă

Câtă apă să bei pe timp de caniculă. Cum trebuie consumate lichidele pentru o hidratare optimă

Temperaturile extreme, canicula , cresc producția de transpirație a organismului ceea ce aduce cu sine necesitatea unui consum mai mare de lichide. Specialiștii recomandă nu doar câtă apă să bem în această perioadă, dar și cum.

hidratare pe timpul caniculei

Hidratarea este extrem de importantă în timpul caniculei Foto Shutterstock

Hidratarea optimă este una dintre cele mai importante măsuri pentru a preveni afecțiunile cauzate de căldură. Apa este, în general, suficientă pentru hidratare, susțin unii experții în sănătate, în timp ce alții consideră că este nevoie să fie completată cu electroliți. Și unii și alții sunt de acord că: „Apa este aproape întotdeauna suficientă pentru a menține hidratarea în timpul lucrului în căldură, atâta timp cât mănânci mese regulate pentru a înlocui sarea pierdută prin transpirație”.

Potrivit specialiștilor , pe timp de caniculă bărbații ar trebui să consume între 3,7 și 4 litri de lichide pe zi, în total, deci nu doar apă, în timp ce pentru femei cantitatea variază între 2,7 și 3 litri/zi/lichide.

Menținerea unei bune hidratări este esențială pentru a preveni afecțiunile cauzate de căldură și un stil de viață sănătos. Urmați aceste sfaturi pentru a vă asigura că rămâneți hidratați în condiții de căldură extremă.

Cum se bea apa în mod corect pe timp de caniculă

Specialiștii din cadrul Departamentului de Sănătate al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) SUA recomandă să se bea câte 1 cană, aproximativ 250 ml de apă, la fiecare 15-20 de minute de activitate intensă în aer liber. Adică trei sferturi – un litru de apă pe oră.

Și Academia Națională de Științe din SUA recomandă aproximativ 13 căni de lichide pe zi pentru bărbați și nouă căni pentru femei în condiții normale. Aceste cantități ar trebui crescute pe timp de caniculă. Adică, dacă desfășurați activități fizice moderate, adăugați 0,5-1 litru de apă pentru fiecare oră de exercițiu. Pentru activități fizice intense, optați pentru 1-1,5 litri de apă suplimentară pe oră.

Un consum adecvat de apă la intervale scurte este mai eficient decât cantitățile mari băute mai rar! Dar atenție, nu trebuie băut mai mult de 1,5 litri de lichide pe oră!

Hidratare înainte de muncă

Pe lângă faptul că este indicat să nu ieșim din casă în intervalul orar 11,00 - 18,00, specialiștii atrag atenția și asupra celor mai expuse categorii de persoane în această perioadă, pe lângă copii, bătrâni și persoane cu afecțiuni acute sau cronice. Este vorba despre cei care lucrează, mai ales în aer liber ori prestează muncă fizică, mai ales în perioada în care temperaturile sunt extreme.

Li se recomandă o hidratare adecvată înainte de a-și începe lucrul: „Fiind bine hidratat de la începutul zilei de muncă, îți va fi mai ușor să menții hidratarea pe parcursul zilei. Dacă începi munca deshidratat, s-ar putea să nu reușești să bei suficientă apă pentru a-ți satisface nevoile organismului”.

Hidratare în timpul muncii

La fel de importantă este hidratarea și în timpul muncii: „Bea apă înainte de a simți sete. Când simți sete, ești deja deshidratat. Deshidratarea este un factor principal în apariția epuizării cauzate de căldură. Performanța la muncă poate scădea atunci când ești deshidratat, chiar dacă nu realizezi acest lucru”.

Specialiștii mai atrag atenția și asupra faptului că un consum excesiv de apă sau alte lichide, precum băuturile pentru sportivi ori băuturile energizante poate provoca o urgență medicală din cauza scăderii concentrației de sare din sânge.

Hidratare după muncă

Majoritatea oamenilor are nevoie de câteva ore pentru a bea suficiente lichide și a înlocui ceea ce au pierdut prin transpirație.

De aceea cu cât începi mai repede hidratarea, cu atât mai puțin stres pui pe corp din cauza deshidratării, mai susțin experții medicali.

Potrivit acestora, hidratarea după muncă este și mai importantă dacă se lucrează regulat în căldură: „Deshidratarea cronică crește riscul pentru o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi pietrele la rinichi”.

Ce trebuie evitat în perioada de caniculă

Pe lângă o hidratare corectă și optimă, pe timp de caniculă , este necesar să mai ținem cont și de câteva alte aspecte, pentru a evita deshidratarea, cum ar fi evitarea consumului de băuturi energizante, alcool, tablete de sare și cofeină.

Prin urmare, în general, consumul de mese regulate cu o cantitate adecvată de apă este suficient pentru a menține echilibrul de apă și electroliți. Dar, pentru transpirația prelungită care durează câteva ore, băuturile pentru sportivi cu electroliți echilibrați pot reprezenta o opțiune pentru a înlocui sarea pierdută prin transpirație. Trebuie evitat însă consumul excesiv de băuturi pentru sportivi, din cauza zahărului existent în acestea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…

5 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…