Case din structură metalică versus case din cărămidă. Sfaturi utile pentru rezistență la cutremure și eficiență energetică

Case din structură metalică versus case din cărămidă. Sfaturi utile pentru rezistență la cutremure și eficiență energetică

Risc Seismic

Casele din structură metalică sunt un concept nou pe piața din România. Comparativ cu casele din cărămidă, avantajele sunt multiple, pornind de la prețul mai scăzut cu 30% și până la rezistența la cutremure, intemperii și la incendii.

Casele din structuri metalice au un preț cu 30% mai mic decât cele din cărămidă FOTO Cezar Dumitru

Casele din structuri metalice au un preț cu 30% mai mic decât cele din cărămidă FOTO Cezar Dumitru

Conceptul de case realizate cu structură formată din profile din oţel galvanizat ambutisat la rece (structură metalică) este relativ nou pe piața românească și prezintă o serie de avantaje faţă de casele din caramidă. Principalul avantaj, corelat cu un preţ de execuţie cu 30% mai scăzut decât cel al caselor din caramidă, este viteza de execuţie.

„Datorită gradului înalt de prefabricare, durata de construcţie propriuzisă a unei case din oţel galvanizat faţă de cea a unei case pe caramidă este mult mai mică. Suprafaţa utilă este mai mare în cazul unei case din oţel galvanizat, raportată la cea a unei case din caramidă, existând un câştig de 15-20%”, a declarat pentru „Adevărul” Cezar Mihai Dumitru, asociat la o firmă din Galați care se ocupă cu proiectarea tridimensională și executarea de case modulare metalice. Firma a fost înființată în anul 2017 printr-un proiect start-up și se ocupă și de construcții precum hale industriale, spații comerciale, terase și garaje.

Casele din structură metalică sunt mai durabile decât cele din cărămidă și, important de menționat, au o rezistență mare la acţiunile seismice (pot rezista la cutremure de până la 8,5 grade pe scara Richter). De asemenea, au o bună rezistență la intemperii și o uzură foarte mică în timp.

Nu în ultimul rând, profilele metalice sunt incombustibile, fiind protejate de gips-carton ignifug, rezistent la acţiunea focului şi vata minerală care nu propagă flacăra, ceea ce face din casele pe structură metalică un tip constructiv extrem de rezistent la incendii.

Oțelul, folosit din ce în ce mai muilt la construcțiile rezidențiale

În ultima perioadă, oţelul - care este galvanizat pentru a rezista coroziunii sute de ani şi este ambutisat la rece pentru a obţine profile specifice cu rezistenţă mare cu un consum de material redus- devine un material din ce în ce mai des utilizat la construcţiile rezidenţiale.

În ciuda dezvoltării tehnologiilor de fabricaţie, preţul oţelului a rămas relativ constant, motiv pentru care acest matrerial de construcţii devine din ce în ce mai competitiv. Produse în forme şi mărimi diferite, profilele folosite în construcţia de case sunt din ce în ce mai cerute în domeniul construcţiilor.

Oțelul a devenit material de bază în construcțiile industriale FOTO Cezar Dumitru

Oțelul a devenit material de bază în construcțiile industriale FOTO Cezar Dumitru

De la simple case până la ansambluri rezidenţiale, sistemele constructive realizate din oţel galvanizat ambutisat la rece câştigă din ce în ce mai mult teren. Folosit destul de recent în construcţia de case, oţelul ambutisat la rece are un istoric îndelungat în industria construcţiilor comerciale.

În contextul în care preţul profilelor de oţel este din ce în ce mai accesibil, casele din oţel construite pe structuri de tip framing (ramă), asemănătoare caselor americane, sunt tot mai solicitate pe piaţa de profil.

Preț cu 30% mai mic decât casele de cărămidă

Contrucţiile cu structură formată din profile din oţel galvanizat ambutisat la rece au o serie de avantaje nete faţă de casele din caramidă.

„Principalul avantaj, corelat cu un preţ de execuţie cu 30% mai scăzut decât cel al caselor din caramidă, este viteza de execuţie. Datorită gradului înalt de prefabricare, durata de construcţie propriu-zisă a unei case din oţel galvanizat faţă de cea a unei case pe caramidă este mult mai mică”, punctează Ionuț Pralea, asociat în cadrul aceleiași firme din Galați care realizează case din profile metalice.

