Cât de mulțumiți sunt locuitorii din capitalele europene de transportul în comun. Cum stă Bucureștiul

Cât de mulțumiți sunt locuitorii din capitalele europene de transportul în comun. Cum stă Bucureștiul

Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai scăzute niveluri de satisfacție privind transportul public, potrivit unui raport recent. În timp ce capitalele din Europa de Nord se bucură de evaluări excelente, locuitorii din capitala României sunt mai degrabă nemulțumiți de serviciile de transport.

Cât de mulțumiți sunt bucureștenii de transportul public - Foto Facebook

Cât de mulțumiți sunt bucureștenii de transportul public - Foto Facebook

Transportul public influențează semnificativ satisfacția locuitorilor față de orașul lor, conform unui raport al Comisiei Europene, citat de Euronews.

Sondajul din 2023, cu date de la peste 71.000 de persoane din 83 de orașe europene, arată că aproximativ 70% dintre rezidenți sunt mulțumiți de transportul public. Totuși, există diferențe mari în nivelul de satisfacție între diferite capitale și orașe europene.

Satisfacția în ceea ce privește transportul în comun variază semnificativ între capitalele europene, de la 29% în Roma și Tirana până la 91% în Viena . Diferențele sunt și mai mari între orașe, cu rate de satisfacție de la 22% în Palermo la 95% în Zurich. Orașele din Europa de Nord și de Vest tind să aibă o satisfacție mai mare, în timp ce cele din Sud și Est raportează satisfacție mai scăzută.

În ceea ce privește transportul în comun din București, rata de satisfacție este de 54%, ceea ce ne plasează pe locul 29 din cele 35 de capitale cuprinse în sondaj.

Spre deosebire de București, capitalele din țările vecine se descurcă mai bine, Sofia a obținut o rată de satisfacție de 73% pentru transportul în comun, iar Budapesta de 74%. Budapesta ocupă locul 16 din acest top, iar Sofia locul 17.

Cel mai bine stă Viena, capitala Austriei are o rată de satisfacție pentru transportul public de 91%.

În trei capitale nordice, Helsinki, Oslo și Stockholm, satisfacția cu transportul public depășește 85%, iar Copenhaga se apropie cu 81%. În contrast, Reykjavik, capitala Islandei, se situează ca o excepție cu o satisfacție de sub 56% în această regiune.

Toate drumurile duc spre Roma

Mai mult de jumătate dintre locuitorii din șase capitale: Roma, Tirana, Podgorica, Belgrad, Nicosia și Skopje sunt nemulțumiți de transportul public. Totuși, contrastele sunt evidente chiar și între țări vecine, precum Viena , cu o satisfacție de 91%, și Roma, cu doar 29%.

Sondajul a urmărit satisfacția față de transportul public din mai mulți factori, inclusiv accesibilitatea, siguranța, frecvența și fiabilitatea. Rezidenții au fost întrebați dacă sunt de acord sau nu că transportul public este accesibil, sigur, ușor de accesat, frecvent (vine des) și de încredere (sosește conform programului).

Cei mai nemulțumiți de calitatea transportului în comun s-au declarat locuitorii Romei. Satisfacția pentru transportul public din capitala Italiei este de 29%, pe ultimul loc din Europa.

În general, locuitorii capitalelor europene percep transportul public ca fiind relativ sigur. Totuși, în Roma, doar 45% dintre rezidenți consideră transportul public sigur, în timp ce în Paris, 71% au aceeași opinie. Capitalele țărilor candidate la UE, cu excepția Ankarei, au raportat și ele percepții mai scăzute privind siguranța. Roma a obținut cele mai scăzute scoruri în ceea ce privește siguranța, ușurința de acces, frecvența și fiabilitatea transportului public. De asemenea, capitalele țărilor candidate la UE au înregistrat scoruri scăzute la acești indicatori, cu câteva excepții.

Tirana ocupă același loc ca și Roma cu 29%. Mai bine decât Roma, dar mai rău decât București stau: Podgorica - 37%, Blegrad - 44%, Nicosia - 44%, Skopje - 47%.

Satisfacția cu transportul public variază semnificativ și între orașele din aceeași țară. De exemplu, în Franța, 67% dintre locuitorii din Paris și Marsilia sunt mulțumiți de transportul public, comparativ cu 84% în Lille și 87% în Strasbourg. În România, diferențele sunt și mai pronunțate, cu 83% satisfacție în Cluj-Napoca și doar 54% în București.

Potrivit unei analize recente realizate de Storia, pe baza indexului T.R.A.I., Brașov, Târgoviște și Sibiu sunt orașele cu cel mai accesibil transport în comun în România, cu scoruri de 84,6, 83,2 și, respectiv, 83 puncte. În contrast, Călărași, Alexandria și Drobeta-Turnu Severin sunt printre orașele cu cele mai mari dificultăți în accesul la transportul public, având scoruri de 58,6, 59,3 și 60,9 puncte. Capitala se plasează pe locul 4, cu un scor de 81,5 puncte în ceea ce privește calitatea și accesabilitatea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane