Casa Albă îl acuză pe Netanyahu că a provocat o criză în relațiile dintre Israel și Statele Unite
Administrația prezidențială americană explică deteriorarea relațiilor SUA-Israel prin faptul că premierul statului israelian a refuzat să trimită o delegație la Washington pentru a discuta despre situația din jurul orașului Rafah din Fâșia Gaza, a relatat portalul Axios.
Negocierile SUA-Israel nu au mai avut loc. Foto: Arhiva Adevărul
Administrația americană consideră că premierul israelian Benjamin Netanyahu provoacă în mod deliberat o criză în relațiile dintre cele două țări, relatează portalul Axios , citând surse din rândul oficialilor americani.
Potrivit acestuia, Casa Albă consideră că refuzul lui Netanyahu de a trimite o delegație la Washington pentru a discuta situația din jurul orașului Rafah din Fâșia Gaza se explică prin dorința sa de a „crea o criză artificială”. Sursa Axios a subliniat că Casa Albă este nedumerită de reacția lui Netanyahu la decizia SUA de a se abține de la votul în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la o rezoluție care cere încetarea focului în Fâșia Gaza și o consideră excesivă.
Portalul notează că oficialii americani au fost uimiți de dezacordul lui Netanyahu cu privire la interpretarea americană a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, precum și de decizia sa de a declara public dezacordurile cu administrația președintelui american Joe Biden. "Prim-ministrul ar fi putut să aleagă o cale diferită și să fie de acord cu Statele Unite asupra a ceea ce înseamnă această rezoluție. El a ales să nu facă acest lucru, evident din motive politice", a spus sursa citată de portal.
Anterior, la un briefing, John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că Statele Unite sunt nedumerite de decizia lui Netanyahu de a nu trimite o delegație la Washington. Potrivit acestuia, biroul premierului israelian încearcă să prezinte situația în așa fel încât să apară contradicții între Statele Unite și Israel, deși acest lucru se presupune că nu este necesar. „Din nou, abordarea noastră nu s-a schimbat în niciun fel”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Luni, Netanyahu a decis să nu trimită o delegație israeliană în Statele Unite, după ce Washingtonul nu a renunțat la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza în timpul Ramadanului, fără a necesita eliberarea ostaticilor ținuți în enclava palestiniană.
Biroul șefului cabinetului statului evreu a remarcat că „Statele Unite s-au îndepărtat de poziția sa constantă în Consiliul de Securitate, unde în urmă cu doar câteva zile au legat încetarea focului de eliberarea ostaticilor”.
Pe 19 martie, ziarul Yedioth Ahronoth a relatat că Netanyahu, la cererea președintelui american Joe Biden, îi va trimite pe ministrul israelian al Planificării Strategice, Ron Dermer, și pe șeful Consiliului de Securitate Națională, Tzachi Hanegbi, la Washington săptămâna aceasta pentru a discuta probleme legate de operațiunea militară așteptată din orașul Rafah din sudul Gazei. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, se află la Washington.
Pe 25 martie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat un proiect de rezoluție pregătit de 10 membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate, care conține o cerere de încetare a focului în Fâșia Gaza în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan (care a început pe 10 martie). 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, printre care Rusia, China, Marea Britanie și Franța, au votat pentru document. Doar Statele Unite s-au abținut. Înainte de vot, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a propus un amendament oral la proiect, care să înlocuiască formularea „încetare a focului prelungită” cu „încetare permanentă a focului”. Cu toate acestea, această propunere nu a fost susținută de majoritatea alegătorilor; iar Washingtonul a votat împotriva ei.
Sursa: adevarul.ro