
Cât timp petrec românii pe mobil și ce aplicații folosesc cel mai des
Românii se numără printre cetățenii europeni care petrec cel mai mult timp utilizând telefonul mobil. Cel mai recent sondaj în legătură cu acest subiect indică faptul că o treime dintre conaționali, mai precis 36,3%, folosesc Smartphone-ul minim 7 ore pe zi.
Numai 1,5% dintre respondenți au declarat că utilizează telefonul mai puțin de o oră pe zi. Procentul crește direct proporțional cu intervalul: 18% dintre români „stau” zilnic 1-3 ore pe mobil, iar 44,2%, folosesc un dispozitiv mobil timp de 4-6 ore pe zi.
Cel mai des sunt folosite aplicațiile de comunicare, care permit apelurile și transmiterea mesajelor în format text sau în format video. Astfel de aplicații sunt folosite de 81,4% dintre români, în timp ce 81,1% folosesc softuri asociate cu rețelele sociale. Printre cele mai populare activități pe smartphone se mai numără navigarea online (77,5%), trimiterea de e-mailuri (74,5%), fotografia și vizionarea conținutului video (71,8%).
Aplicațiile de jocuri înregistrează și ele un număr mare de descărcări. Unii utilizatori sunt dispuși să cheltuiască plătească bani, fie pentru procurarea jocului, fie pentru achiziții in-game. Alți pasionați de jocuri preferă să se distreze gratis, beneficiind de oferte precum bonus Superbet.
În ceea ce privește sursa descărcărilor, aplicațiile sunt obținute fie de pe site-ul producătorului, fie din magazine virtuale așa cum sunt Google Play, App Store sau AppGallery.
Mai multe telefoane decât populația țării
Un alt sondaj a măsurat numărul de posesori de telefoane inteligente, iar rezultatele sunt cel puțin surprinzătoare: în România, la o populație de aproximativ 19 milioane, există 28 de milioane de conexiuni mobile.
Anul trecut, în țara noastră erau peste 18 milioane de utilizatori de internet și peste 13 milioane de utilizatori sunt activi pe rețelelor sociale. TikTok (cu aproximativ 9 milioane de utilizatori) este pe primul loc în topul Social Media pe care românii petrec cel mai mult timp: 32,5 ore, în medie, pe lună. Top 3 este completat de YouTube (13 ore pe lună) și de Facebook (13 ore pe lună).
„Folosim tehnologia tot în vechile scopuri, pentru a ne lăuda, pentru a căuta mâncare, parteneri sau distracție. Chiar dacă nu știm cum e construită o pagină de web sau un telefon mobil, nu contează chestia asta, noi le folosim foarte de succes în aceleași vechi scopuri de când e umanitatea. E socialul din noi”, a opinat Dragoș Cîrneci, doctor Psihologie și specialist în Neuroștiințe.
Care este situația în rândul copiilor
Platforma de e-learning Novakid a publicat rezultatele celui mai recent sondaj privind timpul petrecut pe telefon și alte dispozitive, scoțând la iveală schimbări profunde cu privire la modul în care copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani folosesc ecranele.
Sondajul a analizat datele de la peste 5.000 de familii cu copii între 4 și 12 ani din 14 țări, printre care și România, comparând obiceiurile de utilizare a ecranelor între 2022 și 2024. Părinții au fost întrebați despre timpul petrecut în fața ecranelor de micuții lor pentru diverse activități online pentru copii și despre perspectivele lor privind gestionarea acestuia.
Printre cele mai populare activități online în rândul copiilor sunt învățarea online, desenele animate și jocurile. S-a constatat creșterea timpului dedicat educației. În 2022, majoritatea părinților români (52%) afirmau că micuții lor petreceau mai puțin de 2 ore săptămânal pentru activități educative online și doar 12% petreceau mai mult de 6 ore pe săptămână.
Doi ani mai târziu, 50% dintre familii au raportat că cei mici petrec peste 6 ore săptămânal pentru scopuri educative. Copiii din 10% dintre familii stau mult de 10 ore în fața ecranului pentru a învăța, iar 15% dedică săptămânal studiului online chiar și peste 15 ore. Potrivit sondajului menționat, 27% dintre copiii români petrec acum între 3 și 6 ore săptămânal pe ecrane pentru învățare.
Unii părinți consideră că gadgeturile împiedică dezvoltarea copilului, dar experții sunt de părere că divertismentul online poate stimula creativitatea și motivația.