„Cârtița” de la DNA în dosarul Publitrans a scăpat de răspunderea penală după ce faptele s-au prescris
Un ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA a fost acuzat de colegii săi procurori că a comunicat data la care urmau să fie făcute perchezițiile într-un dosar de corupție care-l viza pe fostul primar al Piteștiului Tudor Pendiuc. Ofițerul a scăpat de acuzații după ce fapta s-a prescris.
Decizie finală în dosarul Publitrans Foto: arhivă Adevărul
Doru Alexandru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție ( DNA ), a furnizat informații dintr-un dosar în care a fost delegat să efectueze acte de urmărire penală. Polițistul a fost acuzat de procurorii DNA că i-a comunicat tatălui său, Mihai Petriea , care a spus mai departe unei persoane vizate de anchetă, data la care urmau să aibă loc perchezițiile în cauză.
Este vorba despre dosarul în care Tudor Pendiuc, fost primar al Piteștiului, a fost cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local.
„În seara zilei de 05 noiembrie 2014, inculpatul Petriea Doru-Alexandru, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, i-a comunicat tatălui său, inculpatul Petriea Mihai, că în data de 06 noiembrie 2014, procurorii anticorupție urmau să efectueze, în mod cert, percheziții la domiciliul inculpatului Pendiuc Tudor, cu scopul vădit de a îngreuna cercetările. În continuare, inculpatul Petriea Mihai a comunicat această informație inculpatei Lis Elena-Carmen care a transmis-o mai departe inculpatului Pendiuc Tudor, urmărind același scop de a îngreuna cercetările”, arată procurorii DNA.
Doru Alexandru Petriea a fost trimis în judecată, în martie 2015, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de favorizarea infractorului. Pe parcursul cercetărilor, Tribunalul București a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reținute prin rechizitoriu în sarcina inculpatului, în cea de compromitere a intereselor justitiei. În primă instanță, polițistul a fost condamnat, în data de 12 februarie 2020, la o pedeapsă cu amendă penală în cuantum de 30.000 lei.
În cele din urmă, Curtea de Apel București, pe 5 mai 2023, a încetat procesul penal față de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Au fost prescrise faptele și în cazul tatălui său, Mihai Petriea, pentru favorizarea infractorului. De prescripție a beneficiat și Carmen Droniuc (fostă Lis), fosta secretară și ulterior șefă de cabinet a lui Tudor Pendiuc.
Conform declarației de avere, completată în aprilie 2021, Doru Petriea ocupa funcția de ofițer specialist la IPJ Argeș.
Mesajul prin care Tudor Pendiuc a fost atenționat de percheziții: „Cred că MÂINE nu ne putem vedea”
În rechizitoriul procurorilor se arată că, la data de 03.11.2014, Doru Petriea, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a fost delegat să efectueze acte de urmărire penală în dosarul care îl viza pe Tudor Pendiuc. Ulterior, atât pe 3 cât și pe 4 noiembrie, tatăl său, Mihai Petriea, s-a întâlnit cu secretara lui Pendiuc, Carmen Lis, căreia i-a comunicat că „Direcţia Naţională Anticorupţie este posibil să efectueze în zilele următoare percheziţii la Primăria Municipiului Piteşti, fără însă a-i preciza data.”, se arată în rechizitoriu. După ce a fost înştiinţată, Carmen Lis a luat legătura cu Tudor Pendiuc, pe care l-a atenționat de cele aflate.
În data de 5 noiembrie 2014, Doru Petriea a luat cunoştinţă cu privire la faptul că în următoarea zi DNA va efectua în mod cert percheziţii la Primăria Municipiului Piteşti, precum şi la domiciliul lui Tudor Pendiuc. În aceeași zi, informația a ajuns și la fostul primar Pendiuc.
„În seara zilei de 05.11.2014, inculpatul Petriea Doru Alexandru, la orele 19:17:13, a luat legătura telefonic cu tatăl său, inculpatul Petriea Mihai și i-a comunicat data certă a perchezițiilor, respectiv 06.11.2014. După ce a primit această informație (…), Petriea Mihai la orele 19:48:06 i-a transmis inculpatei Lis Elena Carmen un mesaj cu următorul conținut: „Cred că MÂINE nu ne putem vedea”, se arată în dosar.
Procurorii susțin că mesajul conținea data la care urmau să fie efectuate perchezițiile, cuvântul „mâine”, fiind scris cu majuscule pentru a atrage atenția.
Pendiuc, în dimineața perchezițiilor: „Dacă or veni, să mă găsească bărbierit”
După ce a primit mesajul, Carmen Lis a avut mai multe discuții telefonice cu Tudor Pendiuc. În una dintre ele, secretara îi spune data la care DNA va efectua perchezițiile și se vor declanșa cercetările. „Mi-a scris ăsta mesaj că încep cred că de mâine”, a spus secretara. „Aha. Da nu știe și c…, acolo la noi și aici la mine?”, întreabă Pendiuc. „Că el mi-a scris: cred că mâine nu ne putem vedea, deci mâine așa cu litere mari”, i-a răspuns Carmen Lis, iar Tudor Pendiuc a răspuns: „Da. Da, am înțeles. Da”, se mai arată în dosar.
Chiar în dimineața perchezițiilor, la ora 05.41, are loc o nouă convorbire telefonică între Pendiuc și secretară, în care fostul primar îi spune resemnat: „Şi mă duc, cu… Dacă or veni, să mă găsească bărbierit”, referindu-se la anchetatorii care urmau să sosească la domiciliul său.
Curtea de Apel București a dat, pe 5 mai, hotărârea definitivă în dosarul Publitrans, în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local. Tudor Pendiuc și oamenii de afaceri Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA) au primit câte patru ani închisoare cu executare.
Sursa: adevarul.ro