Cât au cheltuit Statele Unite pentru a apăra Israelul în ultimul an. Sumă impresionantă în ultimii 65 de ani

Cât au cheltuit Statele Unite pentru a apăra Israelul în ultimul an. Sumă impresionantă în ultimii 65 de ani

Statele Unite au cheltuit peste 22 de miliarde de dolari pe operațiuni militare și conflicte din Orientul Mijlociu în ultimul an, potrivit unui nou raport citat de Business Insider.

Grup naval american/ FOTO:Arhiva

Grup naval american/ FOTO:Arhiva

Proiectul Costs of War, o inițiativă de cercetare a Universității Brown, a constatat că SUA au cheltuit cel puțin 22,76 miliarde de dolari pentru furnizarea de arme Israelului și operațiunile militare americane conexe în Orientul Mijlociu, de când atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 au declanșat un conflict într-o zonă regională mai largă.

Această cifră acoperă costurile până la sfârșitul lunii septembrie și a fost făcută publică, luni. SUA au cheltuit cel puțin 17,9 miliarde de dolari în asistență de securitate aprobată pentru Israel și cel puțin 4,86 ​​miliarde de dolari pentru operațiuni militare americane, inclusiv bătălia de la Marea Roșie împotriva rebelilor houthi din Yemen.

Suma de 17,9 miliarde de dolari este cea mai mare pe care SUA au cheltuit-o pentru ajutorul militar acordat Israelului într-un singur an din 1959, potrivit raportului, care notează că nu acoperă toată asistența financiară.

Administrația Biden a trimis Israelului obuze de artilerie, rachete antitanc, bombe ghidate, kituri de bombe, drone și alte arme din octombrie 2023. Israelul a folosit acest armament pentru a lupta împotriva proxy-urilor susținuți de Iran, inclusiv Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, și Houthii din Yemen.

De asemenea, Pentagonul și-a întărit substanțial prezența militară în și în jurul Orientului Mijlociu de la începutul războiului din Gaza în octombrie anul trecut, trimițând trupe suplimentare, nave de război și avioane de luptă în regiune pentru a apăra Israelul și forțele americane de Iran și de grupurile sale de proxy.

Operațiunile militare americane din regiune, inclusiv conflictul cu Houthi în curs, au costat țara cel puțin 4,86 ​​miliarde de dolari. Această cifră oferă o imagine mai cuprinzătoare a luptei dincolo de costul cheltuielilor cu munițiile , care a fost deja dezvăluit.

Houthii au atacat în mod constant liniile maritime comerciale din Marea Roșie și Golful Aden cu rachete și drone ieftine. Ca răspuns, forțele navale americane au doborât în ​​mod obișnuit aceste amenințări și au desfășurat lovituri împotriva rebelilor din Yemen, folosind muniții de multe ori în valoare de milioane. SUA și-au folosit, de asemenea, bunurile pentru a proteja Israelul de atacurile iraniene.

„Ostilitățile au escaladat pentru a deveni cea mai susținută campanie militară a forțelor americane de la războiul aerian din 2016-2019 împotriva ISIS în Irak și Siria”, se arată în raport, numind lupta împotriva houthi „o provocare neașteptat de complicată și asimetric de costisitoare”.

Întrucât conflictul regional nu dă semne de încetinire, cheltuielile militare probabil vor crește, pe lângă numărul uluitor al morților, care este deja extrem de mare după un an de lupte.

Hamas a ucis peste 1.200 de oameni în atacurile brutale din 7 octombrie. Războiul de răzbunare și devastator al Israelului din Gaza a ucis peste 40.000 de palestinieni, potrivit ministerului sănătății din enclava de coastă, care nu face distincție între civili și combatanții Hamas.

Mii de oameni au fost, de asemenea, uciși în Liban, mai ales în ultimele săptămâni, când Israelul și-a intensificat campania militară împotriva Hezbollah.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani