Cât costă o vacanță la schi în Coreea de Nord. Turiștii ruși, „100% satisfăcuți” de stațiunea lui Kim Jong-un
Mai mulți turiști ruși au fost într-o vacanță la schi în Coreea de Nord. Olga Shpalok, designer rus din Vladivostok, a afirmat că a fost „100% mulțumită”. Ba mai mult, după o zi întreagă petrecută la schi, ea a decis că este momentul să se relaxeze cu o vizită la spa, relatează The Guardian .
Kim Jong-un la inaugurarea stațiunii montane Masik din Coreea de Nord. Foto: Reuters (Arhivă)
„Au spus că este foarte greu să intri în țară. Dar soarta ne-a zâmbit", a mărturisit ea.
Shpalok a făcut parte din primul grup de turiști străini care au vizitat Coreea de Nord de când aceasta și-a închis granițele la începutul pandemiei din 2020.
La începutul lunii februarie, ea a plecat în această țară împreună cu alți 100 de turiști ruși într-o excursie de schi de patru zile, descrisă de ambasada rusă drept „Phenianul își deschide ușile".
Peste 200 de turiști ruși au vizitat Coreea de Nord de la începutul acestui an, în trei vizite efectuate în februarie și martie. Mărturiile acestora oferă o perspectivă rară asupra vieții în regimul Kim Jong-un.
Urmăriți îndeaproape de „supraveghetorii" guvernamentali, care au restrâns locurile pe care le puteau vizita, turiștii ruși au vorbit despre timpul petrecut în stațiunile de schi de lux, care de altfel erau goale.
„O dovadă grăitoare”
Unii au declarat că au simțit o profundă neliniște din cauza sărăciei și a controlului total.
Nu este deloc întâmplător faptul că Rusia are acces la acest stat. Cele două țări s-au apropiat într-un ritm fără precedent , apropiere determinată de invazia lansată în Ucraina.
Coreea de Nord a devenit cel mai mare furnizor de armament al Rusiei, livrând obuze, rachete și alte echipamente pentru războiul dezlănțuit de Moscova . În schimb, Rusia pare să trimită Coreei de Nord alimente, materii prime și piese folosite în fabricarea armelor, eludând sancțiunile internaționale impuse țării.
Grupurile de turiști ruși care vizitează Coreea de Nord prezintă un alt mod în care Moscova ar putea ajuta Phenianul. Înainte de pandemie, în jur de 5.000 de turiști occidentali vizitau Coreea de Nord în fiecare an în cadrul unor excursii costisitoare, însă începând cu Covid-19 granițele au fost închise.
Confruntându-se cu sancțiuni internaționale din ce în ce mai drastice și cu o criză alimentară declanșată de izolarea pandemică, orice sumă de bani este binevenită în vistieria Phenianului.
„Este o dovadă grăitoare a priorităților regimului faptul că Coreea de Nord a ales să permită accesul turiștilor ruși, dar continuă să respingă apelurile organizațiilor umanitare care pledează pentru acces”, a spus Hanna Song, de la Database Center for North Korean Human Rights din Seul.
„Perfect disciplinați”
Aceste excursii, anunțate pentru prima dată în ianuarie de mai multe agenții de turism rusești, costă 750 de dolari. În această sumă este inclus biletul de avion dus-întors către Phenian, pe unicul aeroport internațional din capitala Coreei de Nord.
De asemenea, au fost acoperite și zborul intern către stațiunea de schi de pe coasta de est a Coreei de Nord, cazarea la hotel și mesele.
Abonamentul zilnic de schi de 40 de dolari, suvenirurile și alte cheltuieli, inclusiv alcoolul și țigările, au fost plătite din buzunar, în numerar.
Călătoriile încep cu un zbor de două ore de la Vladivostok, oraș din extremitatea estică a Rusiei, către Phenian, operat de compania aeriană de stat nord-coreeană Air Koryo. Compania are în exploatare o flotă îmbătrânită de aeronave Tu-154, în mare parte de fabricație rusească.
„Când m-am urcat în avion, mă întrebam dacă vom reuși să ajungem", și-a amintit Alexandra Daniyelko, un manager de relații publice din Moscova care a fost într-una dintre excursii.
