Cât costă un ou de struț. Care este metoda de încondeiere
În această perioadă, unii români caută să cumpere, pentru a vopsi, ouă de struț. În Maramureș, sau în alte zone ale țării, meșteri populari s-au specializat în încondeierea unor astfel de ouă.
Ou de struț încondeiat - arhiva foto
Virgil Cândea nota că „vigilența păsării încurajează în mod admirabil concentrarea asupra rugăciunii”, arată ziare.com
Sursa citată arată că prețul unui ou de struț este de aproximativ 100 de lei, dacă este plin, și 50 de lei, dacă este golit. Oul de struț are coaja foarte groasă și de aceea este nevoie de o bormasina pentru a-l putea sparge, putând fi folosită și doar coaja lui.
La struți, perioada ouatului începe în luna aprilie și durează până în luna septembrie, după care urmează un repaus. O femelă face în jur de 50-70 de ouă pe an, iar un ou la consum cântărește minimum 1,5 kg, aproximativ cât 25 de ouă de găină.
Meșterii populari fac adevărate opere de artă din încondeierea ouălelor de struț, iar preţul unui astfel de ou pleacă de la 150 de lei şi poate ajunge şi la 700 sau 800 de lei. Oul de struţ are o coajă foarte groasă şi lucioasă, putând fi confundat cu un obiect de porţelan.
“Ouăle sunt mai întâi golite de conţinut. Apoi, le curăţ atât în interior, cât şi în exterior cu apă şi oţet şi pe urmă le lucrez. Le pictez cu ceară de albine colorată. Totul este natural”, declara pentru Adevărul Elena Ihnatiuc, meșter popular din Brodina, Suceava.
Sursa: adevarul.ro