Câștigătorul Eurovision îndeamnă Elveția să recunoască oficial în documente al treilea gen

Câștigătorul Eurovision îndeamnă Elveția să recunoască oficial în documente al treilea gen

Cu o melodie-simbol și un ritm de drum'n'bass, Nemo Mettler a câștigat Eurovision 2024 pentru Elveția, la sfârșitul săptămânii trecute, devenind prima persoană non-binară care a triumfat la concursul de cântece. Acum, el e decis să convingă autoritățile elvețiene să permită ca persoanele non-binare să fie astfel identificate în documentele oficiale.

Nemo a câştigat Eurovision 2024 cu o piesă simbol pentru persoanele non-binare, foto Facebook

Nemo a câştigat Eurovision 2024 cu o piesă simbol pentru persoanele non-binare, foto Facebook

„În Elveția nu există nicio mențiune pentru al treilea gen. Și cred că acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat reporterilor artistul, după ce a fost încoronat câștigător al celei de-a 68-a ediții a concursului Eurovision. „Trebuie să schimbăm acest lucru”, a mai spus el.

Întrebat pe cine va suna mai întâi după victorie, tânărul de 24 de ani a răspuns rapid și poate surprinzător: Beat Jans, ministrul Justiției din Elveția. Cântăreţul cunoscut sub numele Nemo şi-a justificat alegerea spunând că vrea să programeze o convorbire cu acesta pentru a discuta despre drepturile persoanelor care se caracterizează ca fiind non-binare, relatează The Guardian .

Miercuri, un purtător de cuvânt al lui Beat Jans a declarat că ministrul a răspuns remarcilor într-un mesaj text adresat lui Nemo și că și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni.

„Duminică, Beat Jans a încercat să ia legătura cu Nemo prin telefon și, de asemenea, a trimis un mesaj text cântărețului pentru a-l felicita și a-i confirma intenția sa după o întâlnire. Ambele părți caută în prezent o dată potrivită”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În urmă cu aproximativ 18 luni, guvernul elvețian a respins propunerile de introducere a unei a treia opțiuni de gen sau a opțiunii fără gen în registrele oficiale, argumentând că modelul binar de gen continuă să fie „puternic ancorat” în societatea elvețiană.

„Precondițiile sociale pentru introducerea unui al treilea gen sau pentru o renunțare generală la înscrierea sexului în registrul de stare civilă nu există în prezent”, au informat atunci oficialii elveţieni.

După Eurovision, dezbaterea a revenit pe prima pagină a ziarelor elvețiene săptămâna aceasta, mai ales după mesajul piesei „The Code” a lui Nemo, care sugerează călătoria personală a artistului de a sparge „codul” dintre sexe.

„O persoană non-binară, care oficial nu există în Elveția, a câștigat Eurovision 2024 pentru noi toți cu #BreakTheCode”, a scris pe rețelele de socializare un politician al Partidului Verzilor, Sibel Arslan, care în 2017 a propus să permită desemnările non-binare în Elveția.

Mesajul a fost reluat de aripa de tineret a Partidului Verde Liberal. „Este timpul ca Elveția să se rupă de desemnarea binară a genurilor”, au spus aceştia pe X.

Persoanele non-binare sunt recunoscute oficial în Germania şi Australia

Nemo a scos în evidență o altă problemă, după ce un reporter a declarat că mai multor fani le-au fost confiscate steagurile non-binare atunci când au încercat să le aducă în sala de spectacol din Suedia. El a descris acest lucru ca fiind un exemplu clar de „dublu standard”, adăugând: „Poate că și Eurovision are nevoie de un pic de reparații, din când în când”.

„Este incredibil”, a spus Nemo, care a fluturat pe scenă steagul elvețian și steagul non-binar în dungi. „A trebuit să-mi introduc steagul înăuntru pentru că Eurovision a spus nu. Am făcut-o oricum”.

Mai multe țări recunosc persoanele care se identifică ca fiind non-binare în documentele oficiale, inclusiv Germania, care în 2018 a început să permită persoanelor să se înregistreze ca „diverse”, și Australia, care permite persoanelor să aleagă între masculin, feminin și nedeterminat pe pașapoarte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite