Premierul Nicolae Ciucă a susţinut, într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg, că România ar putea deveni, începând din acest an, membră a spaţiului Schengen, după mai bine de un deceniu de aşteptare.
Potrivit prim-ministrului, aderarea ţării la Schengen devine un obiectiv realizabil atât de repede în contextul ajutorului oferit de România de la izbucnirea războiului din Ucraina şi având în vedere implicarea statului la nivel internaţional.
Ce spun experţii
Politologul Cristian Pîrvulescu susţine că sunt şanse mari ca România să acceadă anul acesta la spaţiul Schengen, punctând însă că nu are convingerea că va fi vorba de o integrare totală. „Nu sunt convins că de anul ăsta vom avea şi pe rutier şi pe feroviar, dar cu siguranţă vom avea aerian”, a spus Pîrvulescu, contactat de „Adevărul”.
Analistul politic a subliniat că, deşi contextul politic este favorabil statului român încă dinainte de pandemie în privinţa ridicării MCV, este evident că există încă probleme de corupţie. „Cred că acolo situaţia este un pic mai complicate, pentru că există în continuare o suspiciune la Comisie în ceea ce priveşte capacitatea României de a-şi îndeplini obiectivele legate de statul de drept şi independenţa justiţiei”, a mai spus Pîrvulescu, referindu-se la inadvertenţe între conţinutul legilor justiţiei şi recomandările Comisiei Europene.
Pe de altă parte, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a punctat pentru „Adevărul” că, în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, sunt o serie de state din acord care au rezerve asupra includerii României. Potrivit acestuia, negocierea este o procedură „bilaterală cu statele care au rezerve şi obiecţii în ceea ce priveşte funcţionarea statului de drept” din România, precum Olanda, Germania, Austria, Finlanda, care „generează probleme de sprijin al României”.
„Sunt o serie de discuţii acum, inclusiv în ceea ce priveşte substanţa acestui document international, pentru că au apărut probleme de tot felul, începând cu 2015-2016, valul migrator dinspre coridorul balcanic, acum criza din Ucraina, deci chestiunea este extrem de sensibilă”, a completat fostul şef al diplomaţiei române.
Contextul politic favorabil
Afirmarea României ca un actor important la nivel internaţional în gestionarea crizei de securitate generată de războiul din Ucraina a readus în discuţie atât aderarea statului la Spaţiul Schengen, cât şi ridicarea vizelor pentru Statele Unite. Astfel că, de la izbucnirea războiului din Ucraina şi readucerea subiectului în discuţie, la nivel diplomatic au existat mai multe întâlniri şi discuţii cu oficiali europeni pe această temă.
Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat la începutul anului că este important ca România să profite anul acesta de actualul context politic.