Cât de mult îl apropie pe Donald Trump de Casa Albă cea de-a doua tentativă de asasinat: „Va urma un alt eveniment major” ANALIZǍ

Cât de mult îl apropie pe Donald Trump de Casa Albă cea de-a doua tentativă de asasinat: „Va urma un alt eveniment major” ANALIZǍ

Donald Trump a fost ținta unei tentative de asasinat, dar paradoxal acest lucru l-ar putea ajuta în cursa pentru Casa Albă. Anterior, în iulie, Trump a crescut serios în sondaje după ce s-a tras asupra sa, iar situația s-ar putea repeta, iar alegătorii indeciși să i se alăture. Experții consultați de „Adevărul” nu cred însă că va fi un element decisiv în algerile care vor avea loc pe 5 noiembrie.

Donald Trump a fost deja de două ori ținta unor tentative de asasinat. FOTO Profimedia

Donald Trump a fost deja de două ori ținta unor tentative de asasinat. FOTO Profimedia

Serviciul Secret american a dejucat, duminică, o nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump , chiar în timp ce fostul președinte se afla pe un teren de golf, în West Palm Beach, în statul Florida. Nu este prima dată când fostul lider de la Casa Albă e ținta unui atentat. Pe 13 iulie, Trump a supraviețuit altei tentative de asasinat, în timp ce ținea un discurs la Butler, Pennsylvania.

„În tot răul e și un bine”, este zicala care se potrivește de minune în cazul omului de afaceri. Incidentul din iulie l-a ajutat în sondaje, cel puțin la momentul respectiv, și i-a mobilizat pe alegătorii săi, în timp ce mulți americani indeciși până atunci au decis să treacă în tabăra republicanului.

Numai că, între timp, lucrurile s-au schimbat. În tabăra democrata, locul lui Joe Biden a fost luat de Kamala Harris, iar aceasta a urcat spectaculos în sondaje și ajuns, în opinia multor analiști politici, să-l devanseze pe Trump.

Dacă ar fi să se întâmple la fel ca în luna iulie, noul atentat l-ar putea din nou propulsa pe Donald Trump pe primul loc în preferințele americanilor. În ce măsură lucrurile vor sta astfel, vor arăta următoarele sondaje de peste Atlantic, dar mai ales se va vedea pe 5 noiembrie, la urne. Până atunci, „Adevărul” a încercat să anticipeze în ce măsură Trump ar putea să profite de acest incident, iar pentru asta a apelat la doi cunoscuți experți.

Un electorat bulversat

Profesor de Relații Internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Valentin Naumescu se așteaptă ca acest incident grav să-l propulseze din nou pe Trump în fața Kamalei Harris.

„Este un eveniment absolut regretabil în campania electorală din Statele Unite. Un eveniment care poate să re-resetez, iată, a 3-a oară în ultimele luni, dinamica electorală în această campanie. De data aceasta mă rog, oprind ascensiunea candidatei Kamala Harris și dându-i un nou impuls candidatului republican Donald Trump. Este evident că o a doua tentativă de atentat și la o distanță atât de scurtă arată cât se poate de de rău pentru climatul politic din democrația americană. Poate da, desigur, republicanilor și taberei Trump argumentul «iată candidatul nostru este o țintă pentru agresivitate a democraților.» E clar, e absolut nefericită această această întâmplare, dar eu nu cred că ea caracterizează tabăra democrată. Totuși, din păcate, este al doilea incident grav de acest tip în doar două luni și venit în același sens”, spune Naumescu.

În opinia acestuia, Trump poate profita de aura de victimă și la fel ar face-o orice alt candidat. Nu este însă foarte clar cât de mult îl va ajuta și mai ales dacă acest lucru va conta atât de mult la data votului.

„Asta va conta, se va simți. Nu știu însă dacă efectul va dura până pe 5 noiembrie, pentru că, iată, se întâmplă atât de multe lucruri încât electoratul pare bulversat. Cert este că efectele acestea există, e adevărat, emoționale, dar ele sunt tot mai scurte, de câteva săptămâni, pentru că va urma probabil un alt eveniment major care va produce un alt tip de emoție și tot așa. Deci mai avem până pe 5 noiembrie și ne putem aștepta să mai apară elemente care să aducă anumite modificări ale dinamicii electorale”, adaugă profesorul clujean.

"Va crește Trump cu cel puțin 2-3 procente”

El a vorbit și despre creșterea în sondaje a Kamalei Harris și despre entuziasmul din jurul candidatei democraților. Totuși, remarcă Valentin Naumescu, Harris nu mai este pe creștere, iar acum ar fi de așteptat un reflux, în timp ce Trump ar mai aduna câteva procente.

Schimbarea candidatului Joe Biden cu Kamala Harris a fost la vremea respectivă un un eveniment major și a schimbat măcar pentru o perioadă dinamica electorală. A fost clar un efect pozitiv pentru democrați. A fost o creștere al Kamalei Harris, un impuls. Ei bine, se pare că s-a oprit această creștere și iată, după această a doua tentativă de asasinare la adresa lui Trump s-ar putea să vedem la sondajele din zilele următoare un Donald Trump ușor crescut. Va fi o creștere, probabil, cu cel puțin cu două-trei procente, dar nu una foarte mare”, mai spune el.

