Cât de sănătoase sunt semințele de muștar. De ce ar trebui să le incluzi în alimentația ta
Beneficiile semințelor de muștar sunt cunoscute de ani de zile. Proprietățile acestora variază de la stimularea sănătății inimii până la îmbunătățirea aspectului pielii. Deși sunt utilizate doar ca și condiment, aceste semințe au capacitatea de a ne revitaliza sănătatea.
Semințele de muștar sut sănătoase FOTO Freepik
Cu toate că este doar un bob mic de muștar, poate avea efecte precum îmbunătățirea digestiei, stimularea imunității și multe altele. Tocmai de aceea, beneficiile semințelor de muștar au fost prețuite de secole. Cuvântul „muștar”, de fapt, provine din expresia latină „mustrum ardens”, care înseamnă ceva care dă vinurilor o aromă afumată, piperată; grecii îl numeau „Sinapis”. Din punct de vedere botanic, este un membru al familiei verzei (în latină, varza este cunoscută sub numele de brassica).
Deși muștarul este un condiment foarte folosit în bucătărie, semințele de muștar sunt mai rar utilizate. Dar beneficiile semințelor de muștar sunt nenumărate.
Valoarea nutrițională a semințelor de muștar
Semințele de muștar sunt o adevărată bijuterie printre superalimente. Beneficiile semințelor de muștar sunt maxime, datorită nivelului ridicat de antioxidanți și conținutului excepțional de vitamine și minerale.
Fitonutrienți
Semințele de muștar conțin fitonutrienți precum Glucosinolați (compuși sulfuroși, cum ar fi sinigrina și sinalbina) și izotiocianați.
Aceștia sunt comuni în muștar, varză, broccoli etc. și au proprietăți antiinflamatorii, și detoxifiante. Acești glucosinolați sunt latenți până când intră în contact cu apa sau umiditatea. În apă, sunt hidrolizate în izotiocianați, glucoză și bisulfat de potasiu, ceea ce conferă muștarului iuțeala sa picantă!
Grăsimi sănătoase
De asemenea, semințele de muștar sunt bogate în grăsimi sănătoase, în special în grăsimi mononesaturate, și în acizi grași omega-3.
Vitamine și minerale
Semințele de muștar abundă în vitamine și minerale. Ele sunt o sursă excelentă de complex B, inclusiv tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, vitamina E, A și vitamina K, arată Pinkvilla .
Proteine
Semințele de muștar sunt o excelentă sursă vegetală de proteine. Acestea conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Antioxidanți
Semințele de muștar conțin antioxidanți puternici, inclusiv seleniu și vitamina E.
În afară de acestea, semințele de muștar sunt, de asemenea, bogate în fibre și minerale precum sodiu, potasiu, fier, calciu, zinc și fosfor.
Beneficii pentru sănătate
Semințele de muștar sunt mult mai mult decât gust și aromă. Acestea au fost utilizate de secole pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Acestea sunt principalele beneficii pentru sănătate ale semințelor de muștar:
Sănătatea inimii
Acizii grași omega-3 din semințele de muștar ajută la reducerea inflamației, la scăderea nivelului de colesterol și la susținerea funcției cardiovasculare. Abundența de vitamina K este crucială pentru seria de evenimente care duc la coagularea sângelui. Aceasta menține inima și circulația sângelui în organism sănătoase, ajutând la procesul de coagulare.
Îmbunătățește imunitatea
Abundența de vitaminele C și A din semințele de muștar produce celule T, o componentă activă a imunității organismului. Acestea combat în mod activ inflamațiile și infecțiile din organism. Vitamina C, seleniul și fitonutrienții pot consolida sistemul imunitar, protejând celulele corpului de deteriorarea de către radicalii liberi.
Antioxidanți
Antioxidanții, cum ar fi flavonoidele și luteina, captează radicalii liberi și previn daunele oxidative. Acest mecanism este facilitat de semințele de muștar bogate în complexul de vitamine B.
Sănătatea ochilor
Muștarul include antioxidanții zeaxantină și luteină, care pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, principala cauză a orbirii pe glob. Aceste două substanțe chimice ajută în mod specific la filtrarea luminii albastre periculoase.
Proprietăți antiinflamatorii
Izotiocianații sunt compuși care pot ajuta la reducerea inflamației din organism, oferind o ușurare a unor afecțiuni precum artrita și bolile inflamatorii intestinale.
Sănătate digestivă
Muștarul stimulează producția de sucuri și enzime digestive, ceea ce poate ajuta la o mai bună digestie și absorbție a nutrienților. Conținutul lor de fibre favorizează mișcările intestinale și ameliorează problemele digestive comune, cum ar fi indigestia, balonarea și gazele.
Sănătate respiratorie
Semințele de muștar au proprietăți expectorante care pot ajuta la slăbirea mucusului și pot facilita o respirație mai ușoară.
Protecție împotriva cancerului
Prezența glucosinolaților a fost legată de proprietăți de prevenire a cancerului. Acești compuși pot ajuta la inhibarea creșterii celulelor canceroase și la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de colon, de plămâni și de vezică urinară.
Aspectul pielii este îmbunătățit
Când vine vorba de îngrijirea pielii, semințele de muștar au comori ascunse care pot face minuni pentru piele.
Sunt bogate în antioxidanți, inclusiv vitamina C și seleniu, care au proprietăți anti-îmbătrânire. Reduce în mod eficient ridurile, liniile fine și pielea ternă.
Vitamina C care se găsește în semințele de muștar este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a ilumina pielea, de a estompa petele întunecate, de a uniformiza tonusul pielii și de a promova un ten radiant și luminos.
Uleiul din semințe de muștar este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6. Acești acizi grași îmbunătățesc textura pielii, hrănind-o și hidratând-o.
Bolile de piele precum acneea, eczema, psoriazisul și rozaceea pot fi ameliorate cu ajutorul uleiului din semințe de muștar datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
Semințele de muștar sunt utile în tratamentul acneei datorită calităților lor antibacteriene și antifungice. Acestea pot ajuta la eliminarea poluanților, a surplusului de ulei și a bacteriilor, scăzând posibilitatea apariției erupțiilor și favorizând o piele mai clară.
Beneficii pentru păr
Semințele de muștar au proprietăți antibacteriene și antifungice care pot ajuta la menținerea unui scalp sănătos. Ele ajută la combaterea mătreții, a infecțiilor fungice și a altor afecțiuni ale scalpului .
Conținutul ridicat de acizi grași din uleiul de semințe de muștar îl face un excelent balsam de păr complet natural. Acesta ajută la hidratarea și înmuierea părului pentru a crește manevrabilitatea, strălucirea și luciul acestuia.
Proteinele și acizii grași omega-3 pot întări firele de păr, pot opri ruperea și pot diminua căderea părului.
Uleiul din semințe de muștar este o sursă esențială de proteine, vitamine (cum ar fi vitaminele A, E și complexul B) și minerale (cum ar fi fierul și calciul) care hrănesc scalpul și favorizează creșterea unui păr puternic și sănătos.
Sursa: adevarul.ro