Cât timp mai are la dispoziție Kievul pentru a sparge apărarea Rusiei. Estimarea șefului armatei americane despre contraofensiva ucraineană

Cât timp mai are la dispoziție Kievul pentru a sparge apărarea Rusiei. Estimarea șefului armatei americane despre contraofensiva ucraineană

Ucraina mai are puțin mai mult de 30 de zile de luptă înainte ca vremea să-i împiedice contraofensiva, spune șeful armatei SUA.

Foto Profimedia

Foto Profimedia

În cadrul programului BBC de duminică cu Laura Kuenssberg, generalul Mark Milley a spus că vremea rece ar îngreuna manevrele Ucrainei.

El a recunoscut că ofensiva a mers mai încet decât se aștepta, dar a precizat că „încă sunt lupte grele.

„Ucrainenii fac progrese constante”, a spus generalul Milley care a precizat că este prea devreme pentru a spune dacă contraofensiva a eșuat, pentru că armata Kievului „progresează într-un ritm foarte constant prin primele linii rusești”.

„Mai rămâne un timp rezonabil, probabil vreo 30 până la 45 de zile de luptă, așa că ucrainenii nu au terminat.

Sunt bătălii care nu s-au încheiat... nu au terminat partea de luptă a ceea ce încearcă să realizeze”.

Contraofensiva Kievului, care a fost lansată în vară și are ca scop eliberarea teritoriului ocupat de ruși în Ucraina, a înregistrat până acum doar mici câștiguri.

Dar generalii ucraineni susțin că spart prima linie de apărare a Rusiei în sud.

„Am spus chiar la începutul acestui război că va fi lung, lent, greu și va produce un mare număr de victime și exact asta este”, a spus generalul Milley.

În același interviu, amiralul Sir Tony Radakin, șeful armatei Regatului Unit, a declarat că „Ucraina câștigă și Rusia pierde”.

„Aceasta se datorează faptului că scopul Rusiei a fost de a subjuga Ucraina și de a o pune sub controlul său”, a spus el.

„Asta nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla niciodată și de aceea Ucraina câștigă”.

El a adăugat că Ucraina înregistrează progrese în lupta sa pentru recâștigarea teritoriului, după ce a recuperat 50% din terenul ocupat de Rusia.

Șeful GUR spune că ofensiva Kievului va continua și pe vreme rea

Dar şeful serviciului militar de informaţii (GUR) de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat, sâmbătă, 9 septembrie, că ofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua până la debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul acestui an, chiar dacă va deveni mai greu de luptat, Reuters.

"Acţiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi. Luptele vor continua. Contraofensiva va continua", a declarat Budanov.

Comentariile, făcute la o conferinţă la Kiev găzduită de Fundaţia Victor Pinciuk, oferă cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenţionează să îşi oprească ofensiva atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an.

Vadim Skibiţki, un alt oficial din cadrul agenţiei de spionaj militar ucrainean, a declarat sâmbătă că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

Înaintarea în regiunea sud-estică Zaporojie, centrată acum în jurul satelor Robotîne şi Verbove, este considerată o parte crucială a unei operaţiuni care urmăreşte să împartă în două forţele de ocupaţie ale Rusiei în sud, dar rămâne departe de acest obiectiv.

"Contraofensiva noastră se desfăşoară în mai multe direcţii", a declarat Budanov, recunoscând că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit şi descriind situaţia ca fiind dificilă.

În afară de concentraţia uriaşă de mine ruseşti, el a menţionat şi numărul mare de drone ruseşti "kamikaze" ca fiind un factor cheie ce a încetinit progresul Ucrainei până acum.

Rusia, care şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022, a declarat că actuala contraofensiva ucraineană a eşuat.

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă mult aşteptată, care a recucerit peste o duzină de sate din sud şi est în decurs de trei luni, dar a fost complicată de câmpurile minate vaste şi de forţele ruseşti puternic consolidate în spatele liniilor de apărare.

