Cât poate rezista Ucraina fără ajutorul SUA. Termenul dat de un important general ucrainean

Cât poate rezista Ucraina fără ajutorul SUA. Termenul dat de un important general ucrainean

Cea mai recentă declarație a președintelui american Donald Trump conform căreia Volodimir Zelenski este un „dictator” i-a făcut pe ucraineni să se teamă că ajutorul militar al SUA va fi pus la îndoială în curând de noua administrație, relatează Le Monde .

Soldați ucrainei pe front/FOTO:Profimedia

Soldați ucrainei pe front/FOTO:Profimedia

Fără asistență militară americană, „vom rezista o jumătate de an”, a declarat generalul locotenent Ihor Romanenko, fost prim-adjunct al Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe 17 februarie, în cadrul Conferinței de Securitate de la München.

„Europa nu poate înlocui ajutorul american”, a adăugat el.

Mikola Mitrohin, cercetător la Universitatea din Bremen, este de aceeași părere. El a adăugat că actualele provizii americane, dacă sunt folosite cu moderație, vor dura până la mijlocul verii sau toamnă.

Asistența militară a SUA la Kiev este crucială pentru mai multe segmente critice ale operațiunilor ucrainene. Vorbim de apărare antiaeriană și antirachetă, constând în principal din sisteme Patriot desfășurate în jurul unor importante infrastructuri și în Kiev. Patriot necesită un număr mare de rachete interceptoare scumpe, care sunt și americane.

SUA este, de asemenea, un furnizor important de obuze de artilerie de 155 mm. Nu există niciun indiciu că gigantul german Rheinmetall, care este celălalt producător major al acestor muniții pentru Ucraina, va putea înlocui SUA.

Schimbările în politica SUA ar putea afecta și transferul avioanelor de luptă F-16, care a început recent, precum și tot sprijinul oferit în planul de partajare a informațiilor.

Chiar și Kremlinul a fost surprins de comentariile dure ale președintelui american Donald Trump despre liderul ucrainean Volodimir Zelenski. O astfel de retorică a depășit orice așteptare la Moscova că viziunea SUA asupra războiului ar putea fi îndreptată în favoarea Rusiei, relatează Bloomberg , citând surse.

Potrivit unui oficial rus intervievat de jurnaliști, Moscova nu înțelege pe deplin strategia de negociere a lui Trump și se ferește de capcane și întorsături neașteptate. Totuși, potrivit acestuia, rușii ar trebui să profite de șansa de a obține maximum de beneficii posibile pentru Federația Rusă în orice acord de pace.

După negocierile dintre delegațiile americane și ruse, Donald Trump a făcut o serie de declarații critice cu privire la Ucraina și Zelenski. De exemplu, el a spus că doar 4% dintre ucraineni au încredere în șeful statului lor , iar când a spus că de fapt încrederea este la nivelul de 57% și că șeful Casei Albe a fost victima dezinformării rusești , republicanul l-a numit „dictator fără alegeri ” . Trump mai crede că Ucraina este de vină pentru faptul că dictatorul Vladimir Putin a atacat-o.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu și Marcel Ciolacu avem ceva în comun, amândoi zburăm în concediu pe banii mei”

2 VIDEO Asta este „noua Românie”?

3 VIDEO Iar a apărut aia...

4 Elefantul din odaia planetei

5 „Am fost informați. Nu avem garanții” / Cristian Diaconescu dezvăluie că Rusia a cerut retragerea SUA din România, în cadrul negocierilor din Arabia Sau…