Cartelurile de droguri, al cincilea cel mai mare angajator din Mexic. „Recrutarea este cheia succesului unei organizații criminale”

Cartelurile de droguri, al cincilea cel mai mare angajator din Mexic. „Recrutarea este cheia succesului unei organizații criminale”

Aproximativ 175 000 de persoane lucrează în prezent în mod activ pentru cartelurile de contrabandă din Mexic, conform unei estimări șocante care ar face din carteluri al cincilea cel mai mare angajator privat din țară, scrie Washington Times.

Cartelurile au aproximativ 175.000 de membri/ FOTO:Arhiva

Cartelurile au aproximativ 175.000 de membri/ FOTO:Arhiva

Rafael Prieto-Curiel, care a condus cercetarea, a declarat că secretul cartelurilor este capacitatea lor de recrutare extrem de eficientă. El a spus că cartelurile angajează săptămânal peste 350 de persoane.

Acest lucru le ajută să contracareze pierderile masive prin arestări, omoruri și abandonuri.

„Cartelurile trebuie să aibă aproximativ 175.000 de membri. Nu pot fi mult mai mici pentru că s-ar fi prăbușit. Nu pot fi mult mai mari pentru că ar fi crescut foarte repede”, a declarat dl Prieto-Curiel. „Așa că trebuie să aibă aproximativ 175 000 de membri, ceea ce înseamnă aproximativ, pentru a pune în context, al cincilea cel mai mare angajator din țară.”

El și colegii săi cercetători au folosit modele computerizate pentru a pătrunde în interiorul cartelurilor cu notorietate secretă din țară. Ei au rulat milioane de permutări pe cele 150 de carteluri și au evaluat recrutarea și pierderile acestora prin arestări, ucideri și abandonuri.

„Recrutarea este cheia succesului unui cartel”, a subliniat Prieto-Curiel.

Pe fondul unui război intern în Mexic între facțiunile Cartelului Sinaloa, care a izbucnit în luna septembrie, bilanțul victimelor este deja îngrijorător. Peste 500 de persoane au fost ucise, iar alte 500 au dispărut.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va aplica o politică fermă față de carteluri, incluzând desemnarea acestora drept organizații teroriste externe și trimiterea armatei americane pentru a le combate.

Pe de altă parte, președinta Mexicului , Claudia Sheinbaum, a respins aceste propuneri, considerându-le drept „interferențe” în afacerile interne ale Mexicului. „Colaborăm, ne coordonăm și lucrăm împreună, dar nu ne vom subordona niciodată”, a spus aceasta.

Cartelurile din Mexic sunt implicate într-o gamă largă de activități ilegale: trafic de droguri, spălare de bani, trafic de persoane și sex, printre altele. În timpul crizei migranților, veniturile lor din transportul ilegal de oameni în Statele Unite au depășit veniturile obținute din trafic de droguri, potrivit experților.

De asemenea, oficialii americani susțin că aceste carteluri sunt responsabile pentru epidemia de decese din cauza fentanyl-ului, având control asupra producției și traficului acestei substanțe, după ce sindicatele chineze au fost forțate să iasă din afacere în ultimul deceniu.

Armate private capabile să concureze cu poliția

Cu armate private capabile să concureze cu poliția, cartelurile au reușit să dobândească o putere enormă, iar Mexicul se află într-o continuă căutare a unor soluții pentru a combate această amenințare, alternând între confruntare și conciliere.

Cercetările lui Prieto-Curiel arată că rata omuciderilor aproape s-a dublat între 2012 și 2022, iar în următorii cinci ani ar putea crește cu încă 42%. În ciuda unei posibile intensificări a acțiunilor de aplicare a legii, numărul omuciderilor nu va scădea semnificativ. Totuși, reducerea recrutării în carteluri cu 50% ar putea contribui la scăderea omuciderilor cu un sfert.

Un scenariu în care recrutarea ar fi complet eliminată ar reduce omuciderile cu mai mult de jumătate, ajungând sub nivelul din 2012. Cu toate acestea, în ciuda acestor posibile măsuri, Mexicul ar rămâne una dintre cele mai violente țări din lume, cu o violență mai mare decât în orice stat european, a adăugat Prieto-Curiel.

În concluzie, sărăcia și inegalitatea din Mexic sunt factori care alimentează recrutarea în carteluri, dar și influența media joacă un rol important. De exemplu, serialul „Narcos” a fost criticat de Prieto-Curiel pentru că idealizează figurile cartelurilor, prezentându-le ca „eroi”.

Numărul membrilor cartelurilor din Mexic a crescut cu 60.000 între 2012 și 2022, ajungând la 175.000, iar aceștia au depășit numărul de angajați ai companiei petrolifere Pemex, fiind doar puțin sub Walmart, care are aproximativ 200.000 de angajați.

Din această masă de 175.000 de membri, aproximativ 18% sunt recrutați de Cartelul Jalisco New Generation, 9% de facțiunile Sinaloa, iar restul sunt distribuiți între alte 100 de carteluri. Aproape 60.000 dintre acești membri au murit între 2012 și 2022, iar alți 60.000 au fost „incapacitați”.

Astfel, din păcate, realitatea cruntă este că aceste carteluri de droguri sunt o realitate de dimensiuni uriașe în Mexic, iar perspectiva pentru viitor nu pare să fie una mai ușoară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”