Carnea în untură, deliciu de pe vremea bunicii: secretele preparatului care „bate friptura”. Cât se păstrează

Carnea în untură, deliciu de pe vremea bunicii: secretele preparatului care „bate friptura”. Cât se păstrează

Carnea prăjită se păstrează timp de mai multe luni, dacă se adaugă untură peste ea. Rețeta preparatului delicios, la fel cum gătea bunica, o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Carnea în untură, un preparat gustos FOTO Adevărul

Carnea în untură, un preparat gustos FOTO Adevărul

Francezii îi spun confit (iar ia dulceață ... confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în „unsoare“ și tare bună mai era”, nota regretatul gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente:

- carne de porc, dezosată

- cârnați de porc

- untură

Mod de preparare:

"Se încinge destulă untură într-o cratiță – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aproximativ 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumenește (dacă nu rămâne moale și mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnații. Se scot carnea și cârnații, se așază straturi într-o oală smălțuită. Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească", se arată în lucrarea menționată.

Gazetarul îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...