Cât va mai face față Europa refugiaților?
Cât va mai face față Europa refugiaților? Se estimeaza ca in Macedonia vor intra zilnic 3.000 de imigranti. Ungaria sustine ca UE e o barca ce se va scufunda sub greutatea celor care se agata de ea. Germania spune ca e cea mai mare provocare de la reunificare.
Se estimeaza ca circa 3.000 de imigranti vor intra zilnic in Macedonia in urmatoarele luni, cei mai multi refugiati ce fug de razboi, in special din Siria, a anuntat marti ONU. Situatia refugiatilor se agraveaza de la zi, ceea ce tensioneaza si relatiile din Uniunea Europeana, in conditiile in care tarile in care acestia sosesc - Grecia, Italia - nu fac fata. Probleme mari are si Ungaria, prima frontiera Schengen, dar si Germania care se asteapta sa primeasca 800.000 de imigranti anul acesta. Pana si Bulgaria a trimis soldati la granita cu Macedonia.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa imparta povara prin “redistribuirea echitabila” a familiilor disperate ce cauta azilul in blocul comunitar, spune agentia pentru refugiati a Natiunilor Unite.
Aproape 300.000 de persoane au traversat Mediterana anul acesta, dintre care aproape 181.500 prin grecia si 108.000 prin Italia, potrivit Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU (UNHCR).
Circa 10.000 de refugiati au trecut in Macedonia din Grecia in haosul creat in week-end. Circa 30% sunt femei si copii, estimeaza UNICEF.
“Acestia vin in grupuri mari, de 300-400 de persoane, si calatoresc cu autobuzele sau cu trenul spre Serbia. Anticipam ca acest flux va continua intr-un ritm de 3.000 de oameni pe zi”, a declarat Melissa Fleming, purtator de cuvant UNHCR.
“Nu credem ca fluxul de persoane care va veni in urmatoarele luni se va incheia prea curand, in conditiile in care vremea este buna iar ei vor putea traversa Mediterana in continuare”, a adaugat ea.
In 2014, barcile ce plecau din Libia si Turcia au navigat pana in luna noiembrie.
Cel putin 2.373 de migranti au murit in Marea Mediterana anul acesta.
Violentele din Irak si Siria si “inrautatirea conditiilor” pentru refugiatii sirieni in Turcia, Iordania si Liban ii impinge sa caute azil in Europa, a explicat Fleming.
Multi refugiati spun ca se grabesc spre Europa pentru ca vor sa ajunga inainte sa termine Ungaria gardul de la granita cu Serbia, a mai spus reprezentanta UNHCR.
Bulgaria va organiza o serie de exercitii militare langa granita cu Macedonia pentru a sprijini politia de frontiera, a anuntat marti ministrul apararii de la Sofia, in contextul fluxului in crestere de imigranti prin cateva tari vecine cu Bulgaria.
Ungaria vrea mai multi bani europeni pentru a face fata celei mari crize a refugiatilor de la Cel De-al Doilea Razboi Mondial, a declarat marti seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazarcitat de Reuters.
"Daca nu luam masuri semnificative, vom deveni o barca de salvare ce se scufunda sub greutatea celor ce se agata de ea”, a spus Lazar.
Ungaria este membra a zonei Schengen si are granita cu Serbia si Ucraina (tari care nu sunt in UE) ceea ce o face atractiva pentru imigranti. In 2015, pana acum, a inregistrat venirea a peste 100.000 de imigranti, fata de 43.000 in tot anul 2014.
O mie de migranti si-au continuat luni seara marsul lor spre Europa de Vest si au intrat in Ungaria in momentul in care, la Berlin, presedintele Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru un raspuns "unificat" al Uniunii Europene in fata afluxului fara precedent de refugiati de pe continent.
Influxul record de refugiati in Germania este cea mai mare provocare pentru tara de la reunificarea de acum 25 de ani, a declarat duminica vicecancelarul Sigmar Gabriel, potrivit AFP. Se estimeaza ca numarul solicitantilor de azil in Germania va atinge 800.000 in 2015, iar Gabriel critica pasivitatea altor tari europene in fata crizei refugiatilor