Casa de discuri Republic Records nu va mai utiliza termenul "urban" pentru a desemna muzica artiştilor de culoare
Casa de discuri americană Republic Records a anunţat vineri că nu va mai utiliza termenul "urban" pentru a-i desemna pe cântăreţii de rap şi R&B, care au denunţat în număr mare acest calificativ, pe care îl consideră prea vag şi care a fost atribuit prea des artiştilor de culoare, informează AFP.
Această casă de discuri newyorkeză, care face parte din grupul Universal, a anunţat că termenul "urban" nu va mai fi utilizat pentru a descrie aceste genuri muzicale.
"Încurajăm restul industriei muzicale să procedeze la fel", au scris reprezentanţii Republic Records într-un mesaj publicat pe Instagram, subliniind importanţa faptului de "a nu adera la structuri care datează din trecut".
Statele Unite se confruntă în prezent cu numeroase manifestaţii care solicită dispariţia inegalităţilor rasiale după decesul unui bărbat afro-american, George Floyd, care a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist caucazian pe 25 mai, în oraşul Minneapolis.
În acest context, grupul Universal a anunţat că va dona suma de 25 de milioane de dolari în beneficiul unui fond care susţine un grup de lucru "pentru schimbare" şi pentru justiţie socială.
Marele său rival, grupul Warner, a promis că va dona 100 de milioane de dolari pentru a susţine "activităţi caritative legate de industria muzicală, de justiţie socială şi de luptă împotriva violenţei şi a rasismului".
Informaţia a fost transmisă de Republic Records după ce cântăreţul canadian The Weekend, care a semnat un contract cu această casă de discuri, a donat 500.000 de dolari pentru mai multe asociaţii, inclusiv pentru mişcarea "Black Lives Matter".
Potrivit revistei Billboard, folosirea termenului "urban" datează de la jumătatea anilor 1970, când un DJ de culoare din New York, Frankie Crocker, a folosit expresia "contemporan urban" ("urban contemporary").
Utilizarea acelui termen în epocă era diferită de cea din zilele noastre, care ar contribui, potrivit unor critici, la marginalizarea artiştilor de culoare.
După cea mai recentă gală Grammy Awards, organizată în ianuarie la Los Angeles, rapperul Tyler, The Creator a declarat în faţa jurnaliştilor prezenţi la eveniment că nu îi place acest cuvânt, care este folosit şi în industriile muzicale din alte ţări, inclusiv în Franţa.
"E păcat că atunci când faci ceva - şi mă refer la oameni care îmi seamănă - care combină genurile muzicale, suntem mereu plasaţi în categoria 'rap' sau 'urban'", a declarat artistul american cu acea ocazie. AGERPRES