Carmen Dan: Sporul de 40% nu a fost tăiat; el a fost acordat temporar până la 31 decembrie 2017

Carmen Dan: Sporul de 40% nu a fost tăiat; el a fost acordat temporar până la 31 decembrie 2017

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat miercuri, referitor la veniturile poliţiştilor, că sporul de 40% nu a fost tăiat, acordarea acestuia fiind temporară, până la 31 decembrie 2017.

"Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există baza legală pentru acordarea sa. De acest spor de 40% pentru perioada cât poliţiştii stăteau acasă, dar ar fi putut fi chemaţi la muncă au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului", a spus Carmen Dan, la minister.

Ea a precizat că acest spor s-a decis printr-un amendament susţinut în Parlament cu ocazia adoptării Legii de aprobare a Ordonanţei nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind valabil doar pentru acel an, şi nu a fost introdus prin legea salarizării.

"Interpretarea încetării de drept a aplicării acestui spor ca fiind o tăiere a salariilor, cauzată de aplicarea legii salarizării, este de fapt o manipulare", consideră Carmen Dan.

Ea a adăugat că, în cele 6 luni în care s-a acordat acest spor, mecanismul de plată a timpului liber a generat şi situaţii anormale, în care poliţiştii au fost mult mai motivaţi să stea acasă decât să vină la serviciu şi, în plus, nu toţi poliţiştii care se aflau în situaţia de a veni la serviciu în afara orelor de program beneficiau de sporul de 40%, generând astfel şi unele nemulţumiri în rândul angajaţilor.

"De aceea, MAI a analizat diverse variante de creştere a veniturilor, în care principiul să fie acela al plăţii muncii şi nu a timpului liber. În aceste condiţii, pentru a încuraja munca şi performanţa pentru 28.000 de poliţişti au fost majorate cuantumurile unor sporuri. Astfel, începând din luna februarie 2018, 3.000 de poliţişti beneficiază pentru prima dată de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 10%", a mai spus Carmen Dan.

Printre aceştia se numără poliţiştii din cadrul structurilor de acţiuni speciale, toţi criminaliştii, cei care îndeplinesc atribuţii în domeniul pirotehnic, respectiv cei care desfăşurau activităţi de cercetare la faţa locului prin utilizarea câinilor de serviciu.

Pentru alţi 25.000 de poliţişti care deţin calitatea de poliţie judiciară, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică a fost majorat de la 5% la 10%.

"Totodată, personalul care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv va primi o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii (e vorba de aproximativ 1.200 de poliţişti). Toate aceste creşteri au intrat în vigoare luna aceasta şi se vor regăsi în salariile din luna martie. Precizez că în acest an se vor menţine şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană pentru personalul MAI şi se va plăti în continuare majorarea de 75% pentru orele lucrate în weekend sau de sărbători legale", a explicat Carmen Dan.

Ea a adăugat că, atunci când orele astfel lucrate nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător în intervalul prevăzut de reglementările legale, orele se plătesc în cuantum de 175%.

De asemenea, Carmen Dan a precizat că în bugetul MAI sunt alocate sumele pentru voucherele de vacanţă pentru anul 2018. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…