Cât putem bea fără să ne îmbolnăvim. Ce beneficii are alcoolul și de ce femeile sunt mai sensibile ca bărbații

Cât putem bea fără să ne îmbolnăvim. Ce beneficii are alcoolul și de ce femeile sunt mai sensibile ca bărbații

Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății. Asta o știe toată lumea. Medicii spun, însă, că există o cantitate de alcool acceptată de corpul uman și care poate chiar avea efecte benefice asupra sănătății. Tot ceea ce se consumă în plus devine nociv.

Consumul de alcool poate fi nociv dar și benefic FOTO Adevărul

Consumul de alcool poate fi nociv dar și benefic FOTO Adevărul

De mii de ani oamenii consumă băuturi alcoolice, prin fermentarea fructelor sau cerealelor. Alcoolul, așa cum arată și specialiștii, are însă două tăișuri. Mai precis, consumat în cantități moderate, pe care ficatul este capabil să le metabolizeze lejer, alcoolul poate avea beneficii pentru sănătate, având rol în prevenirea anumitor afecțiuni.

Tot ceea ce depășește consumul moderat înseamnă toxicitate pentru organism cu efecte devastatoare asupra sănătății. Consumul moderat este definit în literatura de specialitate și înseamnă cantități mici de alcool care pot fi ingerate fără pericol pentru sănătate. Studiile arată, totuși, că acest consum tolerat de alcool depinde de la un individ la altul și în funcție de starea de sănătate a unei persoane.

Bărbații sunt mai rezistenți la băutură decât femeile

Medicii spun că organismul uman are o anumită toleranță la consumul de băuturi alcoolice. Adică ficatul este capabil să metabolizeze, să netralizeze o anumită cantitate de alcool, fără ca organismul nostru să fie afectat de toxicitatea sa.

„Organismul uman poate să metabolizeze, să transforme, să neutralizeze toxicitatea dată de alcool. Alcoolul pe care noi îl consumăm sub formă de băuturi alcoolice ajunge prima dată în stomac, după care în intestinul subțire, iar prin vena portă în ficat. Ficatul trebuie să-l neutralizeze, pentru că altfel ajunge la creier și nu este bine. În ficat există o enzimă care se numește alcooldehidrogenază care descompune alcoolul. și atunci măsura în care această enzimă este într-o cantitate mai mare, atunci poate să-l neutralizeze. Dacă această enzimă este într-o cantitate mai mică, reușește parțial să-l neutralizeze”, spune medicul Corneliu Saradan din cadrul Direcției de Sănătate Botoșani.

Tot specialiștii arată un fenomen interesant. Bărbații sunt mult mai toleranți la consumul de alcool decât femeile. Pe scurt, femeile sunt mult mai vulnerabile la excesul de băuturi alcoolice iar ficatul lor poate tolera o cantitate de alcool, la jumătate, față de un bărbat.

„Este stabilit cumva convențional că bărbațiii au un ficat ceva mai mare decât femeia și atunci automat au capacitatea mai mare de a neutraliza alcoolul, dublu față de femeie. Și atunci, cantitățile admise pentru un adult sănătos, este o cantitate dublă la bărbați față de femei”, adaugă Corneliu Saradan.

Cantitatea de băuturi alcoolice care depășește capacitatea ficatului de a neutraliza alcoolul, duce la transmiterea de substanțe toxice, din băutură, către organele corpului, prin sânge. Mai ales către creier.

Cât alcool putem consuma în siguranță

Cantitatea de alcool pe care corpul uman o poate tolera zilnic este stabilită și de Organizația Mondială a Sănătății. Condiția este ca respectivul individ să fie sănătos. Conform studiilor oficiale, un bărbat poate consuma două unități de alcool pe zi, iar o femeie doar una singură. Tradusă în cantități cunoscute de băuturi alcoolice, asta înseamnă, pentru un bărbat, o sută de grame de tărie, fie două pahare de vin, fie două doze de bere. La femeie, cantitatea se înjumătățește.

„Este stabilit cumva convențional că bărbațiii au un ficat ceva mai mare decât femeia și atunci automat au capacitatea mai mare de a neutraliza alcoolul, dublu față de femeie. Și atunci, cantitățile admise pentru un adult sănătos, este o cantitate dublă la bărbați față de femei”, adaugă medicul botoșănean.

Totodată este stabilită și norma de alcool care indică un consum excesiv, care poate dăuna sănătății. „Consumul excesiv, la bărbat, înseamnă mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Sau mai mult de 4 unități de alcool ocazional”, spune Corneliu Saradan.

Beneficiile consumului moderat de alcool

Consumul de băuturi alcoolice în limitele recomandate poate avea beneficii asupra sănătății. Acest lucru depinde însă de o mulțime de factori. În general, însă, o cantitate moderată de alcool are efect vaso-dilatator. Adică face ca sângele să circule mai ușor prin organism.

„În momentul în care alcoolul pătrunde în organism se produce efectul vasodilatator, ceea ce înseamnă o îmbunătățire a circulației sanguine în zonele care poate până atunci erau cu probleme, cu cardiomiopatie ischemică, cu blocaje pe artera respectivă, din cauza plăcilor de aterom, de exemplu. Un consum moderat de alcool și ocazional, un pahar de vin, după masa de prânz, de exemplu, poate fi chiar benefic”, precizează medicul botoșănean, Corneliu Saradan.

Alte studii arată că același consum moderat, ocazional de băuturi alcoolice poate preveni apariția pietrelor la rinichi. Adică cu 41% mai mic este riscul pentru băutorii ocazionali și în cantități moderate, de bere, și 33% pentru consumatorii de vin. Totodată consumul moderat și ocazional previne boli și probleme cardiovasculare precum infarct miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Consumul excesiv de cealaltă parte duce la probleme foarte grave de sănătate până la deces. Printre acestea se numără boli cardiovasculare, cancer colorectal, cancer esofagian și gastic, ciroză hepatică și multe altele. Consumul cronic de alcool duce la alcoolism și tulburări psihice grave.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...