Cât de reale sunt beneficiile uleiului de pește. Experții aduc lămuriri
Despre majoritatea suplimentelor de ulei de pește se fac afirmații nesusținute privind sănătatea inimii, potrivit unui nou studiu. Iată de ce experții spun că majoritatea oamenilor pot renunța la ele.
Beneficii nedovedite pentru uleiul de pește FOTO Pexels
Timp de ani de zile, suplimentele de ulei de pește au fost promovate ca o modalitate importantă de îmbunătățire a sănătății și, în special, a sănătății inimii. Dar cercetările recente au arătat rezultate mixte în ceea ce privește impactul acestora. Cu toate acestea, aproape 10% dintre adulții din SUA iau suplimente de ulei de pește.
Acum, un nou studiu constată că multe companii producătoare de ulei de pește fac afirmații care nu au fost testate și că în suplimentele lor se găsesc cantități foarte variate de acizi grași omega-3 - grăsimile sănătoase de bază din uleiul de pește, scrie Yahoo Life .
Pentru studiu, cercetătorii au analizat etichetele a peste 2.800 de suplimente de ulei de pește și au constatat că pentru 2.082 (sau aproape 74%) s-au făcut cel puțin o afirmație despre unele beneficii pentru sănătate. Dintre acestea, doar 399 (19,2%) foloseau o mențiune de sănătate susținută de dovezi științifice.
Rezultatele studiului combat afirmațiile producătorilor
Aproape 81% dintre aceste suplimente sunt promovate cu afrmații de genul că „promovează sănătatea inimii”, afirmațiile cardiovasculare fiind cele mai frecvente .
Cercetătorii au constatat, de asemenea, o „variabilitate substanțială” în ceea ce privește doza zilnică de omega-3 EPA și DHA din suplimente - doi compuși majori din uleiul de pește.
Cercetătorii au remarcat în concluzia studiului că majoritatea etichetelor suplimentelor de ulei de pește fac afirmații despre sănătate „care implică unele beneficii pentru sănătate într-o varietate de sisteme de organe, în ciuda lipsei de date de studiu care să arate eficacitatea”. Există, de asemenea, o diversitate și o calitate „semnificativă” în ceea ce privește doza zilnică de EPA și DHA din suplimente, „ceea ce duce la o variabilitate potențială a siguranței și eficacității” între acestea. „Etichetele suplimentelor pot fi confuze chiar și pentru cei mai pricepuți dintre consumatori. Pacienții ar trebui să discute cu medicul lor despre ce suplimente iau și de ce le iau - ar putea fi surprinși să afle că nu obțin beneficiile pentru sănătate pe care le cred”, spun experții.
Sursa: adevarul.ro