Cât de periculoase sunt stațiunile de la Marea Roșie. Atacurile sângeroase ale rechinilor: un turist a fost mâncat de viu în fața tatălui său
Sațiunile din Marea Roșie oferă mai mult decât soare, mare și relaxare: în apă sunt rechini periculoși care, frecvent, declanșează atacuri violente asupra turiștilor. Experții cred că peștii și-au modificat comportamentul din cauza oamenilor.
Rechin în Marea Roșie, în apropierea unui scafandru FOTO: Arhivă, Adevărul
Mai mulți turiști, inclusiv tineri, au devenit victimele prădătorilor din apă. Anul trecut, un turist rus a fost înconjurat și târât sub apă de un rechin-tigru însetat de sânge, în timp ce țipa după ajutor.
Într-un accident sângeros, o femeie și-a pierdut o bucată de fesă când a fost atacată violent de un rechin în populara stațiune Sharm El Sheikh, potrivit dailymail.
În iunie 2023, turiștii dintr-o stațiune de la Marea Roșie din Hurghada, Egipt, au auzit țipetele înfiorătoare ale unui tânăr de 23 de ani care striga „Tată! Ajută-mă”.
Târât cu cruzime sub apă și ucis de un rechin tigru
Turistul rus Vladimir Popov, în vârstă de 23 de ani, a fost târât cu cruzime sub apă și ucis de un rechin tigru, în timp ce tatăl său, îngrozit, privea cum apa se înroșește cu sânge.
Imaginile surprinse cu acest incident oribil îl arată pe tânăr încercând cu disperare să înoate spre țărm, dar se pare că este atacat de rechin în timp ce se afla încă în apele adânci.
Corpul său este văzut învârtindu-se în apă, iar picioarele sale se ridică deasupra suprafeței - în timp ce spectatorii îngroziți țipă și strigă pentru ca bărbatul să înoate.
„Înoată, înoată! Repede! Un rechin!”, pot fi auziți oamenii strigând.
Stropii din apă se opresc, iar capul bărbatului revine la suprafață. În înregistrarea video, bărbatul pare să se miște din nou în apă, dar foarte încet.
El poate fi auzit strigând „Papa”, implorând ajutor, în timp ce o parte din apă devine roșie.
Femeia care filmează oribilul atac poate fi auzită repetând „Doamne” în timp ce coșmarul se desfășoară în fața ochilor ei.
În timp ce ea filmează, rechinul se întoarce pentru un nou atac și înoată din nou spre bărbat, prinzându-și fălcile în jurul lui și trăgându-l sub apă.
Pensionară ucisă de un rechin: i-a smuls o mână și un picior
În iulie 2022, o femeie în vârstă de 68 de ani a murit după ce a încercat cu disperare să înoate înapoi la țărm după ce un rechin i-a „smuls brațul și piciorul” într-un punct turistic din Egipt.
Pensionara austriacă, Elisabeth Sauer, a murit din cauza unui „șoc dureros” - cel mai probabil un atac de cord - după atacul din golful Sahl Hasheesh din Marea Roșie.
Privitorii îngroziți au făcut încercări disperate de a distrage atenția animalului, dar nimeni nu a sărit să o ajute. După ce a reușit în mod miraculos să revină pe uscat, medicii au resuscitat-o la fața locului, însă aceasta a cedat rănilor sângeroase câteva minute mai târziu în ambulanță.
Diplomat UE lovit de un rechin tigru într-o stațiune de lux din Egipt
În decembrie, Gianluca Di Gioia, în vârstă de 48 de ani, din Roma, făcuse snorkeling cu prietenul său pe o plajă situată în fața complexului glamour Red Sea Sataya Resort de pe coasta Marsa Alam.
Turistul, care lucra la Serviciul European de Acțiune Externă, serviciul diplomatic al Uniunii Europene, se afla în mare alături de prietenul său Giuseppe Fappani, 69 de ani, în timp ce sărbătoreau recent ziua de naștere a lui Di Gioia.
