Cât de sănătoasă este „dieta de 10 zile cu ouă”. Explicația nutriționiștilor
De la a bea apă din semințe de chia pentru a slăbi sau a folosi fructe de pădure pentru a vă vopsi părul în mod natural, aplicația TikTok este un loc în care oamenii pot afla zilnic noi sfaturi și trucuri. Pe de altă parte, unele tendințe virale pot fi discutabile. Una dintre aceste trenduri este „dieta de 10 zile cu ouă”, în care oamenii mănâncă în principal ouă timp de 10 zile la rând pentru a slăbi. Această modă există de ani de zile, dar a revenit în forță anul acesta.
FOTO: Freepik
Timp de 10 zile la rând, cei care țin dieta mănâncă în principal ouă la trei mese pe zi. Dieta permite merele, fulgii de ovăz și ceaiul verde, dar se concentrează pe consumul de ouă, potrivit Yahoo News.
Hashtagul „egg diet” are peste 191 de milioane de vizualizări, cu videoclipuri de la dieteticieni, fanatici ai fitness-ului și utilizatori curioși care încearcă trendul.
În ciuda popularității dietei, unii TikTokeri și experți în sănătate și-au exprimat îngrijorarea că aceasta încurajează alimentarea restrictivă și tulburările alimentare.
De exemplu, utilizatorul TikTok @oaklandgrammy a explicat într-un videoclip, care a adunat peste 300.000 de vizualizări, că dieta cu ouă a dus la dismorfie corporală și la un comportament obsesiv în ceea ce privește mâncarea și exercițiile fizice.
Antrenorul personal @adampoehlmann_pt a fost de acord, spunând că această modă poate provoca relații nesănătoase cu mâncarea și poate duce la o pierdere în greutate nesănătoasă.
Pe TikTok, utilizatorii au fost fie pro, fie contra dietei.Pe de o parte, unii TikTokeri au spus că dieta i-a ajutat să piardă rapid în greutate.
„Am făcut acest lucru pentru a pierde în greutate pentru o nuntă în familie și chiar a funcționat!”, a scris un utilizator în comentarii.
„Este greu, dar aveți încredere în proces, pentru că dieta cu ouă a funcționat pentru mine”, a împărtășit altcineva.
Pe de altă parte, multe persoane s-au întrebat despre siguranța dietei și dacă mai primești toți nutrienții necesari.
„Nu se poate ca aceasta să fie o idee bună? Nu sunt suficiente proteine, sau fier, sau alte vitamine și minerale, nu-i așa?”, a scris un TikToker.
„Nu am cum să mănânc ouă toată ziua timp de 10 zile. Este acest lucru verificat măcar de știință? De ce să nu faci în schimb un deficit caloric pentru a slăbi?”, a întrebat altul.
Yahoo Canada a vorbit cu nutriționistul Abbey Sharp pentru a lămuri dacă această dietă este sănătoasă sau nu.
În opinia ei, acesta este doar un alt exemplu de „monodietă” care ajută la prevenirea supraalimentării.
„Vei mânca un număr minim de ouă pentru a amorți foamea, ceea ce va duce probabil la un deficit caloric semnificativ”, a explicat Sharp
În timp ce ouăle sunt incredibil de nutritive - o sursă de proteine, grăsimi sănătoase, vitaminele A, D și E, colină, fier și acid folic - Sharp a spus că a mânca în principal ouă nu este calea de urmat.
„Problema mai mare este că un consum excesiv de ouă înlătură alți nutrienți importanți pe care nu îi puteți obține din ouă, cum ar fi fibrele”, a dezvăluit ea.
Problema mai mare este că, consumând un exces de ouă, se elimină alți nutrienți importanți pe care nu îi puteți obține din ouă.
Mai mult, dieteticianul a explicat că nu există un „aliment perfect” care să ofere toate substanțele nutritive de care organismul tău are nevoie pentru a se dezvolta.
Mai exact, limitarea dietei poate „crește riscul de malnutriție sau subnutriție” și poate fi „perturbatoare pentru microbiomul intestinal care depinde de diversitatea dietei”, potrivit lui Sharp. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la constipație din cauza lipsei de fibre.
Sharp a adăugat că dieta este nesustenabilă, deoarece, odată ce nu mai mâncați ouă, veți recăpăta toată greutatea.
Ca atare, ea a spus că nu este o modalitate sigură sau nutritivă de a pierde kilograme. În schimb, ea recomandă oamenilor să urmeze o dietă echilibrată care să includă carbohidrați bogați în fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
Sursa: adevarul.ro