Durata de construcție a unei case din structuri metalice este relativ mică FOTO Cezar Dumitru

Durata de construcție a unei case din structuri metalice este relativ mică FOTO Cezar Dumitru

Datorită tehnologiei de execuţie a caselor din oţel, există o precizie ridicată a realizării construcţiei, atât din punct de vedere structural, cât şi arhitectural. Abaterile acceptate sunt de ordinul milimetrilor în cazul metalului şi de ordinul centimetrilor în cazul betonului.

În plus, suprafaţa utilă este mai mare în cazul unei case din oţel galvanizat, raportată la cea a unei case din cărămidă, existând un câştig de 15-20%. Rezistenţa şi elasticitatea oţelului pot conferi arhitectului flexibilitate în proiectare, putând fi abordate orice variante constructive.

De amintit este și faptul că greutatea unei asemenea case este mult mai redusă în comparaţie cu cea a unei construcţii din caramidă. În consecință, fundaţia care va fi construită implică costuri mai mici.

Fără mucegai și umezeală

Profilele din oţel sunt stabile dimensional, iar în urma prefabricării structurile rezultate sunt facil de abordat în faza de finisare, spre deosebire de zidărie unde pereţii noi zidiţi sunt „încărcaţi şi reîncărcaţi” pentru a ajunge la calitatea optimă pentru a putea finisaţi.

Faţă de casele din cărămidă, dependente de problemele meteorologice determinate de ciclurile anotimpurilor, casa pe structură metalică poate fi ridicată în orice perioadă a anului.

Casele din structuri metalice nu au probleme cu mucegaiul și umezeala FOTO Cezar Dumitru

Casele din structuri metalice nu au probleme cu mucegaiul și umezeala FOTO Cezar Dumitru

Datorită construcţiei în sistem uscat, cu un sistem termoizolant care permite circulaţia aerului, sistemele constructive bazate pe profile metalice galvanizate nu au probleme cu mucegaiul şi umezeala, specifice caselor din caramidă.

O altă calitate care „ia fața“ structurilor din caramidă este aceea că profilele din oţel galvanizat sunt 100% reutilizabile, putând fi folosite pentru construirea altor obiective, iar oţelul nefolosit poate fi reciclat în totalitate

De ce să alegem o casă din structură metalică

Datorită profilelor metalice din oțel galvanizat cu grosimea de 2.5 milimetri realizate în anumite fabrici din România, aceste structuri sunt certificate pentru rezistența la peste 8,5 grade pe scara Richter, așa cum aminteam anterior.

De pildă, o casă de 100 de metri pătrați realizată la cheie (fără mobilier) necesită maxim 75 zile lucrătoare. Casele din structuri metalice prezintă și avantajul că se pot monta pe toată perioada anului datorită modului de execuție. În proporție de 70%, construcția este executată în fabrica de profil, iar ceilalți 30% - la fața locului.

Nu în ultimul rând, prin proiectarea realistică tridimensională, clienților li se oferă posibilitatea de a vizualiza proiectul și compartimentarea lui inainte de a fi executat fizic.

Coeficient termic ridicat

Casele din structuri metalice folosesc 5 tipuri de izolație.

Primul tip de izolație este un panou termoizolant de perete realizat din două fețe metalice si spumă poliuretanică cu grosime de 8 centimetri.

Al doilea tip de izolație este un panou termoizolant de perete realizat din doua fețe metalice și spumă poliuretanică cu grosime de 4 centimetri.

Al treilea tip de izolație este realizată din polistiren expandat Baudeman EPS 80, 10 centimetri.

Al patrulea și al cincilea tip de izolație sunt realizate din vată minerală bazaltică 5 centimetri, respectiv vată minerală de sticlă 10 centimetri.

Coeficientul termic este de 0,100 watt/metru pătrat, comparativ cu construcția din cărămidă placată cu polistiren de 10 centimetri, unde este de 0,316 watt/metru pătrat, casele din structuri metalice având certificare energetică clasa A.

Prețul unei astfel de case nu este pentru toate buzunarele, dar cei care decid că merită investiția vor trebui să plătească 650 de euro pe metru pătrat (cu TVA inclus).

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana, se pare, a intrat în ultima fază...

2 De citit...

3 VIDEO A fost descoperit prostul anului în România

4 Cine este milionarul român care a sărbătorit alături de Donald Trump, la Mar-a-Lago

5 „Obișnuiți-vă cu ideea / ”. Semnificația pozei, devenită virală, cu Elon Musk în timp ce cară o chiuvetă la Casa Alba