Cât este de îngrijorătoare apariția gripei aviare la porc. Epidemiolog: „Sperăm să nu dobândească mutațiile niciodată”
Vestea că virusul gripei aviare a fost detectat pentru prima dată la un porc din Statele Unite a produs îngrijorare. Rezultatele probelor prelevate și de la celelalte animale din gospodărie sunt deosebit de importante.
Rezultatele de laborator de la alți doi porci testați sunt așteptate FOTO: Pixabay
U n porc a fost infectat cu virusul gripei aviare în statul Oregon (nord-vest), ceea ce constituie o premieră în Statele Unite, au anunţat miercuri, 30 octombrie 2024, autorităţile. Este vorba despre un porc din cei cinci porci aflați în fermă, analizele arătând că animalul a fost infectat cu virusul H5N1, virusul gripei aviare. Departamentul American al Agriculturii (USDA) a precizat că nu există nicio îngrijorare cu privire la situația aprovizionării cu carne de porc și, de asemenea, că nu era destinată comercializării carnea din fermă.
Temerea este însă că numărul tot mai mare de mamifere infectate ar putea facilita mutația virusului astfel încât să se ajungă la transmiterea acestuia și de la om la om. USDA a precizat însă că secvenţierea genomică a virusului de la păsările de curte infectate nu a evidenţiat nicio modificare a virusului care să sugereze că acesta a devenit mai transmisibil între oameni.
„Problema se pune dacă acest virus se transmite de la un animal la altul”
Dintre virusurile gripale există deja virusul gripei porcine care circulă la porci în mod obișnuit și care trece și la om (H1N1, H1N2, H3N2) și se transmite de la om la om. În cazul virusului gripei aviare, depistat acum în premieră la porc, lucrurile stau diferit. Această mutație care să permită trecerea de la animalul infectat prin intermediul unei păsări la un alt animal nu există. Asta speră, de altfel, specialiștii să afle și în urma rezultatelor care încă se așteaptă, anume că virusul gripei aviare nu a dobândit mutația care să permită trecerea de la porc la porc.
„Aici este vorba de un virus al gripei aviare care a fost întâlnit la un porc. Problema se pune într-un mod cumva asemănător cu modul în care s-ar pune dacă ar fi vorba de un caz de virus al gripei aviare întâlnit la un om. Dacă acest virus se transmite de la un animal la altul, atunci într-adevăr poate fi o problemă, pentru că în primul rând s-ar putea constata o răspândire a virusului la porci și după aceea, sigur, dacă e vorba de porci de crescătorie, de trecerea virusului la om. Același lucru se întâmplă și în cazul gripei aviare care trece la om. Încă nu s-a remarcat varianta de virus a gripei aviare care să aibă mutațiile care să genereze posibilitatea ca virusul să se transmită de la om la om”, a explicat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
La ora actuală, spune medicul, virusul gripei aviare infectează ocazional omul și, din câte se vede acum, porcii, fără a se putea preciza o posibilitate de transmitere a virusului de la om la om, sau de la animal la animal. „Deocamdată, riscul este cel care a fost și înainte de a se constata acest caz care s-a găsit la porcul respectiv în Statele Unite”, mai precizează medicul.
„În momentul acela ar putea să devină o problemă pentru crescătoriile de porci”
Cum doi dintre porci s-a stabilit că nu erau infectați cu virusul gripei aviare, se așteaptă acum rezultatele și pentru ceilalți doi din totalul de cinci din focar pentru a se putea concluziona.
„Nu este ceva senzațional, în opinia mea. Este un porc infectat, cum au fost și oameni infectați c u virusul gripei aviare, fără ca virusul gripei aviare să se transmită de la om la om. Spun slavă Domnului, pentru că dacă s-ar transmite n-ar fi deloc bine. Și sigur că n-ar fi bine nici dacă s-ar transmite de la un porc la alt porc. În momentul acela ar putea să devină o problemă pentru crescătoriile de porci, în ideea că virusul ar trece și la animalele din crescătorii, ar însemna decimări de efective. (...) Este un virus aviar care a trecut la porc și aici rămâne să se stabilească dacă are abilitatea să se transmită de la porc la porc, exact cum se stabilește și varianta cu omul, tot asta se observă, dacă virusul dobândește mutațiile necesare ca să se transmită de la om la om. Până acum n-a dobândit acele mutații, sperăm să nu le dobândească, dacă se poate, niciodată”, a conchis epidemiologul Emilian Popovici.
Sursa: adevarul.ro