Castelul din cărți de joc al lui Putin se prăbușește. Foști oficiali ai regimului rus fug din țară

Castelul din cărți de joc al lui Putin se prăbușește. Foști oficiali ai regimului rus fug din țară

Foști oficiali ruși, agenți și chiar mercenari din Grupul Wagner fug din Rusia și vor să depună mărturie despre crimele regimului Putin, relatează Der Tagesspiegel, citat de Deutsche Welle .

Potrivit disidentului rus și activist pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, mai mulți foști oficiali ai guvernului rus și angajați ai serviciilor secrete caută acum refugiu în străinătate. Printre ei se află chiar și foști membri ai infamului Grup Wagner, după cum relatează luni cotidianul berlinez Der Tagesspiegel.

Miercurea trecută, două astfel de persoane au fugit în Franța. Potrivit lui Vladimir Oseczkin, care locuiește la rândul său în Franța, aceștia sunt „gata să povestească despre ceea ce au trăit în serviciul secret al FSB și în Grupul Wagner și să dezvăluie detalii devastatoare”. Săptămâna viitoare, interviurile urmează să fie publicate pe canalul de YouTube al lui Oseczkin. Organizația sa lucrează pentru a clarifica cazurile de corupție și tortură folosite de statul rus.

*Castelul de cărți de joc al lui Putin

„Îi ajutăm pe cei care sunt gata să depună mărturie în fața tribunalului împotriva regimului rus”, spune Osechkin. Pe 2 octombrie, el a fost contactat de un fost mercenar membru al conducerii Grupului Wagner, o organizație militară privată legată de oligarhul Evgheni Prigojin, omul de încredere al lui Putin. Pe 9 octombrie, o altă persoană a informat despre intenția sa de a fugi din Rusia .

„Din câte știm, aceste două persoane nu au fost în contact una cu cealaltă”, a spus disidentul rus și apărătorul drepturilor omului.

Potrivit acestuia, ambii refugiați au ajuns în Franța cu același avion și se temeau că sunt urmăriți. „Și francezii au crezut inițial că amândoi au fost trimiși de serviciile secrete ruse”, scrie Tagesspiegel.

„A trebuit să răspundem noi înșine la câteva întrebări conexe. Din punctul meu de vedere, această situație arată că acest castel din cărți de joc al lui Vladimir Putin se prăbușește și acei oameni care făceau parte din regim, aceste rotițe mici, cad acum de pe acest mecanism cu mare zgomot”, a spus Vladimir Osechkin.

*Mărturia unui fost mercenar

Potrivit șefului ONG-ului, unul dintre cei doi refugiați a primit deja permisiunea de a intra în Franța și se află în afara aeroportului, în timp ce cealaltă persoană este încă în procedură de aprobare. La scurt timp după sosire, fostul „vagnerist” urma să dezvăluie într-un interviu video detaliat cum arată structura organizației mercenare și cum a „gestionat această” ramură „a Ministerului Apărării” oligarhul Prigojin.

„El a confirmat că aceasta nu este o companie militară privată și că scopul afacerii nu este de a câștiga bani. Grupul Wagner este un proiect secret al Ministerului Apărării, relatează Tagesspiegel.

Potrivit lui Vladimir Oseczkin, fostul mercenar a mai raportat că Ministerul rus al Apărării a furnizat Grupului Wagner arme și îmbrăcăminte, toate plătite din bugetul Federației Ruse. „Ea (ministerul) a alocat fonduri companiilor lui Evgheni Prigojin pentru a putea sprijini această armată de mercenari, îndeplinind sarcini în străinătate pe care armata Federației Ruse nu dorește să le îndeplinească ”, relatează fostul mercenar.

Este vorba despre „cele mai periculoase, murdare și crude sarcini, inclusiv organizarea de sabotaj și alimentarea conflictelor locale din diferite țări. În Ucraina, după anexarea Crimeei în 2014, Grupul Wagner a alimentat activ conflictul din estul țării și a oferit separatiștilor arme, spune Vladimir Oseczkin, citând mărturia mercenară.

Coada din ce în ce mai lungă de oameni care așteaptă ajutor

A doua persoană care a apelat la organizația lui Vladimir Oseczkin a lucrat în Ministerul Afacerilor Interne, apoi în Ministerul Apărării, iar apoi în FSB, contraspionajul rus.

Era medic cu acces la dosarele pacienților și comunica regulat cu ofițerii din trei servicii speciale diferite care erau membri ai Comisiei Medicale Militare. Probabil că va fi primul fost oficial FSB care vorbește public despre pierderile enorme din armata rusă și despre numărul de oameni care urmează să fie mobilizați, estimează Osechkin.

După cum scrie „Tagesspiegel”, echipa lui Vladimir Oseczkin este în prezent în contact cu aproximativ 30 de persoane care au slujit în Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia, instanțe, parchet, FSB, Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării. Unii sunt în Franța, alții în SUA, iar alții au solicitat azil în Germania. După cum susține Vladimir Oseczkin, ”coada” pentru acordarea ajutorului devine mai lungă.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri