„Casa minciunilor“: culisele întunecate ale înlocuirii lui Iordănescu, o insultă la adresa românilor ANALIZĂ
„Minte-mă frumos!“. Iată deviza după care se ghidează Federația Română de Fotbal de vreo 30 de ani încoace. Ne convingem, periodic, de această realitate tristă.
Răzvan Burleanu, președintele FRF. FOTO: Arhiva Adevărul
Acum, situația selecționerului s-a transformat, din păcate, într-o sarabandă a minciunilor! Pentru că, începând din noiembrie 2023, de când s-a obținut calificarea la Europeanul din Germania, și până acum, când s-a oficializat plecarea lui Edward Iordănescu (46 de ani), am asistat la niște declarații fără nicio legătură cu realitatea! Să le luăm însă pe rând.
Promisiune bazată pe nimic: Iordănescu rămâne!
La scurt timp după dubla cu Israel (2-1) și Elveția (1-0), ultimele două partide din preliminariile Euro 2024, Mihai Stoichiță (70 de ani), șeful Comisiei Tehnice FRF, a ieșit în presă, cu pieptul în față, anunțând că s-a ajuns la o înțelegere cu Edward Iordănescu pentru prelungirea contractului după Campionatul European.
„Iordănescu? E prea tânăr ca să plece pe unde am fost eu (n.r. – în țările arabe). Mai bine stai la tine acasă, dacă poți să faci o treabă bună! Eu știu că rămâne în continuare din discuțiile pe care le-am avut cu el. Perioada e negociată de el cu domnul Burleanu. Eu asta am discutat cu el, că rămâne și după turneul final“, e declarația dată de „Lippi“, la Fanatik Superliga. Mai departe, știm ce s-a întâmplat.
Unde e „planul B“?!
Înaintea plecării naționalei la Euro 2024, când refuzul lui Edward Iordănescu de a-și prelungi contractul cu FRF devenea un subiect tot mai apăsător, Răzvan Burleanu (40 de ani) s-a lăudat în fața presei că totul e sub control.
„Ne dorim ca până la plecarea în Germania să ştim dacă vom continua cu Iordănescu după Euro. În acelaşi timp, ca orice organizaţie, vom fi pregătiţi pentru orice scenariu“, a spus șeful de la „Casa Fotbalului“. Nu numai că Iordănescu l-a „jucat pe degete“ pe Burleanu, dar acum se vede că n-a existat, de fapt, niciun „plan B“. Din moment ce federația a ajuns cu spatele la zid și postul de selecționer e vacant cu mai puțin de 40 de zile înainte de debutul tricolorilor în Liga Națiunilor, ediția 2024-2025.
Mimarea democrației: decide Comisia Tehnică
Încă de pe vremea lui Mircea Sandu la FRF, acesta avea obiceiul de a-și pune deciziile controversate și „urât mirositoare“ în cârca Comitetului Executiv. Unde erau, de fapt, niște „marionete“ care ridicau mâna, când se vota ceva, în funcție de dorința șefului.
„Nașul“ Mircea Sandu a plecat din 2014, însă sistemul creat de el, pentru mimarea unor alegeri democratice, a rămas. Și vedem asta acum, cu ocazia căutării unui înlocuitor pentru Edward Iordănescu. Iată cum se derulează procesul, potrivit declarațiilor date de Răzvan Burleanu: „Am dezbătut subiectul selecţionerului în Comitetul Executiv. Acum va fi convocată Comisia Tehnică, pentru ca apoi cu propunerile acesteia să mergem mai departe. Trebuie să aşteptăm şedinţa Comisiei Tehnice. Iar în funcţie de priorităţile Comisiei voi începe discuţiile cu posibilii selecţioneri. Exact în ordinea propusă de Comisia Tehnică. Pot să vă împărtăşesc că eu am în minte un nume, dar nu pot să-l spun nici dumneavoastră, nici membrilor Comisiei Tehnice, pentru că ar însemna că aş interfera cu ei. E ceva ce mi-aş dori, dar trebuie să înţelegem că într-o instituţie lucrurile sunt foarte clar separate. Asta înseamnă că lista pe care o vom primi va fi cea pe care o vom aborda. În ordinea respectivă, vom discuta cu posibilii selecţioneri“.
Fragmentul de mai sus exemplifică perfect cum actuala administrație de la „Casa Fotbalului“ s-a specializat în livrarea vorbelor goale. Practic, la FRF abilitatea de a vorbi mult fără a spune nimic a fost ridicată la rang de artă! Pentru că doar un naiv ar crede că Burleanu a așteptat, cu sufletul la gură, pentru a primi lista întocmită de Comisia Tehnică pe care s-au aflat propunerile pentru postul de selecționer.
Iar toată povestea devine de-a dreptul ridicolă, când vedem ce oameni fac parte din Comisia Tehnică. Iată câteva exemple: Massimo Pedrazzini (selecționerul naționalei feminine), Dumitru Moraru (antrenor de portari la loturile de juniori), Lucian Burchel (directorul Școlii Federale de Antrenori). Și, nu în ultimul rând, șeful comisiei, Mihai Stoichiță, un om care a fost fotografiat pe banca FCSB-ului, primind schimbările, telefonic, din partea lui Gigi Becali!
Dacă decizia numirii unui selecționer ar fi, într-adevăr, în mâinile unor astfel de oameni, atunci e vai și amar de fotbalul nostru!
Scenariul SF: Hagi renunță la Farul
Oficial, Comisia Tehnică a și întocmit deja lista cu propunerile pentru banca naționalei. Și Gheorghe Hagi (59) a fost pus în capul listei. Doar că acesta are o problemă. Nu de azi, de ieri, ci de acum 15 ani, de când a creat clubul Viitorul (Farul Constanța de acum, după fuzionarea din 2021). Concret, având o echipă, Hagi nu poate fi și selecționer. Pentru că o asemenea numire ar deschide „cutia pandorei“. Practic, Hagi va fi pus într-o situație tare neplăcută, pentru că mereu se va specula că ar favoriza jucătorii proveniți de la Farul. Inclusiv dacă Hagi va renunța, în acte, la implicarea sa la Farul, această situație urâtă va persista. Pentru că niciun om normal la cap nu poate crede că actualul manager al „marinarilor“ va renunța, peste noapte, la proiectul său fotbalistic în care a investit timp, suflet și bani.
Așadar, apare o întrebare: de ce să-l tot abordezi pe Hagi pentru funcția de selecționer, când știi foarte bine că e legat de Farul Constanța? Răspunsul îl aveți mai jos.
Negocieri de ochii lumii
Și ultima dată când România a rămas fără selecționer, după plecarea lui Rădoi în noiembrie 2021, a fost abordat Hagi pentru înlocuirea sa. Și nu doar el, ci și alte nume grele, precum Răzvan Lucescu, Dan Petrescu și Ladislau Bölöni. Într-un final însă, s-a ajuns la soluția Edward Iordănescu. Care n-avea CV-ul contracandidaților săi, dar avea alte „calități“. De pildă, a acceptat să lucreze cu un om precum Mihai Stoichiță. Doar ne putem imagina cum ar reacționa Dan Petrescu, de pildă, dacă i se va spune că trebuie să fie în subordinea lui „Lippi“.
Așadar, FRF vrea un selecționer cuminte, manevrabil. Și, periodic, „flutură“ în fața publicului niște nume importante pentru ca, într-un final, postul de selecționer să ajungă la cine trebuie. Acum, se negociază cu Hagi, dar, în realitate, Mutu e preferatul FRF.
Anomalie: Rădoi peste Lucescu și Bölöni
Ca să înțelegem și mai bine de ce România nu va avea vreodată un selecționer titrat, merită să parcurgem declarația dată de Mihai Stoichiță, la mijlocul săptămânii: „A fost o şedinţă a Comisiei Tehnice. Iar opţiunea numărul 1 e Gică Hagi. Dacă vom întâmpina un refuz, atunci avem variantele Rădoi, Mutu, Chivu, Bölöni... Şi Mircea Lucescu e pe listă, sigur“.
Declarația de mai sus e o veritabilă jignire la adresa unor oameni aflați pe lista menționată. Cum e posibil ca Mirel Rădoi (43 de ani) de pildă, un tip admirabil, cu mult bun simț, dovadă și faptul că a plecat de la națională când a ratat calificarea pentru CM 2022, să fie pe o listă înaintea lui Lucescu și Bölöni?! De fapt, ce ar recomanda readucerea lui Rădoi la națională din moment ce ultimele sale experiențe, la Craiova, la Al-Tai și la Al-Jazira au fost, mai degrabă, nereușite?
Și o ultima remarcă: poate să creadă cineva că, în eventualitatea în care postul de selecționer va fi refuzat de Hagi, Rădoi, Mutu și Chivu, vor accepta Bölöni și Mircea Lucescu negocierile cu FRF, știind că le-a venit rândul abia după ce au curs refuzurile?
Când federația ne propune un astfel de scenariu, înseamnă că oamenii de la „Casa Fotbalului“ ne iau de proști. Ceea ce e extrem de trist.
Termenul-limită
Deocamdată, nu știm cine va fi următorul selecționer al României. În schimb, știm termenul stabilit de FRF pentru numirea celui care îl va înlocui pe Edward Iordănescu. „În jurul datei de 16 august trebuie să trimitem convocările preliminare pentru meciurile din Liga Națiunilor cu Kosovo (6 septembrie) și cu Lituania (9 septembrie). Până atunci, ar trebui să avem selecționer“, a spus Stoichiță.
Sursa: adevarul.ro