Cât de fericite sunt cuplurile fără copii. Anunțul cercetătorilor

Cât de fericite sunt cuplurile fără copii. Anunțul cercetătorilor

Mai multe studii și cercetări și-au propus să descopere gradul de fericire și satisfacție la persoanele care nu au copii, dar și la cele care au.

Cercetătorii au studiat cuplurile fără copii FOTO: arhiva

Cercetătorii au studiat cuplurile fără copii FOTO: arhiva

Studiile efectuate pe femei care nu au copii din proprie alegere arată că majoritatea simt că au un bun simț al identității și al individualității. Ele nu se simt definite de rolul lor în cadrul familiei și simt că au mai multă libertate și control asupra corpului, vieții și viitorului lor.

Femeile fără copii raportează, de asemenea, o mai mare stabilitate financiară, deși nu este necesar un statut socio-economic mai ridicat pentru a fi mulțumite de decizia de a nu avea copii.

De asemenea, femeile și bărbații care nu au copii sunt, în medie, mai puțin stresați și raportează o mai mare satisfacție în căsnicia lor, potrivit DCNews.ro .

Există puține cercetări privind bărbații singuri și experiența lor de a nu avea copii, și chiar mai puține privind experiența transsexualilor sau a homosexualilor de a nu avea copii. Însă un studiu realizat pe bărbați care nu au avut copii din proprie inițiativă a raportat că majoritatea erau mulțumiți de decizia lor și fericiți că au mai multă libertate în viața lor. Doar un număr mic de persoane și-au exprimat regretul față de decizia lor, în mare parte pentru că nu ar fi avut o moștenire.

Cu toate acestea, există riscul ca bărbații care nu au copii să se confrunte cu o reducere a satisfacției generale a vieții la o vârstă mai înaintată, dacă le lipsește sprijinul social.

Fericirea la persoanele care au copii

În timp ce părinții pot fi cu siguranță fericiți și împliniți în viață, satisfacția pe care o resimt în legătură cu această decizie se desfășoară de obicei în timp și poate depinde, de asemenea, de mulți factori pe care nu îi pot controla.

Inițial, mulți părinți se confruntă cu o scădere temporară a stării de bine după ce au un copil, un fenomen cunoscut sub numele de ”paradoxul parental”. Acest lucru se datorează faptului că un nou copil poate împiedica satisfacerea multor nevoi de bază cum ar fi somnul, mâncatul bine și vizitarea prietenilor. Aceasta poate fi o rețetă pentru nemulțumire.

De asemenea, femeile heterosexuale raportează mai multă tristețe atunci când au un copil, în comparație cu bărbații. Acest lucru se poate datora faptului că povara îngrijirii tinde să cadă în mod disproporționat asupra femeilor.

Acest lucru explică, probabil, de ce femeile din Norvegia nu raportează o pierdere a fericirii atunci când au copii, deoarece Norvegia are multe politici favorabile familiei care fac posibilă creșterea copiilor și cariera ambilor părinți.

Regretul în cazul persoanelor care au decis să nu aibă copii

În mod liniștitor, cercetările efectuate la adulții în vârstă fără copii arată că mulți dintre ei raportează un nivel ridicat de satisfacție în viață și reziliență în fața unei sănătăți mintale precare.

Se pare că cea mai mare cheie pentru a fi fericit cu decizia de a avea sau nu copii depinde de faptul dacă ați simțit că dețineți controlul asupra acestei decizii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”