Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune

Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune

Fiecare dintre noi alege să-și spele așternuturile patului la o anumită dată de timp. Unele persoane le spală săptămânal, altele o dată la două luni, iar alte persoane doar lunar. Ce efecte poate avea asupra noastră frecvența cu care ne spălăm cearșafurile ?

Cum ne afectează frecvența cu care spălăm cearșafurile pe lună/FOTO: Pexels

Cum ne afectează frecvența cu care spălăm cearșafurile pe lună/FOTO: Pexels

Conform unui sondaj realizat de Churchill Home Insurance pe un eșantion de 2 000 de adulți din Regatul Unit, oamenii obișnuiesc să le spele la fiecare două săptămâni, 61% dintre respondenți făcând acest lucru. Alte 29% au declarat că își spală așternuturile în fiecare săptămână, în timp ce un procent uluitor de 7% au recunoscut că își spală așternuturile doar o dată la două luni sau mai puțin, scrie The Independent.

„Celulele pielii tale se întineresc în mod constant și acest lucru înseamnă că, atunci când dormi, corpul tău pierde piele”, explică Nina Prisk, expert în piele și estetică la clinica cosmetică Update Aesthetics din Londra.

„Aceste celule moarte ale pielii se adună în lenjeria de pat, alături de transpirația, murdăria și resturile pe care corpul dumneavoastră le-a acumulat în timpul zilei. Dacă nu spălați lenjeria de pat în mod regulat, pielea poate fi expusă murdăriei, sebumului, produselor cosmetice și resturilor care nu numai că vor determina acumularea acarienilor, dar pot duce la apariția unor afecțiuni precum acnee, erupții cutanate, precum și pot provoca iritații și mâncărimi și erupții sau eczeme.”, a mai explicat Nina Prisk.

Somnul reprezintă cea mai bună ocazie pentru piele de a se reîmprospăta, spune experta, iar Dormitul pe așternuturi murdare va avea un impact negativ asupra capacității organismului de a face acest lucru prin expunerea pielii, cel mai mare organ al corpului, la bacterii”.

De asemenea, acarienii de praf care se adună pe cearșaf pot fi o problemă pentru cei care suferă de alergii. Dacă ne trezim dimineața tușind sau având dificultăți de respirație, poate fi de la acarieni.

„Atunci când se confruntă cu reacții sau iritații cauzate de lenjeria de pat neigienică, nu este neobișnuit ca somnul unei persoane să fie afectat din cauza disconfortului”, adaugă Dr. Hana Patel, expert rezident în somn la Time4Sleep.

Așadar, cât de des ar trebui să ne spălăm cearșafurile? „Spălarea cearșafurilor este o sarcină care ar trebui efectuată săptămânal, care poate fi extinsă la o dată la două săptămâni în cazul în care nu dormiți în pat în fiecare seară”, spune expertul în mediul de somn, Chris Tattersall.

De menționat faptul că înainte de a le pune la spălat, trebuie să citim indicațiile de pe etichetă cu privire la modul de spălare, pentru a proteja materialul. De asemenea, balsamul poate distruge și el cearșafurile și trebuie evitată spălarea cearșafurilor cu alte rufe, deoarece se pot agăța de fermoare asu nasturi.

„Cele mai bune alegeri de țesături pentru igienă tind să fie opțiunile naturale disponibile, cum ar fi bumbacul sau inul”, spune Jonathan Warren, director și specialist în paturi la Time4Sleep. „Aceste materiale sunt respirabile și absorb umiditatea, ceea ce înseamnă că umiditatea, cum ar fi transpirația, este mai puțin probabil să fie prinsă în țesătură.” De evitat sunt așternuturile din poliester, deoarece acestea sunt cel mai greu de menținut curate.

Despre in, Chris Tattersall spune că „este un material natural care are calități respirabile, de absorbție a umidității și de rezistență la bacterii.”

„Aș recomanda să alegeți culori moi, neutre pentru cearșafuri”, recomandă Tattersall. „Crearea unui mediu de somn ideal este esențială pentru a avea un somn bun, iar o parte din acest lucru este să vă asigurați că spațiul în care vă aflați este cât mai liniștitor posibil. Albastrul, verdele, rozul și culorile neutre, cum ar fi bejul, griul și albul, sunt toate opțiuni excelente care vor aduce un sentiment de liniște în rutina de noapte, ajutând la un somn mai bun și mai odihnitor.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...