Cât s-a dat, nenorociților?/Amendament cu damf de DNA al PSD prin care Orange și Vodafone sunt avantajate masiv

Cât s-a dat, nenorociților?/Amendament cu damf de DNA al PSD prin care Orange și Vodafone sunt avantajate masiv

Cât s-a dat, nenorociților?/Amendament cu damf de DNA al PSD prin care Orange și Vodafone sunt avantajate masiv. „Marcel, ți-ai pus mănușile și masca atunci când ai luat șpaga?”, a întrebat Sebastian Lăzăroiu pe Facebook.

Cei mai mari furnizori de telefonie mobilă și internet mobil, Orange și Vodafone, vor fi avantajați semnificativ în raport cu rivalii Telekom și RCS&RDS de legea adoptată vineri în Parlament și trimisă spre promulgare la președintele Iohannis. Un amendament introdus de grupul parlamentar PSD permite persoanelor fizice și firmelor să ceară amânarea pentru 3 luni a plății facturilor de utilități, printre care și internet, telefonie și cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile, a dezvăluit  HotNews.ro .

  • "La cererea beneficiarului, persoană fizică afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile", potrivit unui amendament introdus vineri în Camera Deputaților de grupul parlamentar PSD la  legea privind amânarea plății utilităților.



Click pentru a deschide

Amendamentul a fost adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională , iar legea a fost transmisă spre promulgare președintelui Iohannis. PNL este singurul partid care nu a sprijinit acest proiect de lege și care a anunțat vineri că va ataca la Curtea Constituțională această lege. 

Anterior, în Senat, proiectul de lege inițiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, prevedea următoarele la acest capitol:

  • "La cererea beneficiarului, consumatorul final, persoane fizice aflate în șomaj tehnic și care încasează o indemnizație lunară inferioară salariului minim pe economie, persoane fizice ce desfășoară activități, altele decât munca salariată, și care nu mai pot fi desfășurate ca urmare a măsurilor impuse de autoritățile competente, și operatori economici care și-au încetat total activitatea, se amână la plată pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a Decretului Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, plata serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) prestate după intrarea în vigoare a Decretului Președintelui României nr.195/2020, pentru toți acești beneficiari de astfel de servicii de pe teritoriul României. Cererea beneficiarului va fi însoțită de o declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, semnată de persoana fizică sau reprezentantul operatorului economic, detaliind cazul/motivul imposibilității de plată, sub sancțiunea răspunderii penale privind falsul în declarații."

În forma adoptată de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare legea favorizează semnificativ Orange și Vodafone, cei mai mari operatori de comunicaii mobile, ale căror venituri vin în cea mai mare parte din serviciile de voce și date mobile.

Concret, dacă legea trece în această formă, și ești abonat RCS&RDS sau Telekom (cei mai mari operatori de comunicații fixe) ai putea solicita amânarea plății pentru 3 luni a facturilor de internet fix, telefonie fixă și televiziune prin cablu sau satelit. În același timp, dacă ai și un abonament de voce și internet mobil la Orange sau Vodafone, va trebui în continuare să-ți plătești aceste servicii către cele două firme.

Este drept că Orange și Vodafone furnizează și servicii de telefonie fixă și au anumite capacități fixe în rețelele lor, dar grosul veniturilor vine din activitatea de voce și date mobile. În plus, Vodafone a preluat UPC (operator de comunicații fixe prin cablu - TV, telefonie și internet), dar și în această situație vorbim doar de câteva sute de mii de abonați, cele mai mari venituri ale Vodafone venind în continuare din comunicațile mobile.

De cealaltă parte, RCS&RDS și Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) sunt cei mai mari operatori de rețele fixe, veniturile lor provenind în special din această zonă, respectiv: internet fix, telefonie fixă, televiziune prin cablu și satelit.

Mărturie stau cifrele oficiale privind cotele de piață din ultimii 2 ani ale marilor operatori de comunicații din România atât după numărul de clienți, cât și după veniturile realizate, prezentate în luna decembrie de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).


Click pentru a deschide

RCS&RDS este lider detașat la numărul de abonați la internet fix și TV, cu o cotă de piață de peste 50% în prima jumătate a acestui an, însă la veniturile obținute din toate serviciile furnizate (internet mobil, TV, telefonie fixă și mobilă) conduc Orange (26%), grupul Telekom - fostele Romtelecom și Cosmote (24%) și Vodafone (21%). Veniturile totale din servicii de comunicații au fost de 8,1 miliarde de lei în perioada menționată.

PNL a depus, luni, două contestații la Curtea Constituțională care vizează cele două legi propuse de PSD și adoptate de Parlament săptămâna trecută. Liberalii invocă fapul că celor două inițiative le lipsesc punctul de vedere al Guvernului și impactul socio-economic, juridic și bugetar. În replică, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu susține că demersul PNL lovește în românii și firmele românești care așteptau un sprijin real din partea statului.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”