Carmencita Constantin spune că Federaţia Română de Gimnastică ar avea nevoie de 16 milioane de lei în 2022

Carmencita Constantin spune că Federaţia Română de Gimnastică ar avea nevoie de 16 milioane de lei în 2022

Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce, conform cererii de finanţare depuse la Ministerul Sportului, ar avea nevoie de 16 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile din acest an.

"Cererea de finanţare pe care noi am făcut-o pentru anul aceasta se ridica la 16 milioane de lei. Ea ar acoperi atât pregătirea loturilor reprezentative la toate categoriile, dar şi acţiuni de redresare la nivel de ţară, precum pregătirea antrenorilor, diverse selecţii şi aşa mai departe. Chiar dacă vom beneficia de un surplus la rectificarea bugetară, nu ne aşteptăm să ajungem la 16 milioane. Însă noi din aceşti 16 milioane am primit până acum 4,85 milioane lei. Şi chiar dacă după rectificare am ajunge la nivelul de anul trecut, adică 7,5 milioane de lei, tot subfinanţare se va numi. Asta pentru că nu se compară un an cu altul. 2021 a avut un număr redus de competiţii pentru că a fost an pandemic, dar şi pentru că a fost an olimpic. Iar federaţiile internaţionale nu organizează multe competiţii în anul în care au loc Jocurile Olimpice. Şi tot 2021 în gimnastică multe competiţii au fost individuale, iar anul aceasta vor fi pe echipe. Acesta este un specific al gimnasticii. Deci nu se poate compara bugetul de anul trecut cu cel de anul acesta", a afirmat ea.

Preşedinta a admis că gimnastica românească nu a avut rezultate în ultimul timp şi în consecinţă alocările de la Ministerul Sportului şi COSR nu puteau fi mai mari, dar a explicat că în 2022 cheltuielile cu participarea la competiţiile majore vor fi mai mari.

"Federaţiile sportive beneficiază de alocări de fonduri din partea Ministerului Sportului şi al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Iar aceste alocări se bazează pe nişte rezultate anterioare, însă acestea evident că pe noi nu ne-au avantajat pentru că noi nu le-am avut. Şi nu ai cum să fii supărat pe o evidenţă. Problema finanţării cu care ne confruntăm este reală ... iar ea este legată de faptul că anul acesta sunt foarte multe competiţii care contează pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Acum vor fi Campionatele Europene pe echipe, nu poate fi comparat cu cel de anul trecut care a fost unul individual şi am avut 1-2 sportivi. Anul acesta dacă vrem să ne calificăm cu echipa la Jocurile Olimpice, atunci trebuie să ne prezentăm cu echipa. Iar costurile se înmulţesc liniştit cu 10 faţă de participarea la ediţia de anul trecut. În plus, organizatorii acestor competiţii mari solicită ca plăţile să fie făcute mult în avans. Absolut toate plăţile, atât pentru Europene, cât şi Mondiale, trebuie efectuate în trimestrul unu. Deci o rectificare bugetară, care sigur că este necesară pentru partea a doua a anului, în care avem multe competiţii, ne va ajuta, dar nu pentru a face aceste plăţi în avans", a menţionat oficialul FRG.

"Venim după doi ani de pandemie, timp în care toată lumea s-a confruntat cu lockdown şi o diminuare a numărului de competiţii internaţionale. Noi acum avem o generaţie nouă de sportivi, care au trecut de la juniorat la seniorat şi nu a avut ocazia din motive pandemice să se rodeze la nivelul seniorilor... iar nevoia de a-i duce la competiţii de pregătire, înaintea concursurilor care contează pentru calificarea la Jocurile Olimpice, este esenţială. Şi asta dacă vorbim doar despre gimnastica artistică feminină şi masculină, dar avem şi gimnastica aerobică, unde anul acesta are de asemenea competiţii importante. Aşa că nu avem cum să nu încercăm prin orice mecanism să ne ajutăm să mergem mai departe", a adăugat Carmencita Constantin.

Federaţia Română de Gimnastică a implementat recent un modul de donaţii pe site-ul său, invocând într-un comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook faptul că nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene şi Mondiale de gimnastică artistică din acest an, întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

"Federaţia Română de Gimnastică este într-o situaţie critică în acest an competiţional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris. Cu un buget foarte mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, 4.850 mii lei, FRG nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) şi Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar şi pentru deplasarea componenţilor lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale (7-17.07, Birmingham). Suma alocată în acest an este mai mică cu 35% faţă de bugetul primit în 2021 (7.500 mii lei) în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, multe dintre competiţiile internaţionale au fost anulate. FRG apreciază eforturile făcute de COSR şi MS, principalii finanţatori ai federaţiei, pentru susţinerea gimnasticii şi a înaintat cereri de finanţare celor două foruri, dar apelează, în acelaşi timp şi la donaţii naţionale şi internaţionale. Poţi dona direct (https://donatii.frgimnastica.com/donatii-pf.html), sau prin redirecţionare (https://donatii.frgimnastica.com/redirectionare-pf.html) pentru campionii de azi şi de mâine! Contribuţia ta va ajunge la cauza aleasă", se arată pe site-ul de socializare citat.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat, duminică, într-o postare pe un site de socializare, că gimnastica rămâne o prioritate pentru minister, după ce Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, vineri, că nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene şi Mondiale de gimnastică artistică din acest an.

Novak a subliniat că la sfârşitul anului 2021, suma pe care a avut-o disponibilă Federaţia Română de Gimnastică a fost de 7.500.000 lei, primită în două tranşe: 4.500.000 la începutul anului şi 3.000.000 după rectificarea bugetară. Anul acesta, prima tranşă de buget pentru FR Gimnastică este de 4.850.000 lei, mai mare decât anul trecutul cu 350.000 de lei.

''Comitetul Olimpic Sportiv Român a micşorat finanţarea, din cauză că Federaţia Română de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice. În perioada 2017-2021, finanţarea totală a FR Gimnastică din partea Ministerului Sportului şi a Comitetului Olimpic Sportiv Român a fost de 38.189.365,47 lei'', a menţionat ministrul.

Totodată, Novak a explicat că în iunie va avea loc o rectificare bugetară, situaţie care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri la federaţie.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”