Cât ne mai topim sub valul de căldură extremă. Ce zone vor fi lovite de vijelii și grindină
Canicula va continua să afecteze jumătatea sudică a țării, cu temperaturi ce pot ajunge și la 37 de grade. În seara zilei de 21 iulie, unele regiuni vor fi afectate de vijelii puternice, însoțite de grindină și descărcări electrice.
Temperaturile vor ajunge în anumite zone până la 37 de grade Celsius FOTO Shutterstock
Valul de căldură va continua să afecteze jumătatea sudică a României, unde local va fi caniculă şi disconfort termic ridicat , astfel că indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime vor fi de la 26...27 de grade în Maramureş, până în jurul a 37 de grade în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime se vor situa în general între 13 şi 23 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului după-amiaza în zonele montane, iar seara şi noaptea în vestul, sud-vestul, nordul, nord-estul şi centrul teritoriului.
Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunţată în Banat, sudul Crişanei şi al Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei şi în zona Carpaţilor Meridionali, unde pe arii restrânse vor fi vijelii puternice (rafale de vânt în general de 60...80 km/h), grindină şi cantităţi de apă de peste 25...35 l/mp în intervale scurte de timp.
În celelalte regiuni, manifestări de instabilitate atmosferică sunt posibile pe spaţii mici, îndeosebi noaptea. Presiunea atmosferică va fi în scădere uşoară în partea de sud-vest a ţării şi relativ staţionară în rest, la valori mai ridicate decât în ziua anterioară.
Caniculă, dar și averse și descărcări electrice în Capitală
La noapte, cerul va fi variabil în Capitală, cu unele înnorări la începutul nopţii, când vor mai fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura minimă va fi de 19...21 de grade.
Vremea va fi în continuare caniculară, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 35...36 de grade, iar cea minimă de 19...22 de grade.
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare noaptea, când vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă, la valori mai ridicate decât în ziua anterioară.
Vijelii și grindină la munte
Vremea se va menţine caldă, dar şi în general instabilă la munte. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza în special în Carpaţii Meridionali, iar seara şi noaptea mai ales în Carpaţii Occidentali şi în jumătatea nordică a Carpaţilor Orientali.
Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunţată în Carpaţii Meridionali, unde pe arii restrânse vor fi vijelii puternice (rafale de vânt în general de 60...80 km/h), grindină şi cantităţi de apă de peste 25...35 l/mp în intervale scurte de timp.
Disconfort termic pe litoral
Vremea va fi călduroasă pe litoral. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 31 de grade, iar cele minime vor fi de 22...23 de grade.
Cerul va fi variabil la senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 23 şi 25 de grade.
Sursa: adevarul.ro