Cât de mult a crescut extremismul de dreapta în rândul germanilor, în ultimii doi ani. Rezultatele alarmante ale unui studiu
Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea germană Bielefeld și comandat de Fundația Friedrich Ebert, extremismul de dreapta în Germania s-a intensificat dramatic, în ultimii doi ani.
Susţinătorii partidului de extremă dreaptă şi neo-nazist „Der Dritte Weg/Der III Weg” FOTO AFP
Studiul, care examinează atitudinile extremiste din rândurile alegătorilor germani, arată că unul din 12 adulți din țară adoptă, în prezent, o viziune de extremă-dreapta asupra lumii.
Noua ediție a studiului, publicată joi, a dezvăluit cifre îngrijorătoare. Potrivit raportului, 8,3% din populația germană are viziuni de extremă dreapta, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de procentajele de 2% - 3%, din anii precedenți.
Acest fenomen nu este limitat la susținătorii partidelor de dreapta, ci se regăsește în întregul spectru politic german. De fapt, studiul arată că există mai mulți indivizi cu viziuni extremiste de dreapta printre cei care se poziționează „ferm de stânga” (12%) decât printre cei care se declară de „centru” (7%).â
Atitudini extremiste la cote alarmante
„Între cei care se poziţionează ferm ca fiind de stânga sunt mai mulţi cei care împărtăşesc o viziune net de extremă-dreapta asupra lumii (12%) decât în cazul celor care se declară de centru (7%)”, au menţionat cercetătorii, coordonaţi de socio-psihologul Andreas Zick.
Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 2 ianuarie- 28 februarie, de Institutul UADS din Duisburg, pe un eșantion de 2.027 de adulți, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,2 puncte procentuale. Respondenții au fost întrebați despre diverse chestiuni, inclusiv dacă ar susține o dictatură.
Studiul a dezvăluit că a crescut proporția celor care susțin că „populații diferite nu ar trebui să se amestece” și a celor care aprobă violența politică, cu cifrele crescând la 13,2%, respectiv 5,3%, față de studiul anterior.
De asemenea, aproximativ 30% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația că „partidele de guvernământ îi înșală pe oameni”, aproape de două ori mai mulți decât acum doi ani.
În plus, în comparație cu anii precedenți, un număr semnificativ mai mare de participanți la sondaj au declarat că simt că le-a fost restrânsă libertatea de exprimare.
Autorii studiului definesc extremismul de dreapta ca fiind „o ideologie a inegalității și violenței sau de aprobare a violenței”.
Sursa: adevarul.ro