Cârtița Kremlinului în Germania. Cine este „fiul spiritual” al lui Alexander Dughin, ideologul lui Putin
„A fost un adevărat luptător. Și-a ales tabăra și a rămas cu ea până la sfârșit. A fost editorul meu, prietenul meu, fiul meu. A fost un patriot german convins. Curajos și îndrăzneț”, „și-a sacrificat viața pentru ideea multipolară și a fost un dușman al societății deschise” – aceste cuvinte se regăsesc într-un necrolog al ideologului rus naționalist de dreapta Alexander Dughin despre jurnalistul german Manuel Ochsenreiter, relatează Tagesschau.de .
Acesta ar fi murit în urma unui atac de cord la 18 august 2021. Dughin, la rândul său, a primit atenția internațională la jumătatea lunii august, când fiica sa a fost ucisă într-un atac la Moscova, scrie G4Media .
„Fiul spiritual” al lui Dughin
Ochsenreiter a fost activ în cercurile de extremă dreapta din Germania încă din anii 1990. În 2011 a devenit redactor-șef al revistei de extremă-dreapta „First!”, care era „angajată doar pentru viața și interesele de supraviețuire ale poporului german și pentru patrimoniul valoros al culturii noastre europene”, după cum se arată într-o autodescriere din secțiunea „Despre noi” de pe site-ul revistei care a fost publicată până la începutul lunii iunie 2014. Potrivit unui raport din 2017 al publicistului rus Dimitri Khmelnitsky, care a fost în contact cu Ochsenreiter între 2009 și 2012, Ochsenreiter nu a exprimat nicio poziție pro-Kremlin până în primăvara anului 2012. Probabil că Ochsenreiter l-a întâlnit pe Dughin pentru prima dată la sfârșitul anului 2012 la Freiburg.
Ca urmare, un interviu cu Dughin a apărut în „First!”. Acesta a fost începutul entuziasmului lui Ochsenreiter pentru neoeurasianismul lui Dughin. În centrul acestuia se află ideea înființării unui imperiu eurasiatic totalitar, dominat de Rusia.
În mod evident, influența lui Dughin asupra germanului a fost mare. Ochsenreiter l-a descris ca pe un „prieten patern de lungă durată”, în timp ce Dughin l-a numit pe Ochsenreiter „fiul său spiritual” în necrologul său.
Protagonist al propagandei rusești când Dughin l-a asistat pe omul de afaceri ultranaționalist Konstantin Malofeev în dezvoltarea proiectului său media la sfârșitul anului 2013, acesta l-a recomandat pe Ochsenreiter ca fiind una dintre figurile germane care ar putea fi implicate în operațiunile de influență rusești în Europa. Contribuțiile lui Ochsenreiter au apărut apoi în mod regulat pe site-ul „Katehon” al lui Malofeev.
Cu toate acestea, un alt mediu rusesc a fost cel care l-a transformat pe Ochsenreiter, puțin cunoscut în afara cercurilor de extremă-dreapta, într-o vedetă a propagandei rusești internaționale: radiodifuzorul finanțat de stat RT l-a angajat în 2013 ca „analist politic”, „jurnalist german” și „expert în Siria”.
La rândul său, Ochsenreiter a obținut acces la o gamă mai largă de contacte în Rusia prin intermediul unei figuri politice poloneze: Mateusz Piskorski a fost activ în cercurile de extremă dreapta din Rusia încă de la începutul anilor 2000, dar și-a dat seama curând că ar avea mai multe șanse să găsească mijloace financiare în cercurile apropiate de Kremlin.
Potrivit unor documente obținute de o sursă de informații din UE și aflate la dispoziția Tagesschau.de, un contact cheie pentru el a devenit un funcționar din cadrul biroului central al parlamentului rus, pe nume Sargis Mirzahanian.
„Falși observatori electorali” la referendumul simulat din Crimeea
Piskorski a reușit să intre în aceste cercuri prin intermediul unor „falși observatori electorali” care, în schimbul unor favoruri și al atenției, comentează pozitiv alegerile și au rolul de a le conferi legitimitate. În acest scop, Piskorski a fondat în 2007 „Centrul European de Analiză Geopolitică”.