Occidentul a furnizat echipamente militare în valoare de miliarde de dolari şi a antrenat mii de luptători ucraineni pentru contraofensiva menită să ajute Kievul să încerce să recâştige teritoriul. Însă progresul lent al contraofensivei a stârnit îngrijorări în rândul susţinătorilor Kievului că Occidentul ar putea avea dificultăţi în a menţine amploarea ajutorului militar pentru ca Ucraina să continue să lupte la aceeaşi intensitate.

George W. Bush: Va fi din ce în ce mai greu să-i convingi pe americani că a ajuta Ucraina este în interesul lor

Intervenind video în timpul unei conferințe ce a a vut loc, vineri, 8 septembrie, la Kiev, fostul președinte american George W. Bush a declarat că șeful statului rus, Vladimir Putin, ar putea să nu se oprească la invadarea Ucrainei. Cât despre Zelenski, Bush a glumit: „Ei bine, el este un tip dur, este un texan adevărat”. Deși Bush Jr. s-a născut în Connecticut, a crescut în Texas.

Bush a mai spus că va fi din ce în ce mai greu să-i convingi pe americani că a ajuta Ucraina este în interesul lor. „În primul rând, Ucraina trebuie să abordeze corupția. O remaniere recentă din guvern mi-a arătat că Zelenski vrea să o facă”, a spus Bush.

Potrivit fostului președinte american, dacă Putin nu este oprit în Ucraina, SUA vor trebui să fie implicate în ajutorarea Poloniei, Lituaniei sau Letoniei.

„Starea din Ucraina contează pentru securitatea SUA. SUA trebuie să-i sprijine în continuare pe oameni ca Zelenski atunci când dau dovadă de curaj”, a spus Bush.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că dacă țările occidentale încetinesc livrare de arme pun în pericol contraofensiva. El făcut apel la o nouă campanie de impunere de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„Toate procesele devin mai complicate și mai lente - de la sancțiuni la furnizarea de arme”, a declarat Zelenski în discursul său de seară din 8 septembrie. "Cu cât durează mai mult, cu atât mai mulți oameni suferă", a avertizat el.

El a făcut apel la aliații Ucrainei să trimită arme mai puternice și cu rază lungă de acțiune pentru a respinge forțele rusești. „Cu cât este mai puternică și cu rază lungă de acțiune, cu atât mai rapidă este contraofensiva”, a spus el.

Zelenski și oficialii ucraineni au respins frecvent criticile potrivit cărora contraofensiva a fost prea lentă. În comentariile sale din 8 septembrie, el a spus că atunci când partenerii îl întreabă despre contraofensivă: „răspunsul meu este că astăzi pașii noștri sunt probabil mai rapizi decât noile pachete de sancțiuni".

Solicitarea lui Zelenski pentru noi livrări de arme a venit la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită de două zile în Ucraina, în timpul căreia a anunțat un nou ajutor de război în valoare de 1 miliard de dolari.

Referindu-se la sancțiuni, Zelenski a spus că partenerii Ucrainei au făcut o pauză care durează de prea mult timp, adăugând că „ofensiva mondială de sancțiuni trebuie să se reia”. Menținerea presiunii asupra Moscovei, a spus Zelenski, ar trebui să se concentreze pe sectorul energetic al Rusiei, pe accesul acesteia la produse și tehnologie microelectronică și pe sectorul financiar.

El a mai spus că Rusia speră că alegerile prezidențiale americane de anul viitor nu vor reduce sprijinul Washingtonului pentru Kiev. „Este important ca poporul american să sprijine democrația, să sprijine Ucraina, să sprijine lupta noastră," a adăugat președintele ucrainean recunoscând că, în timp ce Ucraina are sprijin bipartizan, există „voci în Partidul Republican care spun că sprijinul pentru Ucraina ar trebui redus”.

Zelenski a mai spus, de asemenea, că este pregătit să organizeze alegeri, afirmând că guvernul său este pregătit să se adapteze la constrângerile din timpul războiului pentru a se asigura că au loc scrutine legitime.

El a recunoscut dificultățile potențiale, inclusiv pentru refugiați și persoanele din teritoriile ocupate de Rusia, precum și necesitatea ca soldații de pe front să aibă un cuvânt de spus. „Pentru noi, principalul lucru nu este să organizăm alegeri, ci ca acestea să fie recunoscute”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri