Câștigul salarial mediu net, în scădere cu 8,1%, la 1.943 lei;cele mai mari câștiguri, în domeniul IT
Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 lei în luna ianuarie 2016, în scădere cu 171 de lei față de decembrie 2015, respectiv cu 8,1%, cel mai mult câștigându-se în activități de servicii în tehnologia informației, iar cel mai puțin în hoteluri și restaurante, potrivit datelor remise miercuri AGERPRES de către Institutul Național de Statistică (INS).
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 114,1%.
În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost în ianuarie de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decât în luna decembrie 2015.
Conform INS, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.113 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.163 lei).
"În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an", explică INS.
În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 92,6% pentru luna ianuarie 2016 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 147,7%, cu 11,7 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2015.
În luna ianuarie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2015 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 33,1% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), respectiv cu 30,9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 20,5% și 29,5% în activități de editare, extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare; între 15,0% și 19,5% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, telecomunicații, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități de servicii.
Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic doar în tranzacții imobiliare (cu 2,6%), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (cu 0,7%) și au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale și realizarea de producții ori încasări mai mari (funcție de contracte).
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (cu 1,9%), respectiv în administrația publică (cu 1,4%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă, respectiv cu 0,2%.
AGERPRES/(AS — editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)