Ochsenreiter și Piskorski s-au întâlnit probabil pentru prima dată în 2014, cu ocazia „referendumului” din Crimeea privind aderarea la Rusia. La începutul lunii noiembrie 2014, Ochsenreiter l-a însoțit pe polonez în părțile din estul Ucrainei ocupate de Rusia pentru a „observa alegerile parlamentare” ilegale din „Republica Populară Donețk”. În 2016, Ochsenreiter a fondat, de asemenea, o organizație. Împreună cu Markus Frohnmaier, din aripa de tineret AfD, și cu deputatul AfD din Turingia, Thomas Rudy , a înregistrat la 2 august 2016 la Berlin „Centrul german pentru studii eurasiatice” – cu el ca director și cu Piskorski ca adjunct.
Cu această organizație, Ochsenreiter a organizat călătorii pentru deputații AfD Thomas Rudy și Udo Stein în calitate de „observatori internaționali” în „Republica Populară Donețk” din estul Ucrainei ocupate de Rusia.
Un raport despre această călătorie poate fi găsit pe site-ul web al asociației de stat AfD din Baden-Württemberg. Ochsenreiter însuși a participat la alegerile parlamentare din Rusia din 18 septembrie 2016 în calitate de „observator”. Într-o serie de e-mailuri văzute de autor, Ochsenreiter și soția lui Piskorski, Marina Klebanowitsch, au discutat despre publicarea unui articol pe această temă în „First!”.
Conversația lor arată că Ochsenreiter a primit un onorariu de 1.500 de euro, pe care a trebuit să îl împartă cu Klebanowitsch. Klebanowitsch a fost una dintre persoanele care i-au luat locul lui Piskorski după ce acesta a fost arestat în Polonia la 18 mai 2016 și acuzat de implicare în operațiuni ale unei agenții de informații rusești. El a fost eliberat pe cauțiune în 2019 și încă așteaptă procesul.
Operațiuni de influență în Germania
Se pare că Piskorski, Mirzachanian și Ochsenreiter au devenit activi în Germania, pe de o parte pentru a influența starea de spirit din Republica Federală și, pe de altă parte, pentru a produce imagini și declarații menite să servească propagandei Kremlinului. Documentele aflate la dispoziția autorului arată că au fost inițiate acțiuni de protest în Germania și că politicienilor AfD li s-au oferit argumente.
Sprijin pentru politicienii AfD necesar
Politicianul AfD Markus Frohnmaier se pare că a jucat un rol important în activitățile lui Ochsenreiter și Piskorski. În documentele văzute de Tagesschau.de, el este descris ca fiind un candidat demn pentru alegerile federale din 2017, care s-ar putea dovedi valoros pentru politica externă rusă.
Medierea între AfD și Moscova
Ochsenreiter și contactele sale la Moscova se pare că au jucat, de asemenea, un rol important în inițierea contactului între conducerea AfD și politicieni de rang înalt din Moscova. Potrivit documentelor, el a fost de ajutor în încercarea de inițiere a unei vizite a politicienilor AfD în capitala rusă, care a avut loc apoi în 2017 .
Investigații împotriva lui Ochsenreiter
În ianuarie 2019, Frohnmaier a fost nevoit să rezilieze contractul de muncă cu Ochsenreiter după doar patru luni, deoarece acesta era investigat în legătură cu un atac incendiar în Ucraina. În august 2020, procuratura federală a preluat investigațiile de la procurorul general din Berlin, după cum a anunțat autoritatea din Karlsruhe la cererea Tagesschau.de. Suspiciunea a fost finanțarea terorismului în legătură cu incitarea la incendiere.
Ochsenreiter a fost acuzat că, în 2018, a însărcinat o cunoștință poloneză, prin intermediul internetului, să comită un atac incendiar în orașul Uzhhorod, în schimbul unei plăți. Acesta ar fi trebuit să fie îndreptat împotriva clădirii unei asociații culturale a minorității maghiare care trăiește acolo.
Potrivit procurorului federal, exista un mandat de arestare din partea judecătorului de instrucție al Curții Federale de Justiție. Au fost luate măsurile de percheziție necesare pentru executarea mandatului de arestare.
În acel moment, Ochsenreiter încă se făcea remarcat cu un podcast împreună cu Piskorski, care era eliberat pe cauțiune în acel moment. Nu era clar unde locuia Ochsenreiter până când în revista „First!” a apărut un necrolog al acestuia în august 2021: a murit în urma unui atac de cord la Moscova.
Întrebat de tagesschau.de , Ministerul de Externe a declarat că Ambasada Germaniei la Moscova a fost informată de autoritățile ruse la 19 august 2021 că Ochsenreiter a murit cu o zi înainte. Procuratura federală a renunțat la cazul împotriva lui în decembrie 2021.