La sosirea la Phenian, turiștii ruși au vizitat piața centrală Kim Il-sung, s-au înclinat în fața statuilor de bronz ale liderilor Kim Il-sung și Kim Jong-il de pe dealul Mansu și au asistat la un spectacol muzical pentru tineret la Palatul Copiilor Mangyongdae, unde membrii grupurilor de tineri comuniști au prezentat un spectacol de muzică și dans patriotic.
Aceste spectacole, puse în scenă cu grijă, sunt în mod tradițional pline de propagandă guvernamentală, cu scopul de a insufla nord-coreenilor mândria națională și loialitatea față de familia dictatorului, care se află la putere din anul 1948.
„Am plâns în fața purității, bunăvoinței și talentului acestor copii", a spus Daniyelko, descriind spectacolul.
Un alt turist rus i-a descris pe copii ca fiind „perfect disciplinați și ascultători", precizând că supraveghetorii locali au confiscat ciocolatele pe care unii turiști ruși le-au adus pentru aceștia.
„Lipsa de speranță și controlul constant”
Dar pentru mulți dintre turiști, vacanța a început cu adevărat în a doua zi, când aceștia s-au îmbarcat într-un zbor intern spre orașul de coastă Wonsan, în apropiere de stațiunea de schi Masikryong.
Stațiunea reprezintă unul dintre proiectele de construcții de mare amploare realizate la cererea liderului nord-coreean în ultimii ani și se crede că a costat 24 de milioane de lire sterline.
Oaspeții sunt duși pe pârtii cu gondole vechi de fabricație austriacă importate din China.
Turiștilor ruși li s-a spus că vor fi cazați într-un „resort de cinci stele în stilul Alpilor elvețieni", care a fost construit la ordinul dictatorului, el însuși educat în Elveția.
Imaginile publicate pe Instagram arătau camere de hotel dichisite, o piscină modernă, o saună, o zonă de masaj și un salon de coafură.
„Nu era niciun om pe pârtiile principale, ceea ce a fost perfect", a spus Ekaterina Kolomeetsa, un blogger de călătorie din Vladivostok.
Pârtiile de schi goale nu sunt deloc surprinzătoare, având în vedere că se pare că există doar 5.500 de schiori în rândul unei populații de 24 de milioane de locuitori.
În ciuda eforturilor Coreei de Nord de a prezenta o imagine foarte îngrijită a țării lor, unii turiști ruși au declarat că au plecat îngrijorați.
„Pe toată durata călătoriei puteai simți lipsa de speranță și controlul constant în țară", a spus Shpalok. În Phenian, în timp ce călătorea într-un autobuz împreună cu alți turiști, ea a spus că a văzut rareori mașini sau oameni pe drumuri. „I-am întrebat pe ghizii noștri unde sunt toți. Ei ne-au spus că oamenii erau fericiți la muncă".
„O doză de absurditate"
Turiștilor le era strict interzis să filmeze case sau oameni obișnuiți și nu se puteau aventura singuri în plimbări. Puținii oameni pe care Shpalok i-a văzut păreau „scunzi și înfometați", în timp ce unii copii erau „abia îmbrăcați" în ciuda frigului.
Iulia Mishkova, o altă turistă rusă, a declarat că excursia merită pentru cei care „caută o doză de absurditate".
„Mi-a părut rău pentru nord-coreenii înspăimântați", a spus Mishkova, adăugând că a fost greu de ignorat faptul că abonamentul ei zilnic de schi a costat mai mult decât salariul mediu lunar. „Nu voi mai merge din nou din motive morale și etice".
Totuși, ambele țări par să aibă planuri mari pentru viitor. Potrivit unui raport al guvernului din Primorsky Krai, o regiune din estul îndepărtat al Rusiei, situată la granița dintre cele două țări, Coreea de Nord construiește, de asemenea, o altă stațiune de schi pentru turiștii ruși, care va include 17 hoteluri, 37 de pensiuni și 29 de magazine.
Tatyana Markova, reprezentant al agenției de turism Vostok Intur, a declarat că au fost deja planificate două excursii în Coreea de Nord pentru sărbătorile rusești din luna mai.
„Acesta este doar începutul", se arată într-o reclamă recentă care promovează excursiile din luna mai în Coreea de Nord. "Asigurați-vă că vă rezervați rapid locul!".
Sursa: adevarul.ro