Cartea NEAGRĂ a CĂLĂULUI Toader în fruntea Justiției! Iată ce-a făcut nenorocitul în DOI ani de mandat!
Cartea NEAGRĂ a CĂLĂULUI Toader în fruntea Justiției! Iată ce-a făcut nenorocitul în DOI ani de mandat! S-au împlinit doi ani de când Tudorel Toader conduce ministerul justiției. Toader a reușit în acest scurt interval să genereze numeroase proteste și reacții adverse în rândul magistraților din cauza acțiunilor sale la șefia ministerului justiției, relatează G4Media.ro . A fost numit în funcția de ministru în locul lui Florin Iordache, care a demisionat după protestele ample provocate de celebra OUG 13. Pe data de 23 februarie, a depus jurământul de investitură la Cotroceni.
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român” sau ”Se achită conștiincios de sarcinile ce îi sunt încredințate, (…) fiind combativ și cu spirit de inițiativă”?
Prima frază este jurământul rostit la Cotroceni. A doua frază este caracterizarea făcută procurorului comunist Tudorel Toader, în 1989, de către secretarul PCR al Procuraturii Locale Panciu.
După 2 ani de mandat la portofoliul Justiției, care dintre cele două fraze i se potrivește cel mai bine lui Tudorel Toader? Pentru ”propășirea” cui s-a achitat el ”conștiincios de sarcinile încredințate”?
G4Media.ro a alcătuit un top al ”realizărilor” din cei 2 ani de mandat ai ministrului profesor universitar doctor Tudorel Toader:
1. A contribuit la ”măcelărirea” legilor Justiției. Chiar dacă controversatele modificări ale legilor Justiției au fost operate de Comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache, ministrul Justiției Tudorel Toader a contribuit și el decisiv la modificarea legilor prin intermediul unor OUG controversate.
De exemplu, OUG 77/2018 privind prelungirea de către Guvern a mandatului conducerii Inspecției judiciare este considerată o imixtiune în Justiție și a fost atacată la Curtea de Justiție a UE (CJUE) de către asociațiile de magistrați. Sau OUG 7/2019, de săptămâna trecută, care a aprins protestele din magistratură și din stradă. Ordonanța conține mai multe prevederi cu dedicație.
2. A contribuit la aplicarea recursului compensatoriu, ce a scos peste 14.000 de deținuți din pușcării. Chiar dacă în Parlament, reprezentanții MJ condus de Tudorel Toader s-au opus formal exagerărilor parlamentarilor PSD-ALDE-UDMR, ministrul a emis ordinul 2.772/C prin care a stabilit standardele privind cazarea deținuților: fără TV, interfon și duș cu regulator de temperatură, celula este considerată spațiu impropriu și deținutul primește 6 zile reducere din pedeapsă, pe lună.
Mai mult, ministerul Justiției condus de Tudorel Toader a redactat un proiect de lege prin care vrea să acorde despăgubiri foștilor deținuți, precum Dan Voiculescu sau Relu Fenechiu, care nu au mai apucat să beneficieze de recursul compensatoriu.
De precizat că, potrivit vechiului EVZ, Tudorel Toader a fost fotografiat în timp ce ieșea de la o petrecere dată de Relu Fenechiu, în 2009.
3. A contribuit substanțial la revocarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi, aflată acum în cărți pentru preluarea postului de procuror șef al Parchetului European și a încercat revocarea procurorului general al României, Augustin Lazăr.
În paralel, Tudorel Toader a încercat să o numească pe procuroarea Adina Florea la șefia DNA. Florea, dar și ale propuneri ale ministrului Justiției pentru alte poziții din cadrul parchetelor, nu au trecut de fliltrul Secției pentru procurori a CSM, ceea ce l-a determinat pe Tudorel Toader să modifice legea prin OUG 7/2019 astfel încât avizul pentru numirea în funcții la șefia marilor parchete să fie dat de către plenul CSM, controlat de PSD, nu de către Secția de procurori.
4. A pus umărul la primirea de către România a celui mai prost MCV, cel din 2018. Nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția al cărei membru este (s-a auto-propus pentru cel de-al doilea mandat), GRECO și ale Comisiei Europene în cadrul MCV ceea ce a condus la procese împotriva Guvernului la CJUE din partea asociațiilor de magistrați, care luptă pentru independența Justiției. Spre exemplu, Comisia de la Veneția, GRECO și CE au recomandat abandonarea înființării unei Secții care să ancheteze magistrații, văzută ca un instrument de răzbunare, intimidare și presiune asupra magistraților care muncesc.