Însă excursia a luat o întorsătură îngrozitoare atunci când cei doi au fost abordați de un rechin tigru în apele egiptene, în timp ce înotau la doar 50 de metri de plajă, într-o zonă în care digul stațiunii permite accesul turiștilor dincolo de reciful de corali.
Fappani ar fi înotat spre Di Gioia într-o încercare disperată de a speria rechinul, înainte de a fi mușcat de brațe și de picioare.
Într-un moment uimitor, Fappani ar fi reușit să îndepărteze animalul pentru o scurtă clipă, înainte ca acesta să se întoarcă furios.
Însă numai Fappani a reușit să se întoarcă la malul mării, Di Gioia fiind prins de fălcile prădătorului, în timp ce soția sa rămânea neajutorată pe dig.
Rănile turistului italian la nivelul brațelor și picioarelor au fost atât de grave, încât nu se știa dacă va supraviețui atacului.
Cei doi au fost transportați de urgență la un spital din Port Ghalib, unde Di Gioia a decedat tragic, iar Fappani a fost externat ulterior.
Potrivit Parchetului Quasir, atacul a avut loc „în apele adânci din afara zonei de scăldat”, adică dincolo de reciful de corali, care ar trebui să împiedice sau cel puțin să îngreuneze accesul rechinilor în zona de lângă plajă.
„Astfel de incidente au loc de obicei primăvara sau vara”, a declarat una dintre autoritățile locale care urmăresc cazul, subliniind raritatea unui atac de rechin în acest sezon.
O femeie și-a pierdut o mână după ce a confundat un rechin cu un ton
În septembrie 2023, o turistă din Egipt și-a pierdut o mână în urma unui atac îngrozitor al unui rechin, după ce ar fi confundat prădătorul cu un ton.
Turistei, care se pare că este din Alexandria, a trebuit să i se amputeze brațul stâng după ce a fost mușcată în timp ce înota cu un prieten.
Ea a fost salvată din mare inconștientă și a fost dusă la spital. Starea ei a fost descrisă ulterior ca fiind „stabilă”.
O turistă britanică a văzut cum rechinul a sfâșiat un înotător
În aprilie 2012, Ellen Barnes a povestit cum marea s-a înroșit de sânge în timp ce un rechin ucigaș sfâșia un înotător în fața ei.
Barnes s-a luptat să se întoarcă pe plajă în timp ce animalul se zbătea în apă cu victima sa, o femeie germană în vârstă de 70 de ani, în gură, la Sharm El Sheik, în Egipt.
„Am fost aruncată în sânge. Rechinul se zbătea și o sfâșia pe biata femeie, iar eu abia puteam să-mi țin capul deasupra apei, era atât de agitată”, a declarat ea.
O înregistrare video a arătat momentul dramatic al salvării ei, în timp ce era dusă de urgență la ambulanță.
Barnes, o mamă a doi copii din Horsham, West Sussex, a declarat: „Erau inutili și pietrificați. Au așteptat cinci minute până când atacul s-a terminat și au privit până când cadavrul a plutit în derivă spre țărm”.
În urma tragediei, medicii au declarat că pensionara a murit din cauza unei pierderi „catastrofale” de sânge, iar incidentul a avut loc la doar câteva zile după ce alți patru scafandri au fost grav răniți într-o serie de atacuri similare.
Peste 30 de kilometri de plaje curate și stațiuni pline de farmec fac din coasta egipteană o destinație de vacanță foarte căutată de turiștii din întreaga lume.
Atacurile i-au făcut pe turiști și pe cei care organizează activitățile turistice să se întrebe cât de sigură este o călătorie pe coasta însorită a Egiptului. Totuși, incidentele tragice se tot repetă de peste un deceniu.
Statisticile arată că atacurile mortale ale rechinilor au loc aproape anual în Marea Roșie. Experții marini cred că pescuitul excesiv, practicile turistice iresponsabile și construcțiile fără autorizație de pe mal contribuie la schimbarea ecosistemului și la modificarea comportamentului rechinilor.
În ciuda pericolului, Marea Roșie rămâne o destinație turistică majoră. În mod paradoxal, zona este căutată și de scafandrii care vor să analizeze viață marină bogată.
Sursa: adevarul.ro