Cât de periculoasă poate fi sunătoarea. Avertismentul unui farmacist: „O adevărată bătaie de cap” VIDEO

Cât de periculoasă poate fi sunătoarea. Avertismentul unui farmacist: „O adevărată bătaie de cap” VIDEO

Un apreciat farmacist din Rhode Island - SUA, Ethan Melillo, avertizează asupra pericolelor asociate unui popular supliment pe bază de sunătoare folosit în general pentru tratarea depresiei de la formele ușoare până la cele moderate.

El consideră că acest supliment naturist este „cel mai periculos de utilizat” în combinație cu alte medicamente, deoarece poate interacționa negativ cu multe dintre acestea.

Într-un videoclip pe TikTok (VEZI VIDEO), care a adunat zeci de mii de vizualizări, Melillo afirmă că „dacă cineva îți recomandă acest supliment, probabil nu îți vrea binele”, dar și că „acest supliment natural interacționează practic cu orice”, subliniind astfel riscurile suplimentului.

Supliment pe bază de sunătoare

Suplimentele pe bază de sunătoare nocive în combinații cu medicamentele Arhiva Adevărul

Interacțiunile periculoase ale sunătoarei

Clinica Mayo din Minnesota SUA a identificat aproape douăzeci de interacțiuni medicamentoase periculoase ale sunătoarei, inclusiv cu antihistaminicele care pot cauza acumularea excesivă a medicamentelor în corp, narcoticele care pot spori somnolența, și cu anticoncepționale care pot deveni mai puțin eficiente.

Cercetătorii de la Wake Forest Baptist Medical Center au descoperit că sunătoarea poate reduce eficacitatea unor medicamente, cum ar fi anticoagulantele, medicamentele pentru chimioterapie și cele pentru tensiunea arterială.

Riscuri: de la sindromul serotoninergic la probleme cardiace și sarcini neplanificate

Studiile arată că 28% dintre combinațiile de medicamente cu sunătoarea, analizate între 1993 și 2010, au fost potențial periculoase. Aceste interacțiuni medicamentoase pot duce la efecte adverse precum: sindromul serotoninergic, o afecțiune gravă cauzată de excesul de serotonină din corp, dar și la probleme cardiace din cauza reducerii eficacității medicamentelor pentru tensiune arterială, sau la sarcini neplanificate din cauza eșecului contraceptivelor.

Țara care a interzis produsele pe bază de sunătoare

Melillo a subliniat că Franța a interzis produsele pe bază de sunătoare din cauza acestor riscuri. De asemenea, el sfătuiește persoanele care folosesc sunătoarea pentru depresie să nu întrerupă brusc tratamentul, dar să discute cu medicul despre continuarea acestuia.

Spitalul Mount Sinai menționează că sunătoarea este unul dintre cele mai populare suplimente naturiste din SUA, fiind preferată datorită efectelor adverse secundare mai reduse comparativ cu antidepresivele pe bază de rețetă care duc printre altele și la pierderea libidoului .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri