Cât de sigure sunt vacanțele în Egipt și Iordania, în contextul războiului din Israel. Agenție: Turiștii pleacă în continuare
În contextul războiului din Israel, tot mai mulți turiști care vor să viziteze țările de lângă țara sfântă sunt îngrijorați în privința acestor excursii. Sâmbătă vor fi două săptămâni de când Hamas a atacat Israelul , iar autoritățile de la Tel Aviv au răspuns pe măsură.
Vacanțele în Egipt se numără printre preferatele românilor - Foto Colaj Daciana Stoica
Țări precum Egiptul și Iordania se numără printre preferatele turiștilor de pretutindeni în această perioadă din an, pentru că vremea este caldă încă și se poate face plajă și baie în mare.
Dar, mulți se gândesc de două ori înainte să plece și sunt îngrijorați de evenimentele care par să ia amploare.
Ce spune MAE despre călătoriile în Egipt și Iordania
Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ultima actualizare pentru cei care vor să călătorească în Egipt, de pe 17 octombrie, avertizează că sunt „Zone sau intervale de timp ce pot fi periculoase!”. Totodată MAE recomandă imperativ cetăţenilor români să evite deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai (afectată periodic de comiterea de atentate teroriste), zona de vest a R.A. Egipt situată în proximitatea frontierei cu Libia și zona de frontieră cu Republica Sudan.
Turiștii care aleg Egiptul sunt sfătuiți să fie cooperanți, să fie atenți în zonele aglomerate sau chiar să le evite.
Pentru Iordania, recomandările MAE sunt asemănătoare cu cele pentru Egipt, călătorii români sunt avertizați că există „Zone sau intervale de timp ce pot fi periculoase! ”. De asemenea, Ministerul de Externe informează că „Regatul Hașemit al Iordaniei, din punct de vedere al contextului geopolitic și securitar, este înconjurat de conflicte militare și activități de natură teroristă – Siria, Irak, problematica DAESH / ISIS, dosarul PPOM și conflictul din Yemen, care pot exporta elemente de risc în această țară.”
Turiștii vor să vadă Piramidele sau Petra, însă e sigur?
Zborurile către Egipt și Iordania nu trec prin spațiul israelian și nu au fost afectate de conflict până în prezent.
Frontierele Egiptului rămân deschise, iar companiile aeriene și tour operatorii continuă să opereze în mod normal în țară. Zonele turistice din Egipt sunt situate la distanță de granița israeliană.
Iordania are graniță comună atât cu Israelul, cât și cu Cisiordania, teritoriu ocupat de palestinieni, dar și cu Siria. Destinațiile turistice din Iordania nu sunt afectate până acum, iar zborurile către Aqaba și Amman funcționează normal.
Reprezentanții unei companii de turism cunoscute din țara noastră, care organizează excursii atât în Egipt, cât și în Iordania spun că au primit telefoane de la clienții îngrijorați care au călătorii rezervate în aceste zone și că au fost și câteva cazuri în care turiștii au anulat. Însă aceștia spun că au primit asigurări de la colaboratorii din Egipt și Iordania că „țările respective sunt lipsite de orice fel de pericol. Sunt zone primitoare și 100% sigure și se poate călătorii fără nici o problemă”.
Aceștia spun că au un număr foarte mare de turiști care vizitează aceste țări în fiecare săptămână și nu au fost raportate incidente.
Cum se vede războiul dintr-un hotel din Egipt
O familie cu doi copii care se află acum în Hurghada, Egipt, spune că nu s-au simțit deloc în nesiguranță nici în aeroportul stațiunii de la Marea Roșie și nici în resort .
„Aici este foarte safe, nu ai nicio problemă, fiecare cu resort-ul lui. La fiecare intrare treci printr-un filtru de securitate care îți controlează bagaj, tot. Treci printr-un scanner ca la aeroport. Iar de bariera principală de la intrare, nu trece orice mașină. Și la aeroport ne-am simțit în siguranță”, spun cei doi părinți.
Atunci când au fost în excursii în afara resortului spun că pe străzile principale părea în regulă, însă „pe străzile secundare părea cam dubios” și că nu li s-ar fi părut sigur să viziteze obiective turistice pe cont propriu, pe când excursiile organizate sunt în regulă.
De asemenea, spun că excursiile către Luxor sau Cairo le sunt în continuare promovate și recomandate. Dar că nu au ales să se expună vreunui risc având în vedere că sunt însoțiți de copii, dacă ar fi fost singuri ar fi ales și alte excursii în afara resortului.
Potrivit acestora, Egiptul nu duce lipsă de turiști din Europa, resorturile și aeroportul fiind pline de turiști de diferite naționalități.
Merită să vizitezi Iordania în această perioadă?
Pe grupurile de călătorii sunt diverse postări ale unor turiști care au rezervări pentru Iordania și sunt îngrijorați de conflictul de la graniță. Sfaturile primite de la alți turiști sunt împărțite, iar unii spun că vor renunța la călătorie: „Si eu am bilete de avion pentru saptamana viitoare, dar nu ma voi duce. Daca este sa le vad,le voi vedea fara frica.(n.r obiectivele turistice din Iordania)”.
La polul opus, alți turiști spun că s-au simțit în siguranță: „Noi suntem acum in Amman, este liniște aici. Vineri a fost un protest în centru, însă din câte am văzut noi era pașnic. Într-adevăr era un pic agitație și mulți oameni pe străzi însă azi a fost foarte liniște. Cei de la hotel ne-au spus că doar vineri sunt proteste iar guvernul a interzis protestele aproape de graniță și în Valea Iordanului.Localnicii pe care i-am mai întrebat așa de situație spun că ei nu au treabă cu războiul și la ei liniște. Și într-adevăr par liniștiți.”, potrivit comentariului de acum câteva zile unui turiste.
Un alt călător pe cont propriu subliniază: „Iordania e o țară pașnică, și noi avem război la granița asta nu înseamnă că locuitorii de la granița Ro cu Ucraina s au mutat! Poți merge liniștită, Gaza( zona în care se întâmplă războiul) este la mare distanță de granița cu Iordania și poți merge să vizitezi liniștită și Petra și celelalte obiective.”
Și un ghid iordanian îi asigură pe cei care vor să îi viziteze țara că nu sunt motive de îngrijorare: „Încă o dată repet că în Iordania este liniște și pace. Într-adevăr au fost proteste în Iordania (...) Să nu va uitați la știri că transmit numai povești aberante.”, spune într-o postare pe Facebook.
Sursa: adevarul.ro