Cât de des ar trebui spălate prosoapele? Marea greșeală pe care nu trebuie să o faci: „Va începe să miroasă urât“
Nu vă imaginați că după duș pielea dumneavoastră cu miros plăcut este lipsită de microorganisme, spune dr. Primrose Freestone, profesor asociat în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester. În aceste condiții, se pune întrebarea normală: cât de des ar trebui spălate prosoapele?
Pe măsură ce te ștergi, vei continua să transferi bacteriile pe prosopul tău. Dacă nu împărțiți prosoape cu alții, desigur, atunci ceea ce se depune sunt doar bacterii care se află deja pe corpul tău.
„Prosopul dumneavoastră s-ar putea să nu se usuce corespunzător între utilizări și probabil că este ținut undeva cald. Ambii acești factori înseamnă că bacteriile vor crește considerabil. Prosopul tău va începe să miroasă destul de urât. Dar, de asemenea, când îl vei folosi din nou, te vei reinocula cu acea bacterie. Chiar dacă este al tău, în cantități suficient de mari, poate provoca infecții ale pielii,” arată specialistul în microbiologie, conform news.yahoo.com .
Dacă împărțiți prosoapele cu o altă persoană, atunci riscați să transmiteți norovirusul și rotavirusul, deoarece acestea pot trăi pe prosoape zile, uneori săptămâni.
Freestone recomandă ca prosoapele să fie spălate la câteva zile, la o temperatură ridicată (cel puțin 60C), cu detergent. „Compușii din detergenți nu numai că îndepărtează petele, dar detașează și bacteriile și virușii care se lipesc de țesătură”, spune ea. Spălare la o temperatură mai scăzută? „Călcați prosopul după aceea. Căldura îl va igieniza, de asemenea,” adaugă ea.
Contează la cât timp cureți lenjeria de pat?
Același lucru este valabil și pentur lenjeria de pat. Anul trecut, un sondaj YouGov a constatat că un sfert dintre tineri așteaptă cel puțin o lună înainte de a-și curăța așternuturile. De fapt, doar 28% dintre toți adulții britanici spală lenjeria de pat o dată pe săptămână. Contează?
„Este foarte probabil să existe transpirație, salivă, celule moarte ale pielii și multe altele pe așternutul dvs., ceea ce creează mediul perfect pentru creșterea bacteriilor, ciupercilor, virușilor și insectelor mici”, spune Dr. Manal Mohammed, lector superior în microbiologie medicală la Universitatea din Westminster.
Ar fi extrem de practic să vă spălați lenjeria de pat în fiecare zi. Dar Mohammed recomandă aerisirea lor în fiecare dimineață: „Pur și simplu trageți pilota pentru a lăsa așternutul să respire”. Când îl spălați, sunt necesare temperaturi între 40 și 60 grade pentru a ucide bacteriile și alți germeni, spune ea.
Un alt aspect important este legat de uscarea acestora. „Uscați-le în aer liber, dacă puteți”, adaugă Green. UV va ucide bacteriile, iar soarele va înălbi în mod natural lenjeria de pat albă. „Asigurați-vă că sunt uscate înainte de a le pune în dulap, altfel riscați mucegai.”
Sursa: adevarul.ro