Cât de sănătoasă este mâncarea fast-food vegană față de cea cu carne. Un studiu dezvăluie detalii importante
Produsele vegane de la fast-food nu au mai puține calorii decât echivalentele lor cu carne, sugerează un studiu. Cercetătorii, citați de Daily Mail , au analizat un total de 1.868 de produse alimentare, inclusiv sandvișuri, salate, tăiței și pizza, de la 50 de lanțuri de fast-food din cinci țări.
Mâncarea fast-food vegană nu este mai sănătoasă FOTO arhiva Adevărul
Printre restaurantele investigate se numără Wagamamas, Pret, Pizza Express, Leon și Burger King, foarte populare în Marea Britanie.
Echipa a colectat date despre conținutul caloric, prezența alergenilor și cantitățile de nutrienți, fibre și sare din fiecare porție.
Concluziile, publicate în jurnalul Nutrition, au arătat că mâncarea pe bază de plante avea mai puține proteine și sodiu și niveluri mai mari de carbohidrați și zahăr, comparativ cu cele cu carne.
Dar au descoperit că, în general, mesele pe bază de plante nu au nici măcar un conținut caloric mai mic.
Autorul principal al studiului, Mikołaj Kamiński, de la Universitatea de Științe Medicale din Poznań, Polonia, a declarat: „Concluziile noastre au arătat că mesele rapide pe bază de plante aveau mai mulți carbohidrați și zahăr decât echivalentele cu carne. În mod surprinzător, studiul nostru arată că mesele pe bază de plante nu sunt asociate cu mai puține calorii, ceea ce consumatorii s-ar putea să nu realizeze. Acest lucru subliniază importanța de a face alegeri alimentare informate, mai ales când vine vorba de consumul de fast-food - cu atât mai mult dacă suferiți de o afecțiune metabolică precum diabetul de tip 2. Studiul demontează iluzia că alternativele pe bază de plante ale mâncărurilor populare de tip fast-food sunt automat o alegere mai sănătoasă.”
Concluziile au arătat, de asemenea, că mesele care conțin carne aveau mai multe șanse să aibă alergeni precum lactate, ouă, pește, crustacee și muștar, în timp ce mesele pe bază de plante aveau mai multe șanse să conțină alergeni precum susan, semințe și nuci.
Ce ne sfătuiesc specialiștii în sănătate britanici
• Mâncați cel puțin 5 porții de fructe și legume variate în fiecare zi. Toate fructele și legumele proaspete, congelate, uscate și conservate contează.
• Bazați-vă mesele pe cartofi, pâine, orez, paste sau alți carbohidrați bogați în amidon, ideal integrali.
• 30 de grame de fibre pe zi: Acest lucru înseamnă același lucru cu a mânca: 5 porții de fructe și legume, 2 biscuiți integrali, 2 felii groase de pâine integrală și un cartof copt mare în coajă.
• Consumați câteva produse lactate sau alternative lactate (cum ar fi băuturile de soia) alegând opțiuni cu conținut redus de grăsimi și zahăr.
• Mâncați leguminoase, nuci, pește, ouă, carne și alte surse de proteine (inclusiv 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una ar trebui să fie bogată în grăsimi).
• Alegeți uleiuri și grăsimi nesaturate și consumați-le în cantități mici.
• Beți 6-8 căni/pahare de apă pe zi.
• Adulții ar trebui să consume mai puțin de 6g de sare și 20g de grăsimi saturate pentru femei sau 30g pentru bărbați pe zi.
Sursa: adevarul.ro