Câtă apă ar trebui să bem zilnic. Suprahidratarea poate duce la deces
Suntem bombardați cu mesaje care ne spun să bem doi litri de apă pe zi, inclusiv la televizor, dar nici un studiu științific sau reglementările oficiale ale UE nu spun că ar trebui să bem atât de multă apă, relatează BBC.
Cantitatea de apă necesară pentru hidratare - Foto Arhivă
Ne este recomandat să bem mai multă apă dacă vrem să slăbim, să fim mai sănătoși, să avem mai multă energie sau chiar pentru a evita cancerul. Regula de „8x8”, care spune să bem opt pahare de 240 ml de apă pe zi, adică puțin până în doi litri, este cea care alimentează apetitul pentru apă, însă nu are susținere științifică și nici ghidurile UE nu spun că ar trebui să bem atât de multă apă, potrivit BBC.
De ce cantitate de apă are nevoie corpul nostru într-o zi?
Opt pahare de apă pe zi, adică doi litri, ar putea fi mai mult decât este nevoie pentru corpul nostru pentru a fi hidratat corespunzător, susțin noi studii științifice. Cantitatea optimă ar fi între 1,5 și 1,8 litri de apă pe zi, spun cercetătorii.
Tot ei ne sfătuiesc să adaptăm consumul de apă în funcție de temperatură și de nivelul de activitate. Sportivii și femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să bea mai multă apă decât ceilalți, adaugă experții.
Însă, nu ar trebui să minimizăm importanța apei, având în vedere că aproximativ două treimi din corpul nostru este reprezentat de apă, care transportă substanțele nutritive și produsele reziduale în corpul nostru, ne reglează temperatura, acționează ca un lubrifiant și un amortizor de șocuri în articulații și joacă un rol în majoritatea reacțiilor chimice care au loc în interiorul nostru.
De altfel, pierdem apă prin transpirație, urinare și respirație, așa că, pentru a evita deshidratarea trebuie să asigurăm un echilibru.
„Controlul hidratării este unul dintre cele mai sofisticate lucruri pe care le-am dezvoltat în evoluție, încă de când strămoșii s-au târât din mare pe uscat. Avem un număr foarte mare de tehnici sofisticate pe care le folosim pentru a menține o hidratare adecvată", spune Irwin Rosenburg, cercetător principal la Laboratorul de Neuroștiință și Îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Massachusetts.
„Dacă îți asculți corpul, acesta îți va spune când îi este sete. Mitul conform căruia este prea târziu când ți-e sete se bazează pe presupunerea că setea este un marker imperfect al unui deficit de lichide, dar de ce ar trebui ca orice altceva în organism să fie perfect și setea să fie imperfectă? A funcționat foarte bine timp de mii de ani de evoluție umană.", adaugă Courtney Kipps, medic consultant în domeniul sportului și cadru didactic clinic principal al Facultății de Medicină Sportivă, Exercițiu și Sănătate și UCL, precum și director medical al Triatlonurilor Blenheim și Londra.
Apa este cea mai sănătoasă opțiune pentru a ne hidrata, pentru că nu are calorii. Totuși, și alte băuturi pot hidrata, chiar și cafeaua sau ceaiul.
Beneficiile hidratării corespunzătoare
Un studiu din 2023 a constatat că o hidratare corespunzătoare poate, de asemenea, să încetinească îmbătrânirea și să ajute la evitarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare.
Alte cercetări sugerează că ajută la gestionarea greutății. Unele studii realizate la Virginia Polytechnic Institute and State University, de Brenda Davy, profesor de nutriție, alimentație și exerciții fizice, a arătat că hidratarea corespunzătoare poate avea efecte asupra slăbitului.
De exemplu, într-o cercetarea, Brenda Davy a repartizat aleatoriu subiecții în două grupuri. Ambele grupuri au fost rugate să urmeze o dietă sănătoasă timp de trei luni, dar numai unuia dintre ele i s-a spus să bea un pahar de 500 ml de apă cu o jumătate de oră înainte de a lua fiecare masă. Grupul care a băut apă a slăbit mai mult decât celălalt grup. Mai mult decât atât, subiecților li s-a spus să încerce să facă 10.000 de pași pe zi, iar cei care au băut paharele de apă au respectat mai bine acest lucru.
Însă Barbara Rolls, profesor de medicină intensivă la University College London, spune că orice pierdere în greutate asociată cu consumul de apă este mai degrabă cauzată de faptul că apa este folosită ca substitut pentru băuturile zaharoase.
"Ideea că umplerea cu apă înainte de masă va topi kilogramele nu este bine stabilită, iar apa consumată ca atare se golește foarte repede din stomac. Dar dacă consumați mai multă apă prin intermediul alimentelor pe care le mâncați, cum ar fi supa, acest lucru poate ajuta la umplere, deoarece apa este legată de alimente și rămâne în stomac mai mult timp", spune ea.
Prea multă apă
Simptomele deshidratării sunt ușor de reunoscut, iar cel mai frecvent semn este chiar senzația de sete, de altfel, buzele și ochii uscați, senzația de amețeală sau oboseală , pot fi indicii că suntem deshidratați.
Însă, consumul prea mare de lichide este greu de determinat și poate aduce probleme atunci când provoacă o diluare a sodiului din sânge. Acest lucru creează o umflătură a creierului și a plămânilor, deoarece lichidul se deplasează pentru a încerca să echilibreze nivelul de sodiu din sânge.
Iar jurnaliștii britanici dau exemplul a 15 sportivi care au murit din cauza suprahidratării în timpul evenimentelor sportive, în ultimul deceniu.
„Maximul pe care l-ar putea transpira o persoană care se află în mijlocul deșertului, în cea mai mare căldură posibilă, este de doi litri într-o oră, dar acest lucru este foarte greu", spune Hugh Montgomery, director de cercetare la Institutul pentru Sport, Exercițiu și Sănătate din Londra.
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă în mod oficial oamenilor să consume între 6 și 8 pahare de lichide pe zi, inclusiv lapte degresat, băuturi fără zahăr, printre care și ceai sau cafea.
Experții spun și că pe măsură ce corpul îmbătrânește mecanismele de sete își pierd din sensibilitate. Concret, după 60 de ani, tindem să trecem cu vederea semnele de deshidratare.
"Pe măsură ce îmbătrânim, mecanismul nostru natural al setei devine mai puțin sensibil și devenim mai predispuși la deshidratare decât persoanele mai tinere. Pe măsură ce îmbătrânim, este posibil să trebuiască să fim mai atenți la obiceiurile noastre de consum de lichide pentru a ne menține hidratați", spune Davy.
Între 1,5 și 1,8 litri de apă sunt suficienți pentru o zi, a demonstrat un studiu din 2022. Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen au colaborat cu cercetători din 23 de țări diferite pentru a măsura cantitatea de apă necesară pentru a menține oamenii hidratați. Ei au descoperit că cei care trăiesc în medii calde și umede și la altitudini mari, precum și sportivii și femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să bea mai multă apă decât ceilalți. Cu alte cuvinte, o abordare unică nu este răspunsul.
Sursa: adevarul.ro