Cât de mult rău ne face sarea. Mihaela Bilic, despre cât înseamnă un gram: "„Două felii de pastramă sau un crenvurst!”

Cât de mult rău ne face sarea. Mihaela Bilic, despre cât înseamnă un gram: "„Două felii de pastramă sau un crenvurst!”

Fără sare, mâncarea nu are gust. Dar și dacă e prea multă dăunează grav sănătății. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că ar trebui să renunțăm la solnița de pe masă deoarece toate alimentele, inclusiv apa, conțin sare. Un adult nu trebuie să depășească 5 g sare/zi, adică o linguriță.

Medicul arată câtă sare conțin alimentele FOTO Facebook Mihaela Bilic

Medicul arată câtă sare conțin alimentele FOTO Facebook Mihaela Bilic

Deși e necesară, când este în cantitate excesivă sarea duce la o serie de probleme de sănătate, printre care se află și afecțiunile cardiovasculare. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică de ce este important să fim prudenți cu alimentația noastră.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut", explică specialistul.

Iată ce înseamnă 1 g de sare:

-2 felii pastramă

-5 felii salam de Sibiu

-1,5 felii șuncă de Praga

-1 crenvurșt

-2 felii de somon afumat

Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan. La cât de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă! ", avertizează medicul.

Alimentele procesate, cel mai mare pericol

Cercetările OMS au arătat că majoritatea persoanelor consumă prea puțin potasiu și prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice. Recomandările sunt atât pentru adulți (considerați în aceste recomandări ca persoane peste 16 ani), cât și pentru copiii peste 2 ani. Concret, OMS recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce înseamnă 5 g sare) și cel puțin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantități trebuie adaptate la copii în funcție de necesarul energetic.

OMS reamintește că alimentele procesate conțin cea mai mare concentrație de sare și că, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia și în general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de brânzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate conțin, evident, o cantitate mult mai mică de sare și ele ar trebui să reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mâncăm zilnic. Pe de altă parte, alimentele bogate în potasiu, care ar trebui incluse în dietă sunt fasolea și mazărea, nucile și alunele, legumele- spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și fructele- bananele.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”