Cât rezistă cafeaua de specialitate și ce o diferențiază de cea din comerț. „E greșit asociată cu gustul de ars și amar”

Cât rezistă cafeaua de specialitate și ce o diferențiază de cea din comerț. „E greșit asociată cu gustul de ars și amar”

Cafeaua din comerț, ca să poată rezista, este extraprăjită. În urma acestui proces, elimină toți acizii din bobul de cafea, astfel încât în timp nu mai sunt elemente care se pot altera.

Prăjitoria Noir Coffee Roasters FOTO Arhiva companiei

Prăjitoria Noir Coffee Roasters FOTO Arhiva companiei

În urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta un segment infim din piața totală – sub 2,5%. Astăzi, nișa se află în plină expansiune. Românii care au prins gustul adevărat și nealterat al unei cafele bune, rareori se mai întorc la sortimentele „de raft”.

Termenul de „ cafea de specialitate ” a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen, într-un număr al Revistei Comerciale Ceai Si Cafea. Aceasta a folosit acest termen pentru a descrie boabele cu cel mai bun gust, care sunt cultivate în microclimate speciale.

Specialiştii spun că o cafea este perfectă atunci când se poate bea fără zahăr. Fabricarea acesteia presupune nenumărate detalii. Experţii iau în calcul elemente multiple, începând de la locul unde a fost cultivată cafeaua, până la timpul şi temperatura de prăjire.

Cine poate impune standarde unui produs precum cafeaua? Organizațiile din industrie, cum ar fi Asociația Cafelei de Specialitate – Specialty Coffee Association (SCA), Institutul pentru Calitatea Cafelei –Coffee Quality Institute (CQI) și World Coffee Research (WCR). Acestea se află în spatele efortului colaborativ de a defini cât mai bine posibil ce înseamnă „specialitate”. Contribuie, astfel, la crearea unei rubrici pentru evaluările fizice și senzoriale.

SCA, de exemplu, oferă definiții pentru toate potențialele defecte fizice prezente în cafea și le atribuie valori corespunzătoare, creând astfel o modalitate clară de notare a cafelei verzi. Unele defecte sunt minore, dar altele pot crea arome în cafea în același mod în care o frunză putrezită de salată poate schimba o aromă de verdeață de altfel delicată.

Prăjirea și gustul final

Nivelul prăjirii unei cafele de specialitate contează enorm de mult. Aici vorbim de cât de mult stau boabele la prăjit și la ce temperatură sunt prăjite.

Concret, o cafea proaspăt prăjită este ideal să fie consumată în două săptămâni de la data prăjirii. Cafeaua de specialitate nu o să reziste niciodată pe rafturi mai mult de trei luni. Iar aceasta este dovada faptului că este o cafea de calitate .

Majoritatea oamenilor văd cafeaua doar când este maro închis, dar înainte ca boabele să fie prăjite, acestea sunt roșii, galbene și verzi, doar apoi devin brune. În fiecare etapă de prelucrare, cafeaua își schimbă culoarea, transformându-se de la o cireașă viu colorată într-un bob de culoare închisă”, explică reprezentanții unui cunoscut brand de cafea din Iași.

Concret, cafeaua de specialitate are un ciclu complex, iar rezultatul acestuia depinde foarte mult de toți cei implicați în proces. De la creștere, cultivare, procesare, achiziție și analiza cafelei verzi, până la prăjire, măcinare și preparare.

Când gustăm dintr-o cafea de specialitate, trebuie să ne-ndrăgostim de aromele dulci, naturale și complexe. În prezent, cafeaua este greșit asociată cu gustul de ars și amar”, adaugă antreprenorii ieșeni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!