Cât costă un litru din cel mai sănătos lapte din România. Are cu 50% mai mult calciu decât cel de vacă

Cât costă un litru din cel mai sănătos lapte din România. Are cu 50% mai mult calciu decât cel de vacă

Românii cumpără din ce în ce mai mult lapte de bivoliță, în detrimentul celui de vacă, pentru proprietățile sale, deși prețul pentru un litru poate fi mult mai piperat.

foto pahar cu lapte

Cât costă un litru din cel mai sănătos lapte din România FOTO Pixabay

Laptele de bivoliță are un conținut ridicat de proteine și grăsimi, ceea ce îi conferă o textură bogată și cremoasă, perfectă pentru producerea de unt, smântână și iaurt, potrivit healthline.com .

Deși atât laptele de bivoliță, cât și cel de vacă sunt foarte nutritive și furnizează o cantitate mare de vitamine și minerale, laptele de bivoliță conține mai multe substanțe nutritive și calorii per porție.

Consumul de lapte cu un conținut mai ridicat de proteine sporește senzația de sațietate. Acest lucru poate contribui la reducerea aportului alimentar pe parcursul zilei, ajutând astfel la pierderea în greutate și a grăsimii corporale.

Laptele de bivoliță are o istorie bogată în România

În urmă cu mai bine de 30 de ani, bivolii și bivolițele erau niște animale extrem de prezente în gospodăriile din mai multe zone din țară, însă acum numărul lor nu mai este la fel de mare.

Deprecierea numărului acestor animale este legată de costul de întreținere, iar foarte mulți fermieri au ales să crească vaci, în detrimentul bivolilor.

Creșterea vacilor este mai rentabilă pentru fermieri deoarece bivolițele dau o cantitate de lapte mult mai mică. Astfel, o bivoliță produce maximum 10 litri de lapte pe zi, iar o vacă poate produce până la 25 de litri, iar subvenția oferită de stat este mult mai mică.

Cât costă un litru de lapte și alte produse lactate din lapte de bivoliță

Potrivit unui localnic din Maramureș, care alege să crească bivoli și bivolițe și să vândă laptele, un litru se vinde cu sume cuprinse între 4.50 de lei și 5.50 de lei, direct de la fermieri, însă în magazine o sticlă de lapte de bivoliță poate ajunge aproape 30 de lei, potrivit b1tv.ro.

În schimb, produsele obținute din lapte de bivoliță, cum ar fi smântâna, mozzarella și urda, sunt greu de găsit, dar sunt foarte căutate în magazine și piețe.

Un kilogram de mozzarella făcută din lapte de bivoliță costă 80 de lei, comparativ cu 60 de lei pentru un kilogram de urdă, brânză de burduf sau telemea. În plus, un litru de lapte va costa 15 lei, în timp ce un litru de smântână va costa 50 de lei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

2 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

3 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor

4 Curg sesizările referitoare la comportamentul inadecvat al lui Marius Pieleanu faţă de studente. Cristian Pîrvulescu a confirmat

5 Au intrat și americanii în Rusia? O imagine controversată cu „băieții în Kursk” i-a enervat pe ruși: Gruparea privată FOG luptă alături de ucraineni