5. Nu a făcut nimic pentru aducerea în țară a marilor fugari: Ghiță, Mazăre, Udrea, Bica, Săvulescu, Avraham Morgenstern, Elan Schwartzenberg, Marko Attila, Olosz Gergely, Puiu Popoviciu, Alexander Adamescu sunt bine merci pe plaje exotice sau în capitale europene de unde intră în direct la televiziunile favorabile penalilor și torpilează Justiția.
6. Nu a făcut nimic pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare penale: un miliard de euro (potrivit fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi).
Deși la preluarea mandatului de ministru, Tudorel Toader vorbea de operaționalizarea unui registru electronic astfel încât statul să știe cât are de recuperat și de confiscat de la infractorii condamnați, praful s-a ales de inițiativa ministrului, preocupat mai mult de drepturile deținuților decât de cele ale victimelor și de recuperarea pagubelor.
7. Nu a reușit transpunerea în legislația românească a unor directive europene importante precum cele privind protecția victimelor infracțiunilor și confiscarea extinsă.
Din pricina netranspunerii directivei privind spălarea banilor, România risca să plătească o amendă uriașă de 1,8 milioane de euro, plus 21.000 de euro zilnic pentru fiecare zi de întârziere, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, citat de G4media. Până la urmă, in extremis, Parlamentul a adoptat cu scandal o variantă a legii de transpunere a directivei privind spălarea banilor.
8. Nu a investit în infrastructura sistemului judiciar. În timp ce ministrul Tudorel Toader se ține de OUG-uri cu dedicație, sediile și dotăriile instanțelor și parchetelor sunt la pământ.
”Voiam doar să reamintesc câteva lucruri, la fel de actuale în urma întâlnirilor cu colegii cu ocazia sedințelor de bilanț și de anul acesta”, afirma săptămâna trecută, pe o rețea de socializare, judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM.
”Instanțe cu sedii insalubre, unele chiar cu bucăți de zid care se desprind, punând în pericol deopotrivă magistrați și justițiabili. Cu echipament IT învechit, cu mobilier vechi, cu toalete în curte. Cu limitări în folosirea consumabilelor ori cu penalități la plata utilităților. Buget de investiții în infrastructura instanțelor din ce în ce mai mic, dar cu ordonanță de urgență de eșalonare pentru 5 ani a drepturilor salariale recunoscute de MJ personalului instanțelor în urma deciziei CCR. Acestea în condițiile raportarilor publice de creșteri însemnate ale economiei…Instanțe și parchete cu deficit de personal, cu un număr de dosare pe magistrat de multe ori de peste o mie pe an, în condițile instabilității legislative și presiunii publice enorme”, arăta judecătorul Bogdan Mateescu într-opostare pe Facebook.
9. Și-a pus în cap toate profesiile juridice. Magistrații protestează din pricina ordonanțelor promovate de Tudorel Toader, avocații protestează din lipsa fondurilor alocate, notarii sunt de asemenea nemulțumiți (mai ales după ce OUG 7/2019 i-a scos din categoria celor care primesc pensie de serviciu în anumite condiții), gardienii din penitenciare și experții în probațiune (cei care ar trebui să supravegheze deținuții după ieșirea din penitenciar) protesteaza, de asemenea, în urma politicilor publice ale ministrului Justiției, Tudorel Toader.
În plus, Tudorel Toader este contestat de către profesorii, studenții și foștii studenți de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Se strâng semnături pentru demiterea lui din funcția de rector.
10. În tot acest timp, lui Tudorel Toader i-a mers bine. Potrivit ultimei declarații de avere, el a câștigat ca ministru, profesor universitar și membru CSM peste 30.000 de euro pe lună.
Anul trecut, soția lui Tudorel Toader a câștigat postul de șef de secție la Spitalul din Iași după ce, miraculos, unicul ei contracandidat s-a retras din cursă.
Tudorel Toader a devenit el însuși notar, profitând de o prevedere legislativă care dă acest drept foștilor membri ai CCR. Fiul lui cel mare a încercat să devină notar de oraș, dar a picat examenul.
Fiul cel mic al lui Tudorel Toader a fost acuzat de studenții de la Facultatea de Drept din Iași (unde Tudorel Toader este rector suspendat) că ar fi favorizat de profesori și că ar fi reușit să avanseze, în doar 3 semestre, de la frecvență redusă la taxă și, apoi, la studii finantațe de la buget (fără taxă). Colegii lui Toader jr. acuză faptul că fiul cel mic al ministrului Justiției a ocupat, la admitere, locul 351 din 360 de studenti admiși, iar acum a ajuns în topul studenților din generația sa, pe locul 11, potrivit Reporteris.ro.