Indiferent de cum vor arăta sondajele în zilele următoare, Donald Trump nu poate fi sigur de victorie, crede Naumescu, la fel cum și cei care anunțau o victorie facilă a Kamalei Harris, după entuziasmul inițial, s-au înșelat.

„E greu, e imposibil de spus în momentul de față cine va fi câștigătorul cursei prezidențiale. Practic, cei doi candidați sunt la egalitate, chiar dacă în unele momente sondajele arată un ușor avantaj fie de partea lui Trump, fie de partea lui Harris. Și vor rămâne așa până până în seara de 5 noiembrie, până în ziua alegerilor, când va fi nevoie de o numărare a voturilor foarte precisă, în special în cele șase state cheie. Pentru că acolo, de fapt, în cele șase state cheie se joacă soarta viitoarei președinții. Sunt lucruri, sunt unele detalii foarte mici, dar care într-un anumit context se pot dovedi extrem de importante, dacă nu chiar decisive. Și totul va ține de mobilizarea electoratului în ziua votului în cele șase state cheie. Pentru că știți, în statele cheie, acum 4 ani sau acum 8 ani s-a câștigat uneori la diferențe de câteva mii de voturi. Până la urmă, totul poate fi jocul unei unei întâmplări. Se mobilizează mai bine electoratul dintr-o anumită comunitate, să zicem conservatoare sau democrată și face acea diferență în statul respectiv, urmând ca toți electorii statului respectiv din colegiu electoral să voteze candidatul. Deci nu e momentul să facem acum predicții”, mai spune Naumescu.

Doi candidați modești și fără soluții

Profesorul Ștefan Popescu, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA), e la fel de rezervat. Chiar dacă, spune el, Trump ar putea obține câteva puncte procentuale, nu este foarte clar dacă și le va putea concretiza la alegeri.

În viziunea sa, cei doi contracandidați, Donald Trump și Kamala Harris, sunt mai degrabă limitați, fără calități și lipsiți de soluții în ce privește problemele cu care se confruntă țara.

„Observați că și dezbaterile prezidențiale, cele care au avut loc cu primul candidat, Joe Biden, apoi cu Kamala Harris, nu au vizat deloc chestiuni pe fond. Chiar dacă noi am sesizat două viziuni diferite cu privire la lume, apropo de Ucraina, de conflictul din Orientul Apropiat, Israel-Hamas, totuși cei doi candidați nu au venit cu soluții, nu au adâncit subiectele. A fost numai o contrapunere a două personalități. În ambele cazuri nu putem vorbi de o dezbatere serioasă, candidaților le-a lipsit anvergura. În momentul în care contrapui două personalități într-un climat atât de tensionat și polarizat, bineînțeles că apar și asemenea derapaje într-o țară în care chestiune armelor de foc este o mare problemă”, spune Popescu.

Profesorul Ștefan Popescu mai spune că fiecare dintre contracandidați va căuta să exploateze astfel de momente. Kamala Harris, atacată de Trump în chestiunea armelor, va putea să replice acum că această problemă trebuie reglementată, în timp ce fostul președinte va avea ocazia să pozeze în victimă.

„Cred că ambii candidați vor căuta să profite și să exploateze acest eveniment, fiecare în maniera lui proprie, pentru a câștiga cât mai mult de voturi. Pentru moment este dificil să spunem către cine va înclina balanța, pentru că pe de o parte Kamala Harris punctează chestiunea legată de armele de foc, iar Donald Trump, bineînțeles, caută să se victimizeze, să spună că face parte, face obiectul unor atacuri personale. Asta deși e evident că atacuri personale sunt și de o parte și de cealaltă”, adaugă el.

„Nu mai e o dezbatere de idei”

Ștefan Popescu vorbește și despre faptul că atitudinea celor doi candidați nu face decât să accentueze polarizarea din Statele Unite ale Americii și să mărească și mai mult prăpastia dintre cele două tabere.

„Aceste derapaje apar în discursul fiecărui candidat și fiecare dintre ei prezintă aceste alegeri din 2024 ca un fel de T0. Desigur, alegerea contracandidatului este prezentată ca un eveniment apocaliptic care ar duce la distrugerea poziției Statelor Unite în lume, la probleme economice foarte grave. Deci nu mai este o dezbatere de idei, ci sunt două imagini apocaliptice care sunt creionate de fiecare tabără. Și atunci, exact cum spuneam, tentația este foarte mare, având în vedere numărul impresionant de deținători de arme de foc. Iată cum o persoană liniștită, cum este acest antreprenor, sigur, un activist puternic pentru Ucraina, a fost capabil să încerce să ucidă un candidat”, susține profesor.

În acest moment, ambele tabere au dus bătălia politică mult prea departe, consideră el, iar din această cauză au început să apară incidente reprobabile. și au încurajat extremismul și violența. În particular, în cazul tentativelor de atentate asupra lui Trump, problema pleacă de la extremiștii din partidul democrat, progresiștii care constitute așa-numita extremă stângă. Iar bătălia, spune Ștefan Popescu, se va duce până în ultimul moment și ar putea fi decisă de Camera Reprezentanților.

„Vedem că e o competiție foarte strânsă, iar recent am auzit voci importante care au spus n-ar fi exclus ca cei doi să se afle la egalitate, iar Camera Reprezentanților să decidă, că așa prevede Constituția Statelor Unite ale Americii, cine va fi președinte printr-un vot în cameră”, încheie Ștefan Popescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”