Cât costă și cum funcționează o inimă artificială precum cea implantată unei fete în Mureș FOTO VIDEO

Cât costă și cum funcționează o inimă artificială precum cea implantată unei fete în Mureș FOTO VIDEO

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş (IUBCvT), dr. Horaţiu Suciu, a anunţat realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România.

FOTO carmatsa.com

FOTO carmatsa.com

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi-dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu-Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană”, a arătat dr. Horaţiu Suciu, pe Facebook.

Implantarea unei inimi artificiale este o manevră la care sunt supuși pacienții care așteptă un transplant de cord, dar care suferă de insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu terminal și riscă decesul. Acești pacienți primesc o astfel de inimă artificială, ca o punte până la găsirea unui donator potrivit, iar pe piață există doi producători autorizați să livreze astfel de dispozitive, Carmat și Syncardia.

Sunt dispozitive extrem de performante, iar de obicei pacienții care le primesc nu mai necesită internarea. Inima artificială Carmat , de exemplu, constă din trei părți: o proteză implantabilă, un sistem hardware extern și un controler. Syncardia are o cofigurație asemănătoare, dar inima artificială nu funcționează pe baza energiei electrice, ci a aerului comprimat.

Proteza în sine este un dispozitiv extrem de complex – un sistem de supape, pompe, senzori, cabluri și alte componente electronice – care lucrează în armonie pentru a pompa sângele în și din implant.

image

Dispozitivul trebuie să se conecteze la un sistem hardware extern, care cântărește aproximativ 11 kilograme și poate fi transportat într-un rucsac. Acest sistem include bateriile ce asigură funcționarea pentru aproximativ patru ore. Nu este mult, dar oferă utilizatorilor mult mai multă mobilitate decât ar avea într-un spital în așteptarea unui transplant.

Însă aceste dispozitive au fost aprobate doar pentru utilizare ca soluție temporară până la transplant, arată freethink.com . La un pacient a rezistat și doi ani. Inima artificială nu este deloc ieftină, un pacient putând să o cumpere în UE cu 180.000 de euro, sumă în care nu este inclusă și intervenția chirurgicală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”