Cât de sănătos este untul cu adevărat. Ce spun nutriționiștii

Cât de sănătos este untul cu adevărat. Ce spun nutriționiștii

Adesea criticat pentru conținutul de colesterol rău, untul continuă să fie un aliment foarte popular și consumat. Iar jurnaliștii de la ziarul britanic Telegraph au analizat dacă untul este cu adevărat atât de nesănătos pe cât pare.

Untul, unul dintre cele mai consumate alimente FOTO arhiva Adevărul

Untul, unul dintre cele mai consumate alimente FOTO arhiva Adevărul

Untul, cu toate că este delicios, are un conținut ridicat de grăsimi saturate, ce cresc nivelul de colesterol și mai ales pe cel de afecțiuni ale inimii.

În țări precum Finlanda, consumul de unt a scăzut cu 75% în ultimii ani, procent corelat cu faptul că și mortalitatea din cauza bolilor de inimă a scăzut cu 80%. Drept urmare, unii specialiști în nutriție spun că margarina făcută din uleiuri vegetale ar fi o opțiune mai sănătoasă comparativ cu untul.

”Multe preparate alimentare făcute cu unt îngrașă mult, cum ar fi croissantele și prăjiturile. Consumarea în mod regulat a acestor produse duce la o creștere în greutate, dar și la un colesterol ridicat”, a declarat pentru Telegraph Thomas Sanders, profesor de științe nutriționale la King’s College Londra.

Sunt însă și opinii contrare. De pildă, profesorul de medicină Mary Flynn, de la Brown University, consideră că untul a fost nedrept demonizat în favoarea margarinei , care este un aliment ultraprocesat.

Mary Flynn consideră că, de fapt, conținutul ridicat de zahăr din produsele de patiserie și din dulciuri le face nesănătoase și nu untul în sine.

Dr. Ekavi Georgousopoulou, profesor la Universitatea Canberra din Australia, spune că untul ”conține nutrienți limitați. Multe dintre grăsimile din margarină sunt nesaturate și sunt mai puțin problematice”.

Mulți cercetători spun că nu este o problema consumul de unt , atât timp cât nu depășiți echivalentul a două lingurite pe zi. În același timp, unii experți sunt de părere că este mai indicat să cumpărăm unt nesărat, în condițiile în care majoritatea adulților consumă dublul cantității de sare recomandate zilnic.

Tot profesorul Thomas Sanders mai precizează că untul și produsele lactate provenite de la animale ce se hrănesc cu iarbă au o balanță mai bună de Omega 3 și conțin de asemenea mai mulți antioxidanți.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / În dosarul campaniei lui Călin Georgescu sunt suspiciuni privind finanțări de la magnatul Ioan Niculae, fost ofițer de securitate / …

2 VIDEO Ăsta este nesimțitul de la stat care are salariu 44.000 de lei pe lună, brut. Și mai are și tupeu...

3 De citit ce scrie acest site american despre alegerile anulate din România...

4 „Haosul de la Nvidia este doar începutul”

5 Rusia propune împărțirea Ucrainei cu Ungaria și Slovacia. O nouă strategie geopolitică